De la #MeToo, la un program de grup dedicat victimelor abuzurilor sexuale

Cristina Varo/Terapeut

Un  program de terapie de grup destinat victimelor abuzurilor sexuale începe la Cluj-Napoca. Acesta își propune să ajute femeile care au trecut printr-o experiență traumatizantă să se elibereze și să-și redobândească încrederea în forțele proprii, fiind susținute în procesul de vindecare și ajutate să-și dezvolte relații sănătoase în viitor.

„Ideea de a porni acest program o am de mai mult timp, de peste doi ani, de fapt. Experiența din cabinet m-a determinat să-l concep ca program terapeutic de grup, iar acum am considerat ca a sosit momentul potrivit să-l lansez”, afirmă terapeutul Cristina Varo.

Citiţi şi: Ioana Stăniloiu: “Avem probleme de educație care pornesc chiar din școală”
Ea crede că trăim într-o societate în care nu vrem să vorbim despre abuzuri sexuale pentru că e prea rușinos așa că această experiență rămâne asemenea unei tinichele surde purtată în sufletul multor femei.

Citiţi şi: Cristina Varo, terapeut: „Cu cât o femeie se cunoște mai bine, cu atât va ști până unde se întind granițele sale de compromis”

„În ultima vreme vin tot mai des la cabinet persoane care au fost victime ale abuzurilor sexuale. Uneori motivul pentru care ajung la mine nu pare să fie acesta, ci lipsa de încredere în ele, relațiile problematice cu cei din jur sau anxietatea etc. Pe aceste femei le-am avut în vedere când am conceput acest program. Cred că e nevoie de un demers terapeutic, de resemnificare a acestei experiențe și de împuternicire în fața sa, de o confruntare cu acest „schelet din dulap”, doar că de data asta persoana nu mai este singură, ci este susținută să golească acest vas murdar. Astfel, devine capabilă să găsească modalități noi de a crea un viitor în care să se simtă eliberată de această tinichea care face zgomot în interior și poate să își recapete liniștea, siguranța, demnitatea, puterea și încrederea în sine și în ceilalți”, precizează Cristina Varo.

Citiţi şi: #Metoo. De la problemele semnalate, la mișto-urile din mediul online

Terapeutul a decis să înceapă acum acest program și datorită campaniei internaționale #MeToo, care le determină pe persoanele care au fost victimele unor hărțuiri sau atacuri sexuale să-și împărtășească povestea. Cristina Varo crede însă că simpla împărtășire nu rezolvă problema de fond, iar femeile care au trecut prin experiențe traumatizante tind să ascundă, din rușine și frică, astfel de întâmplări.

În cadrul programului „Scoate scheletul din dulap! Eliberează și vindecă rănile trecutului” Cristina Varo va colabora cu terapeut dr. Adonis Bunghis. „Cred în capacitatea de reinventare a fiecărei persoane atunci când rănile trecutului sunt resemnificate. Astfel descoperim cu bucurie că există un sens dincolo de nonsensurile absurde ale vieții, iar un sentiment de împăcare ne cuprinde ființa, cicatrizează rănile, reunifică părțile respinse din noi și contribuie la reîntregirea noastră ca persoană”, spune Adonis Bunghis.

Cei doi specialiști vor lucra cu un grup de femei care au fost abuzate sexual, fie că episodul s-a petrecut  în copilărie, adolescență sau la maturitate. Vor fi utilizate tehnici de resemnificare a experienței prin hipnoză, psihodramă și dramaterapie, limbajul corpului și al emoțiilor corporale. Înscrierile sunt în derulare.

Programul cuprinde 12 sesiuni, iar persoanele care vor să se înscrie pot face acest lucru online pe site-ul www.cristinavaro.ro.

„Ne vom întâlni de 12 ori, săptămânal sau bilunar, în funcție de disponibilitatea grupului. Prima ședință va fi individuală, iar restul vor avea loc în grupul pe care îl vom forma. Mi-aș dori să încep acest program în luna noiembrie”, precizează Cristina Varo.

Citiţi şi: 

Terapeutul Cristina Varo, în luptă cu „hoții” de timp și de…BAC 

Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „#METOO ardelenesc. Lecția de înjosire sexuală”

Distribuie:

Postaţi un comentariu