Dacian Cioloș: „Nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini”

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, la Alba, că nu este de acord ca terenurile să fie vândute cetăţenilor străini pentru că, în opinia sa, pământul trebuie valorificat de comunităţile locale, întrucât vorbim despre o resursă importantă a României „pe care cu greu o puteți obține din altă parte”. Premierul le-a mai cerut autorităților locale să aibă ca prioritate exploatarea terenurilor de către comunitate și nu vânzarea lor câtre străini.

Premierul României Dacian Cioloș a declarat luni la Alba că terenurile ar trebui lucrate de comunitate și că, dincolo de legi, proprietarii trebuie să aibă inițiativa de a le valorifica și nu doar de a le vinde străinilor.

“S-a tot vorbit de vânzarea pământului la străini. Vreau să vă spun un mesaj foarte clar: nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini, îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunităţile locale, pentru că e o resursă pe care greu o puteţi obţine din altă parte, nu puteţi practic să o obţineţi din altă parte. Dacă o pierdeţi, odată ce aţi renunţat la o astfel de resursă, cu greu puteţi s-o obţineţi înapoi. Însă, oricâte legi am da noi la nivel naţional pentru a legifera vânzarea pământului către străini, nu pot aceste legi să înlocuiască dorinţa dvs, a proprietarilor de a vinde sau nu pământul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local”, a spus Cioloş, la prezentarea programului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate.

Mai mult, potrivit Agerpres, premierul le-a cerut primarilor să nu faciliteze “cu orice preţ” vânzarea terenurilor către cetăţeni străini, ci să facă tot posibilul ca acestea să fie utilizate de comunităţile din care fac parte.

“Vreau să transmit mesajul primarilor care sunt aici în sală şi care mă aud: nu facilitaţi cu orice preţ vânzarea terenului până când nu aţi făcut toate eforturile de a valorifica terenul respectiv în sat, cu comunităţile locale. Sigur că e mai uşor probabil să obţineţi un anumit sprijin atunci când vine un străin să cumpere pământul şi să vă roage să-l regrupaţi pentru a-l vinde. Dar gândiţi-vă că în felul ăsta vindeţi o resursă care e a comunităţii şi pe care nu o mai puteţi aduce înapoi. Oricâţi investitori străini aţi aduce nu pot să valorifice acei investitori străini pământul mai bine decât pot să-l valorifice comunităţile locale”, a spus Cioloş, citat de agenția Agerpres.

Programul de măsuri privind dezvoltarea clasei de mijloc la sate a fost lansat luni, într-o conferinţă desfăşurată în comuna Ciugud din judeţul Alba, în prezenţa premierului Cioloş, a vicepremierului Vasile Dîncu şi a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.  România a liberalizat piaţa funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligaţiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în ţară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau dreptul să cumpere terenuri agricole

Distribuie:

Postaţi un comentariu