Deriva prezentului. Istoricul și criticul de artă Grigore Arbore își lansează la Cluj volumul „Periculoasele derive. Reflecții asupra unui prezent fără viitor“

Ilustrația de pe coperta volumului semnat de Grigore Arbore, Periculoasele derive. Reflecții asupra unui prezent fără viitor

Luni, 6 mai, va avea loc lansarea volumului Periculoasele derive. Reflecții asupra unui prezent fără viitor, aparținând istoricului și criticului de artă Grigore Arbore. Evenimentul va avea loc la ora 13.00, în Foaierul Casei Universitarilor, pe strada Emmanuel de Martonne nr.1. Cartea va fi prezentată de profesorii universitari Ioan Chirilă, Aurel Codoban, Ioan-Aurel Pop și Vasile Pușcaș.

Volumul, prefațat de profesorul universitar Vasile Pușcaș, se concentrează pe tematizarea numeroaselor dezechilibre din societatea contemporană internațională. În opinia lui Grigore Arbore, „de câteva eșantioane din problematicile cu care s-a confruntat această lume în ultimii ani m-am ocupat în paginile din această carte. Uneori ele sunt reprezentative pentru ce se întâmplă la scară regională, alteori, pentru fenomene ce își lasă amprente asupra cursului întregului sistem economic și politic mondial. Alteori au o relevanță care, deși transcende frontierele naționale, nu are decât efecte limitate în jurul lor. Mini-ciclurile de articole „pe temă” nu încheagă un întreg, ele sunt fragmente, însă dintr-un cadru global ce nu poate să nu genereze neliniști. Din când în când omenirea își aduce aminte că trebuie să supraviețuiască și trage semnale de alarmă“, conform celor scrise pe pagina de prezentare a volumului.

Grigore Arbore a urmat studiile universitare la Cluj și la București, cu specializare în istoria lumii antice și arheologie. Ulterior și-a obținut doctoratul în teoria și istoria criticii de artă la Scuola Superiore din Pisa în 1975. A predat Istoria culturii europene și Istoria artei la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” (1970-1973) și la Universitățile din Pisa, Ferrara și Universitatea de Arhitectură din Veneția.

În 2014 i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din decembrie 2018 este Directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneția.

Distribuie:

Postaţi un comentariu