Demisie în stil italian

Jean-Claude Juncker, caricatură de DonkeyHotey | Flickr (c) CC BY 2.0

Bombă de presă sau „arătarea pisicii”? La Repubblica susține că Jean-Claude Juncker ar vrea să demisioneze.

Respectatul cotidian italian La Repubblica a publicat luni, 20 februarie, un material incendiar în care afirmă că președintele Comisiei Europene ar putea să demisioneze. „Partida se va juca în martie, lună crucială pentru viitorul Uniunii Europene”, scrie ziarul roman, cu referire la trei evenimente majore care vor avea loc luna viitoare: declanșarea Brexitului, alegerile din Olanda și celebrarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, prin care s-a înființat Comunitatea Economică Europeană, precursorul Uniunii de azi.

Potrivit cotidianului roman, Juncker va renunța la funcție, dacă nu va reuși să convingă liderii europeni asupra unei declarații comune ferme, care să fie dată publicității o dată cu sărbătorirea celor 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Această declarație ar trebui să fie, în opinia lui Juncker, una ambițioasă, care să sublinieze dorința de a proteja viitorul Uniunii Europene, mai notează La Repubblica.

Dacă nu va reuși să îi convingă în acest sens pe liderii celor 27 de națiuni ale UE rămase după Brexit, Juncker își va da demisia. Locul său ar putea să fie luat de unul dintre vicepreședinții Comisiei, finlandezul Jyrki Katainen, din familia politică PPE, favorit în fața prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, social-democrat, mai spune ziarul italian.

Infirmări și speculații

Infirmarea oficială a celor publicate de La Repubblica a venit rapid, luni la prânz. Agenția de presă italiană ANSA a citat un purtător de cuvânt al Comisiei care i-a declarat că „Juncker este aici pentru a rămâne, pentru a lupta contra tuturor crizelor cu care se confruntă Europa, de la Grexit, la Brexit, la imigrație. E la motivat la fel ca în prima zi”. O a doua infirmare a venit printr-o altă voce italiană, cea a lui Gianni Pittella, liderul grupului social democrat din Parlamentul European. El a declarat aceleiași agenții că a stat de vorbă personal cu Juncker, iar acesta a „dezmințit categoric” informația și i-a spus că este o „ipoteză departe de realitate”. 

În articolul care a stârnit valuri, La Repubblica citează surse „de încredere”, dar pe care nu le nominalizează. În schimb, una dintre cele mai bine conectate publicații la culisele Bruxelles-ului, politico.eu, notează că semnatarul articolului este unul dintre jurnaliștii favoriți ai lui Martin Selmayr, cel care este șeful de cabinet al lui Juncker.

Aluzia strecurată de politico.eu este importantă, pentru că, dacă materialul din La Repubblica este bazat pe o înțelegere cu Selmayr, înseamnă ca are rolul de a „le arăta pisica” acelor lideri lideri naționali, care ar putea cârti împotriva unei declarații așa cum și-o dorește Juncker. Pe de altă parte, mai notează politico.eu, „ce este notabil în discuție nu este presupusa amenințare cu demisia a lui Juncker ci lipsa sa de susținători dispuși să-l apere”.

Așadar, un lider european tot mai singur încearcă să-și apropie liderii naționali, amenințându-i cu propria lui demisie. Care sunt șansele de succes ale unei asemenea strategii? Vom vedea în 25 martie, la sărbătorirea celor 60 de ani de la semnarea Tratatul de la Roma.

Distribuie:

Postaţi un comentariu