De Ziua Mondială a Educaţiei viitorul educaţiei româneşti arată sumbru. Peste 4.000 de posturi scoase din învăţământ

Lipsa resurselor financiare a Guvernului a afectat şi unul dintre cele mai importante ministere, cel al Educaţiei. Înainte de a demisiona, fostul ministru al Educaţiei, Valentin Popa, a semnat un ordin prin care un număr de aprox. 4.600 de posturi sunt scoase din învăţământ. Sunt afectate cadre didactice și nedidactice din învățământul preuniversitar pe parcursul anului școlar 2018-2019.

Liderii sindicatelor din învăţământ au participat la o discuţie cu reprezentanţii ministerului, Ionel Florian Lixandru şi Mihai Păunică, care au încercat să suplinească lipsa ministrului, dar discuţiile nu au schimbat starea de fapt impusă de ordinul de ministru.

Lucia Cojocaru, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean, spune că „din păcate, la momentul acesta educaţia, pe lângă faptul că nu mai reprezintă o prioritate naţională, mai este şi atacată cu o serie de măsuri din acestea distructive. Noi ca sindicat, şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ unde suntem afiliaţi, am cerut insistent atât ministerului, cât şi Guvernului să regândească şi să renunţe la această măsură”.

La nivelul judeţului Cluj, a existat doar „recomandarea”, după cum spune tot Lucia Cojocaru, ca în anul şcolar 2018-2019 să se reducă în unităţile de învăţământ un număr de 88 de posturi, dintre care 16 posturi la învăţământul special şi restul la unităţile de învăţământ de masă, iar „discutând cu reprezentanţii IŞJ Cluj s-a căzut de acord că faptic nicio persoană fizică nu este disponibilizată, doar rămân aceste posturi care un au fost ocupate şi drept urmare nici nu vor mai fi ocupate”, deşi ar fi nevoie mai mulţi oameni angajaţi.

Lucrurile nu stau la fel de bine, însă, în judeţe ca Bacăul sau Argeşul unde sunt scoase câte 250 de posturi, deci inevitabil vor exista şi concedieri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu