Cum să renegociezi limitele artei: Expoziție video semnată de Ciprian Mureșan la Muzeul de Artă din Cluj

Foto: Cristina Beligăr

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a găzduit miercuri, 14 noiembrie, o nouă expoziție a artistului Ciprian Mureșan, la cinci ani distanță de la prezentarea întâiului său proiect, „Greutăţi inerte”, în galeriile muzeului. În 2012, Ciprian Mureșan propunea într-o manieră conceptuală noi modalităţi de relaţionare cu o colecţie muzeală (colecţia de sculpură). Conţinând piese din diverse perioade ale istoriei artei româneşti, expoziția vorbea despre relativitatea valorilor, fragilitatea convingerilor şi poziţionarea noilor generaţii de artişti în raport cu teme şi abordări artistice consacrate.

De data aceasta, cadrul expoziției „Tradiții active I/ Active Traditions I” a fost pivnița Muzeului de Artă unde Ciprian Mureșan, alături de curatorul Dan Breaz au propus vizitatorilor spre vizionare trei proiecții video: „Toate imaginile dintr-o carte despre sculptura clujeană I, II, III”, care surprind în timp real activitatea de redesenare a unor lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și din alte colecții, după reproducerile din două cărți realizate de criticul de artă Mircea Țoca, „Sculptori clujeni”, respectiv „Pictori clujeni”. Această primă parte a expoziției va fi urmată de „Tradiții active II” care se va deschide în 19 decembrie cu alte lucrări din patrimoniul muzeului.

Deși video-urile nu reproduc în timp real munca artistică a lui Ciprian Mureșan, ci mai degrabă o rezumă, ele oferă o imagine foarte clară asupra modului în care artistul relecturează și regândește termenii artei. Astfel, avem de a face cu o întoarcere în atelierul artistului, la originea operelor de artă.

„Lucrările mele vreau să le las foarte libere la interpretare. Munca de artist este destul de plictisitoare. Răbdarea de a te uita și de a privi este cumva un anti-spectacol”, a declarat, miercuri, la Cluj, Ciprian Mureșan.

Ciprian Mureșan a fost unul dintre reprezentanţii României la a 57-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia ( La Biennale di Venezia, 13 mai – 26 noiembrie 2017) şi laureat în 2017 al „Premiului pentru Desen Contemporan” oferit de Fondation d’art contemporain Daniel et Florence Guerlain. Tot în 2017, artistul român a participat şi la prima ediţie a Trienalei de Artă din Kathmandu, Nepal. Începând cu data de 28 noiembrie, Ciprian Mureșan va fi prezent cu o expoziție alături de Șerban Savu și de alți cunoscuți artiști români la Une saison roumaine au Centre Pompidou (Sezonul România-Franța 2019 ), în cadrul seriilor de evenimente organizate în Franța cu scopul de a promova patrimoniul românesc.

Expoziția „Tradiții active I/ Active Traditions I” de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 13 ianuarie 2019, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Foto: Cristina Beligăr

În expoziția de la Muzeul de Artă din Cluj, vizitatorii pot vedea cum Ciprian Mureșan a reluat, prin copiere creativă, lucrări emblematice pentru abordarea tradiției atât în pictura, cât şi în sculptura centrului artistic de la Cluj. Printre cele mai semnificative reluări ale lucrărilor de sculptură se numără Iovan Iorgovan (Romul Ladea), Ion Creangă, Crişan şi Horia (Mircea Spătaru), Amintirea (Virgil Fulicea) şi Apáczai (Andrei Kós). Lucrările de pictură redesenate după carte sunt la rândul lor relevante pentru surprinderea tradițiilor la nivel vizual. Sunt aduse în discuție creațiile Avram Iancu (Constantin Dinu Ilea), Chemare peste văi şi munţi (Petre Abrudan), Vechiul meu atelier (Gavril Miklossy), Lăutari (Maria Margareta Nemeş), Culesul (Bela Abody Nagy) şi Pădureancă (Paul Sima).

 „Ciprian Mureșan a revenit la Muzeul de Artă după cinci ani păstrându-și linia foarte personală de a gândi termenii artei. A păstrat contactul cu ideea de patrimoniu a muzeului și oferă în lucrările sale video un exemplu de creație pe baza altei creații, al unui alt model. Nu este o creație secundă, este o creație nouă. Ciprian Mureșan oferă o adevărată probă de virtuozitate prin faptul că în creația lui se folosește atât de mâna dreaptă cât și de mâna stângă. Artistul renegociază ceea ce putem numi limitele artei. Cu toții știm că istoria artei reglementează anumite convenții. Ei bine, Ciprian revendică dreptul de a se întoarce la câteva tehnici de bază cum este desenul, dar revendică și dreptul de a se întoarce la regândirea marilor maeștri. Cărțile pe care le Ciprian le recreează vor fi, ca atare, cărți noi. Proiectul este mult mai amplu. Cărțile vor fi expuse în atelierul lui Brâncuși de la Centrul Pompidou din Paris, deci în compania unor alte lucrări de sculptură. Vorbim până la urmă de o formă de patrimoniu călător”, a precizat Dan Breaz, curatorul expoziției.

Transformarea textului în imagine și a vechii reprezentări într-o imagine nouă revelează facultatea secretă a reprezentării de a deveni independentă față de propria sursă de inspirație. Astfel, actul de copiere, nu mai reprezintă o facultate artistică auxiliară, textul nu mai reprezintă opusul imaginii, iar noul nu este cu necesitate opus vechiului.

 „Arta ca proces a fost reinventată odată cu arta contemporană. Arta ca acțiune este prea puțin cunoscută la noi. Aș vrea ca Muzeul să vină mai des în întâmpinarea acestui gen de artă. Ciprian Mureșan apelează la o virtuozitate artistică pe care ne lasă să o admirăm doar prin intermediul acestor video-uri. Să nu uităm că la sfârșit vor rezulta niște cărți, niște opere de desen. Ciprian atrăgea atenție că trebuie să fim atenți la proces, la acțiunea care generează opera de artă. Este vorba de o energie artistică în acțiune”, a subliniat Dan Breaz.

După absolvirea Academiei de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” (actuala Universitate de artă și design) din Cluj-Napoca la secția „Sculptură”, Ciprian Mureșan și-a construit o carieră care a beneficiat de o amplă recunoaștere internațională. Menționăm în acest sens participarea sa la expoziții de la Bienala de la Veneția (2009, 2017), Centre Pompidou (2010), Tate Modern (2012), San Francisco Museum of Modern Art (SF MoMA, 2012), Ludwig Museum (Budapesta, 2015) sau Galeria Plan B (Berlin, 2018). În anul 2017, Ciprian Mureșan a fost laureatul celei de-a X-a ediții a Premiilor pentru desen contemporan, inițiate de Fundația Daniel și Florence Guerlain. Este redactor al revistei Idea artă + societate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu