Foto. De azi clujenii circulă cu autobuzele mov

Foto: Dan Bodea

Compania de Transport Public a pus în circulaţie astăzi primele şase autobuze mov noi aduse la finele lui 2014. Un asemenea autobuz are o capacitate de 143 de persoane şi costă 276.000 de euro.

Primarul Emil Boc a prezentat alături de directorul companiei, Liviu Neag, noile achiziţii. Înainte însă de urcarea în autobuz primarul a fost avertizat de Liviu Neag că biletul pe care dorea să îl valideze nu mai este valabil. „Eu am bilete cumpărate de anul trecut, mi-am achiziţionat un set de 10 bilete, din care mai am două. Dar se pare că nu voi mai putea să le folosesc pe acestea”, a spus Boc care a adăugat glumind că le va da spre „decontare”. „Noi am scos bilete noi care să fie compatibile cu validatoarele cu care sunt dotate noile autobuze”, a precizat Neag,

„Primăria şi Compania de Transport Public a achiziţionat 40 astfel de autobuze, toate sunt în garajele CTP. Oricine îşi cumpără un bilet îl introduce în validatorul modern cu care au fost dotate aceste autobuze noi, nu mai e nevoie să meargă pe sistemul vechi de perforare, pe biletul validat apare data, ora şi numărul liniei de autobuz pe care s-a urcat călătorul şi evident dacă este vorba de o călătorie sau două călătorii. Autobuzul este dotat cu tehnologie de ultimă generaţie, de la podea joasă, la posibilitatea de a avea acces persoane cu dizabilităţi, locuri speciale pentru aceste persoane, climatizare adică încălzire iarna şi aer condiţionat vara, sistem de monitorizare video împotriva vandalizării pentru a avea o deplină siguranţă în mijlocul de transport în comun. Sunt 43 de locuri pe scaune şi încă 100 în interiorul mijlocului de transport. Autobuzele noi vor circula în toate cartierele oraşului şi pe toate liniile. Cele şase pleacă acum în toate cartierele, în Mănăştur, în Mărăşti, în Grigorescu, în Zorilor, şi vom acoperi toate liniile cu menţiunea cu ele vor circula doar în Cluj-Napoca. Toate cele 40 de autobuze achiziţionate din banii clujenilor vor circula doar în oraş” a declarat Boc.

Noile autobuze nu sunt însă dotate cu wireless aşa cum au tramvaiele mov.

Directorul companiei Liviu Neag a precizat că până la sfârşitul lunii vor fi realizate toate procedurile administrative de înmatriculare a celor 40 de autobuze şi de dotare cu validatoare, astfel încât să fie puse în circulaţie cât mai rapid.  Neag a adăugat că speră ca în primăvară proiectul noului sistem de ticketing să fie finalizat în cele din urmă. „ştiu că au fost mai multe dificultăţi legate de acest proiect, au fost probleme la racordarea noilor staţii de bilete la curent şi alte probleme, noi ţinem strâns legătură cu firma care execută acest proiect şi sperăm ca în această primăvară să fie finalizat şi să dotăm toată flotila noastră cu noile validatoare. O perioadă va funcţiona în paralel şi sistemul cu bilete şi cel nou cu carduri de călătorii, care se vor putea încarcă atât pentru bilete cât şi pentru abonamente. Sunt prevăzute 7 asemenea locaţii pentru acest carduri care vor putea fi încărcate cu bani inclusiv de pe cardurile bancare ale călătorilor, iar cardurile de călătorie vor avea valabilitatea 3-4 ani”, a adăugat Liviu Neag.

Cele şase autobuze au luat „startul” dat de Emil Boc de pe platoul Sălii Sporturilor şi au început să circule pe liniile 43B, 9, 35, 48, 30 şi 24.

Urmăriți o galerie foto realizată de Dan Bodea.

 

Postaţi un comentariu