„Cum se trăiește și cum se moare la Pata Rât”. Nu ratați noul număr al săptămânalului Transilvania Reporter

Joi a apărut noul număr al săptămânalului „Transilvania Reporter”. Nu ratați un număr care încearcă să facă lumină într-o tragedie petrecută lângă noi și care a trecut aproape nebăgată de seamă, doar pentru faptul că victima trăia în comunitatea marginalizată de la Pata Rât.

Sumarul ediției:

Analiză. „Ponta, condamnat să aibă un nou proiect”. USL a murit! Demult anunțatul divorț dintre PSD și PNL a scuturat un pic scena politică, dar, cum spune o vorbă românească, în tot răul – dacă cumva ar fi vorba de rău în acestă rupere – e și un bine. (Marius Avram)

Tradiții. „Mărțișoare «postmoderne», din pagini de cărți și din boabe de fasole”. Tradiționalii hornari sau înfocatele buburuze, mărțișoare din rășină, din sticlă de Murano sau din porțelan, croșetate sau împletite, mărțișoare din boabe de fasole, coji de nucă sau castane, aceasta este doar o parte din oferta variată a producătorilor de mărțișoare clujeni în acest an. (Cristina Beligăr)

Școala. „Conducătorul de joc din laboratorul de invenții”. Alexandru Pop este un tânăr care de ani buni reușește să facă performanță în baschet, la „U” BT Mobitelco, și, în același timp, să se perfecționeze în domeniulu IT-ului. În palmares are chiar și un robot de făcut sandvișuri. (Radu Hăngănuț)

Interviu. „Carmencita Brojboiu, scenografă: «Montarea decorului este ca un ritual, nimeni nu trage chiulul»”. „Scenografia a fost de multe ori vitregită, deși este o meserie foarte frumoasă, de care nu ai timp să te plictisești”, spune Carmencita Brojboiu despre meseria pe care o practică de ani buni cu aceeași pasiune și care, din păcate, până în prezent, nu și-a găsit loc printre secțiile din facultățile de profil clujene. (interviu de Cristina Beligăr)

Locul neștiut. „Cadranele secrete ale Clujului. Ceasurile solare ascunse”. Orașul Cluj se bucură de două ceasuri solare, vestigii ale Evului Mediu, care pot fi văzute cu un minim de efor de curioși. (Elena Gădălean)

Cultură. „Dan Chiorean, nominalizat la Premiile Gopo: «Filmul îmi oferă nemurirea, dar nu renunț la marea mea iubire, teatrul»”. Dan Chiorean s-a împrietenit cu aparatul de filmat ca protagonist al câtorva scurtmetraje și, printr-un „accident” fericit, a fost distribuit în rolul principal care avea să îi aducă în 2013 premiul pentru „Cel mai bun actor” la Vilnius International Film Festival. Acum este nominalizat la aceeași categorie, în cadrul Premiilor Gopo, pentru rolul din filmul „Rocker” (Cristina Beligăr)

Reportaj. „Cum se trăiește și se moare la Pata Rât”. Pata Rât, la periferia orașului de cinci stele Cluj-Napoca. Februarie 2014. O comunitate de romi de aproape 2.000 de suflete, care în ultimii 20 de ani a crescut mai ceva ca voinicul din poveste, își duce traiul în și din gunoaie. În urmă cu câteva zile, o adolescentă de 16 ani și-a pierdut aici viața, călcată de o mașină de gunoi. Nicio isterie națională nu a cuprins însă România în acest caz, spre deosebire de cel al Iuliei Ionescu, tânăra care a fugit la o mănăstire din Moldova. (Claudia Romitan)

Religie. „Cele trei ctitorii voievodale ortodoxe”. Poate două, afirmă unii specialiști, poate doar una, spun alții. Biserica din Vad este singura ctitorie voievodală certă din județul Cluj. Cea din Feleacu, pe care unii specialiști o leagă de Ștefan cel Mare este contestată de alții, iar cea din Lujerdiu, este doar prin tradiție legată de Mihai Viteazu. (Elena Gădălean)

Pașaport de Ardeal. „Małgorzata, poloneza care umblă pe bicicletă după sași”. După cinci ani în care a condus Centrul de Limbă și Cultură Poloneză, Małgorzata Tomszkiewicz a rămas la Cluj pentru a-și finaliza doctoratul în exodul sașilor. (Bogdan Stanciu)

Dosar. „Mărțișorul: Magie, speranță, început de primăvară și o nouă viață”.  Mărțișorul este o tradiție păstrată și respectată în România, Republica Moldova și teritoriile învecinate, care sunt locuite de români sau aromâni. Obiceiuri similare sunt întâlnite în Bulgaria, Albania, Macedonia. (Mădălina Kadar)

Sport. „Dan Bucșa, născut căpitan”. Mijlocașul în vârstă de 25 de ani al lui „U” Cluj este șeful din teren al studenților, iar modestia lui în viața de zi cu zi și dăruirea totală în teren sunt energizantul care le dă colegilor lui puterea de a crede că niciun adversar nu e greu de învins. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu