Curentul de meteori Perseide, vizibil și pe cerul Clujului. 30 de meteori pe oră, în următoarele nopți

www.nasa.gov

Curentul de meteori Perseide, unul dintre cele mai strălucitoare fenomene de acest tip, va putea fi cu ușurință observat în acest an în perioada 10-15 august.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, momentul de activitate maximă al Perseidelor va fi între 12 august, ora 21.00, şi 13 august, ora 17.00. Spre deosebire de anul trecut când din cauza Lunii pline s-au văzut puțini meteori, în 2015 Luna Nouă care se produce în data de 14 august la ora 17:54 va favoriza observarea cu mai mare ușurință a celebrului curent de meteori. La Cluj-Napoca, cel mai recomandat loc pentru observarea curentului de meteori și cel mai apropiat de oraș va fi zona Dealului Feleac, după miezul nopții. „Începând de miercuri vremea va intra într-un ușor proces de schimbare și vor exista anumite nebulozități, dar ne putem aștepta totuși să vedem până la 30 de meteori pe oră, nu 100 cum se scrie în aceste zile în presă. Lumina Lunii în acest an nu ne va deranja și vom avea toate condițiile să observăm meteorii mai ales în zilele de 12 și 13 august. Cei care doresc să aibă cele mai bune condiții de observare le recomandăm să meargă într-un loc în care orizontul este cât mai degajat spre răsărit pentru a avea o vizibilitate cât mai bună”, a precizat pentru Transilvania Reporter cercetătorul Mircea Liviu, din partea Observatorului Astronomic din Cluj-Napoca.

Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia este o „perseidă”, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti. Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseus, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. În cazul Perseidelor, particulele de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Fenomenele astronomice de acest tip se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini, astfel  din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte, sau aflat la marginea oraşelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea în general între 60 şi maximum 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din oraşe vor vedea în general 10-20 de meteori pe oră.

Pentru a observa „ploaia” de meteori, cei interesaţi nu au nevoie de un instrument astronomic.

Distribuie:

Postaţi un comentariu