Cum mai putem răci o planetă în flăcări? Profesorul Gareth Dale va conferenția la Cluj-Napoca

 

Proiectul Pe orbita modernității: De la motorul cu aburi la deșeul galactic va debuta joi, 30 ianuarie 2020, prin conferința „Putem răci o planetă în flăcări? Descreștere, tehnologie și Noul Contract Ecologic”. Prelegerea va fi ținută de profesorul universitar Gareth Dale, iar aceasta va fi urmată de o discuție publică, ce va explora relația dintre capitalism și criza ecologică actuală și va realiza o radiografie critică a soluțiilor și remediilor propuse astăzi, de la cele oarecum mainstream de tip ”Green Growth” până la cele din câmpul progresist de tip ”degrowth” și ”Green New Deal”. Proiectul și evenimentul sunt organizate de asociația tranzit.ro/Cluj.

În ultimii ani tranzit.ro/Cluj a desfășurat o investigație pe multiple paliere intelectuale (filosofie, economie, sociologie) și în formate variate (conferințe, seminarii, ateliere, expoziții) asupra modernității capitaliste și a moștenirii sale – deopotrivă în sensul resurselor de critică intelectuală și progres social-politic pe care le mai face posibile, dar și al provocărilor și contradicțiilor pe care proiectul modern le poartă cu sine și care explodează tot mai acut astăzi.

În siajul acestor proiecte precedente, tranzit.ro/Cluj lansează în acest an „Pe orbita modernității: de la motorul cu aburi la deșeul galactic”, un demers care își propune să tematizeze relațiile dintre elementele definitorii ale modernității (știință și tehnologie, configurații și dinamici social-politice, imaginar ideologic) și impactul acestora asupra mediului și lumii înconjurătoare. Miza proiectului este, pe de o parte, de a surprinde originile și cauzele crizei climatice actuale în istoria lungă a capitalismului modern. Pe de altă parte, proiectul identifică și acele resurse ale modernității (raționalitatea critică, spiritul egalitar și universalist, printre altele) care ne îngăduie încă să sperăm în depășirea acestei crize, în direcția unui eco-socialism cu adevărat urgent și necesar la scară planetară, fără a sfârși într-o distopie eco-fascistă care se întrevede deja.

Profesorul universitar Gareth Dale va susține în cadrul vizitei sale la Cluj și o prelegere în cadrul unui seminar de cercetare la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul UBB, vineri, 31 ianuarie 2020. Anul acesta se împlinesc 111 ani de când economistul Karl Polanyi a obținut titlul de doctor din partea Universității din Cluj / Kolozsvár. În pregătirea evenimentului de inițiere a demersului de dezvelire a unei plăci aniversare, Gareth Dale, unul dintre cei mai importanți experți europeni în analiza lucrărilor lui Polanyi va susține prelegerea la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Evenimentul este gândit sub forma unui atelier și se adresează tuturor acelora care doresc să aprofundeze ideile lui Polanyi și relevanța lor pentru a înțelege transformările economice și politice contemporane.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Alin says:

    cînd un sociolog și nu un om de știință vorbește despre încălzirea climatică să fii sigur că e ideologie nu știință. Alarmismul încălzist e untima schemă socialistă de intări puterea statului asupra economiei și societății – ecologiștii fiind cum se știe ca pepenele: verzi pe dinafară și roșii pe dinauntru.

Postaţi un comentariu