Cum se sărbătoreşte Ziua Naţională la Cluj

Clujenii sunt aşteptaţi să participe la o semanifestări organizate de autorităţi cu prilejul Zilei Naţionale. Astfel în 1 decembrie are loc o păradă militară, ceremonia tradiţională de depuneri de coroane de flori, dar şi numeroase concerte, precum şi nelipsitul foc de artificii.

Potrivit programului anunţat de Prefectura Cluj, manifestările organizate joi, 1 Decembrie 2016, în municipiul Cluj-Napoca cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României vor începe la ora 12.00 în Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca unde va avea loc slujba Te-Deum. Slujba religioasă va fi urmată la ora 12.30 de ceremonia militară de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu din piaţă.

La final se va desfăşura parada militară, organizată de Divizia 4 Infanterie „Gemina”. Aproximativ 300 de militari şi specialişti din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Inspectoratului de Poliţie Cluj, Inspectoratului de Jandarmi Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”, Serviciului Român de Informaţii Cluj, din Crucea Roşie Română şi Poliţia Locală Cluj-Napoca, cu 40 de mijloace tehnice vor participa la parada organizată la Cluj-Napoca pentru a marca Ziua Naţională a României.

Ca în fiecare an pe scena Operei Naţionale Române şi Teatrului Naţional Cluj-Napoca va fi organizat începând cu ora 14.00 spectacolul „Copiii sărbătoresc marea unire” – Ediţia a III-a. Spectacolul este oferit, în primul rând, unui număr de peste 330 de elevi din mediul rural, respectiv din 24 de localităţi clujene şi este susţinut de elevi ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă”, Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia”, Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca, Ansamblului folcloric „Dor Clujean“, Ansamblului folcloric „Valea Someşului” din Gherla şi Grupul vocal folcloric „Olpretul” din Bobâlna.

Cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la Marea Unire din 1918 şi în celelalte municipii din judeţul Cluj şi oraşul Huedin vor avea loc ceremonii militare-religioase, spectacole folclorice, alte activităţi cultural-artistice.

Concert Holograf şi spectacol de artificii

Şi Primăria Cluj-Napoca a pregătit ca în fiecare an un program special în cele două pieţe centrale ale oraşului, Piaţa Unirii şi Piaţa Avram Iancu. „Ziua Naţională a României va fi sărbătorită la Cluj-Napoca, în Piața Unirii. Ziua de 1 Decembrie marchează în același timp deschiderea Târgului de Crăciun Cluj-Napoca. Spectacol folcloric, aprinderea luminilor de sărbători în întreg orașul, concertele trupelor Holograf&Dj Project, un spectaculos foc de artificii – sunt momentele principale ale zilei tuturor românilor”, se arată în comunicatul primăriei.


Programul zilei de 1 decembrie include:
ora 15:00 Spectacol folcloric- Piața Unirii
Maria Golban Șomlea, Ioana Ștețco, Vlăduţa Lupău, Amalia Chiper, Lucia Potra, Silviu Adrian Popa, Ioan Bocșa și Dumitru Fărcaş, Ansamblul folcloric “Românașul”, Traian Ilea și Valeria Codorean, Ioan Dordoi și Felix Gălan, Ansamblul folcloric “Someșul Napoca”, Florentina și Petru Giurgi, Aurel Tămăș
ora 19:00 – aprinderea iluminatului de sărbători
19:05 – Concert Holograf – Piața Unirii
20:00 – Spectacol de artificii – Piața Avram Iancu
20:15 – Concert DJ Project – Piața Unirii

De asemenea, patinoarul din Piaţa Unirii va fi deschis de 1 Decembrie, iar intrarea va fi gratuită între orele 10:00 – 22:00.

Postaţi un comentariu