Din nou poezie la BAC. 4600 de elevi clujeni au susținut prima probă, la Limba și literatura română

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat au început luni, cu examenul scris la Limba și literatura română. Potrivit profesorilor, subiectul pentru absolvenții de profil uman a fost mai dificil, în timp ce pentru candidații ce au absolvit un profil real, cerințele au fost ceva mai accesibile, potrivit elevilor.

Subiectele de la examenul de Limba și literatura română din cadrul Bacalaureatului 2014 au fost structurate pe trei mari cerințe, fiecare notat cu 30 de puncte. Elevii de la profilul Real au avut la primul subiect un text la prima vedere din Cezar Petrescu, la subiectul al II-lea cerința a fost ca elevii să scrie un text argumentativ despre rolul campaniilor care promovează un stil de viață sănătos, iar subiectul al III-lea a fost realizarea unui eseu despre viziunea despre lume dintr-o poezie de Mihai Eminescu. La examenul de astăzi a fost extrasă varianta nr. 4.

Subiectele de la examenul scris de Limba și literatura română din cadrul Bacalaureatului 2014-  pentru absolvenții de la profilul real, de la filiera tehnologică și de la vocațional (cu excepția profilului pedagogic) – au avut la prima cerință mai multe sub-puncte pornind de la un fragment din “Omul din vis” de Cezar Petrescu. La Subiectul al II-lea, absolvenților de liceu li s-a cerut să scrie un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viață sănătos.

La Subiectul al III-lea, candidații au avut ca cerință redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte despre tema și viziunea despre lume dintr-o poezie studiată scrisă de Mihai Eminescu.

Absolvenții de la Uman au avut la primul subiect mai multe cerințe pe baza unui fragment din “Donna Alba” de Gib. I. Mihaescu. La Subiectul al II-lea, candidații au avut de redactat un eseu despre importanța activității de lecturare în viața elevilor. La Subiectul al III-lea, elevii au avut de prezentat tema și viziunea despre lume dintr-un text scris de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stănescu.

Examenul de Bacalaureat continuă mâine cu proba la limba maternă, după care, miercuri, absolvenții de liceu vor susține proba la materia de profil. Examenul se încheie vineri, când elevii vor susține examenul la proba la alegere a specializării.

Postaţi un comentariu