Dacian Cioloș: „Nu mai e suficient să spunem că ne-am făcut treaba față de societate delegând atribuțiile unor lideri”

Dacian Cioloş/ Foto: Dan Bodea

Fostul premier al României, Dacian Cioloș, a vorbit sâmbătă la Cluj-Napoca, în cadrul conferinței TEDxEroilor, despre importanța implicării societății în actul de guvernare, el subliniind faptul că în societatea actuală nu e suficient ca oamenii să delege atribuții către oameni politici, în contextul în care, spune el „democrația venită din antichitate are nevoie de ameliorare și evoluție în modul de cercetare a guvernantei societății”.

„Nu mai e suficient să spunem că ne-am făcut treaba față de societate delegând atribuțiile unor lideri, prin vot, plătind cotizații sau făcând donații. Societatea are nevoie de fiecare dintre noi pentru că fiecare suntem unici. […] Suntem într-o tranziție a modului de guvernanță a societăților. Suntem într-o fază de tranziție de la o guvernanță piramidală, la o guvernanță de rețea, de networking. Nu vom mai putea găsi soluții doar delegând lideri care au făcut o meserie din activitatea de om politic, ceea ce nu e un lucru bun. Soluțiile nu vor mai veni așa, ci avem nevoie să ne asumăm noi pentru a putea găsi soluții împreună. Cu atât mai mult în acest context este nevoie de implicarea fiecăruia”, a explicat Cioloș.

El a insistat pe faptul că democrația clasică are nevoie de evoluție pentru a se adapta rigorilor societății din prezent, explicând că  implicarea în societate trebuie să meargă dincolo de like-uri și dincolo chiar de proteste.

„Cred că și democrația venită din antichitate are nevoie de ameliorare și evoluție în modul de cercetare a guvernantei societății[…] Am primit solicitări aproape culpabilizatoare cu privire la implicarea mea și răspunsul meu este: cu toții trebuie să ne implicăm, nu doar cu like-uri sau doar ieșind în stradă. Este nevoie de mai mult de atât. Energia contestării care e deja o formă de exprimare a unor așteptări este important să o putem canaliza într-o energie a construcției și sunt convins că această energie, cu imaginația pe care o avem, ne poate ajuta să găsim cele mai bune soluții”, a mai sus Dacia Cioloș.

Fostul premier a participat sâmbătă în cadrul conferinței TEDxCluj-Challenging Tomorrow, pe scenă urcând de asemenea, printre alții, și fostul ministrul al Muncii, Dragoș Pîslaru.

Postaţi un comentariu