Cutremur la Palatul Victoria. „PSD face opoziție la propriul Guvern”

Ajunși la putere deplină după o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare de la finele anului 2016, PSD a ajuns după doar șase luni la un moment deja clasic pentru istoria sa: etapa în care liderul este devorat de către oamenii din interior. Grindeanu și Guvernul său sunt deja o poveste a trecutului, dar nu pentru că PNL sau USR au pornit o mașinărie a opoziției, ci pentru că însăși partidul de la Guvernare s-a pus pe făcut opoziției. Din toată agitația și lupta dintre liderii social democrați, Grindeanu iese personajul simpatic. E și complicat în contextul în care adversarii săi, adică Liviu Dragnea, Olguța Vasilescu și Gabriela Firea captează antipatie din toată zonă de electorat care nu este fidelă PSD. Chiar mai bine decât Grindeanu se pregătește să iasă Klaus Iohannis. În cazul în care își amână concediul, Președintele are șansa de a reveni, aproape cu forța, pe agenda publică. În definitiv, îl așteaptă o campanie în doar doi ani, iar altfel decât „cu propriile mâini” nu ar putea să mai adauge capital politic.

Într-un interviu acordat ziarului Transilvania Reporter, politologul George Jiglău a explicat situația din Guvern și din PSD, dar și posibile scenarii pentru perioada imediat următoare.

George, ce s-a întâmplat cu acest Guvern și la ce să ne așteptăm în perioada imediat următoare?

Deja nu mai cred că putem vorbi despre un guvern din moment ce avem un premier și vreo șase miniștri care sunt pe cale să plece. Nu cred că mai există un viitor. Avem o perioadă de incertitudine în care Grindeanu nu știu cât mai poate rezista. E o chestiune de ore sau zile. Concret, dincolo de tensiune sunt câteva lucruri care se pot întâmpla: fie cedează și își dă demisia, fie caută alți miniștri care să treacă prin comisiile parlamentare. Miniștrii ar fi respinși cel mai probabil, se pot face alte propuneri, dar PSD și ALDE pot depune o moțiune de cenzură. Grindeanu, chiar dacă miniștrii sunt respinși de comisii, se poate duce în plenul Parlamentului cu ei sau Iohannis îi poate accepta pentru că avizul comisiilor este doar consultativ. Dar rămâne varianta moțiunii de cenzură, care cred că este cea mai rapidă modalitate de a-l determina pe Grindeanu să plece. Guvernul cade și totul se întoarce la Iohannis cu consultări, propuneri și tot ce s-a întâmplat după alegeri. Dar per total, este o chestiune personală și nu mai putem vorbi despre un viitor pentru acest guvern.

Este o situație cu totul paradoxală să vezi cum PSD, partidul care a dat Guvernul, face opoziție propriului Guvern, în timp ce partidele aflate la opoziție nici măcar nu sunt „pe margine” și par dispărute complet din peisaj.

Este o situație atipică. Nimeni nu vorbește zilele acestea despre PNL și USR. PSD este pe tot terenul. Când ei câștigă alegerile atât de clar, tot timpul așteptările sunt foarte mari. Și sunt așteptări de peste tot. De la grupuri de interese, de la membrii care vor la ciolan, de la administrațiile locale și presiunea este mare. Paradoxul, partidul este atât de puternic, dar fiind atât de puternic, este greu să îi mulțumești pe toți. Grindeanu, fie din neștiință, fie din lipsă de loialitate, fie pentru că a încercat să facă lucrurile altfel decât i s-a cerut, a ajuns să nu mai mulțumească unii oameni, acum i se cere capul iar Dragnea vrea să arate că încă e șef acolo. De asemenea, PSD are obiceiul de a-și mânca liderii. Recent a fost mâncat și Zgonea, iar Grindeanu, când nu a mai cooperat, este și el în situația aceasta. PSD face opoziție la propriul Guvern și dacă se ajunge la moțiune de cenzură va fi ciudat, dar toate acestea derivă din poziția dominantă la care PSD-ul ține.

Din toată această luptă, pare că Sorin Grindeanu trece ca fiind personajul simpatic, cu care cei aflați în mod clasic în tabăra anti-PSD, au tendința de a rezona cumva, chiar dacă o fac doar în glumă. Cum să ne explicăm acest lucru?

El este personajul simpatic de la OUG 13. Încă de atunci el a fost printre cei care au cerut retragerea ei și încă de atunci părea că vrea să își recupereze imaginea și să se detașeze de relele partidului. Pe de altă parte, Dragnea atrage atât de multă antipatie din zona PSD încât până la urmă, dușmanul dușmanului meu mi-e prieten. La fel a fost primarul din Iași, care părea și el simpatic. Tudorel Toader, la fel. Grindeanu este simpatic pentru că a tot acumulat elemente, iar acum când Dragnea, Olguța și Firea intră atât de puternic în el, Grindeanu iese bine.

În tot acest scenariu, ce carte crezi că va juca președintele Klaus Iohannis?

Aici este un alt risc pe care PSD și-l asumă. Pe lângă problema Guvernului, PSD îl readuce în joc pe Iohannis. El până acum ieșea din când în când și el oricum nu e genul care să dea din coate pentru a intra pe agendă. Dar în contextul acesta, dacă se ajunge la consultări și nominalizări, Iohannis revine. Cum o să joace? La fel ca după alegeri. Va vorbi despre integritate și despre ce vorbea și atunci. Este de așteptat ca Dragnea să vrea la Guvern un nou apropiat, dar este greu să găsești pe cineva apropiat care să nu aibă probleme. Iarăși se va vorbi despre propuneri și suspendare și practic o luăm de la capăt, așa cum era în ianuarie. Dacă se merge până la problema suspendării, pentru Iohannis vine ca o mănușă înainte de alegeri, cum a fost și în cazul lui Băsescu. Nu știu cât mai are de câștigat PSD-ul dintr-o nouă astfel de luptă

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu