Cum arată identitatea vizuală a proiectului Cluj2021- Capitală Culturală Europeană

Lucrarea câștigătoare a concursului de creație a pachetului de identitate vizuală.

Viziunea clujencei Camelia Ștefania Imbuzan a fost desemnată câștigătoare în cadrul concursului de creație a pachetului de identitate vizuală a proiectului Cluj 2021 Capitală Culturală Europeană.  Propunerea este o variantă care se poate adapta în diferite condiții. Câștigătoarea a declarat că își dorea de mult timp să realizeze ceva pentru orașul său. „Am început de la mic la mare în lucrarea mea, respectiv de la elementele care au rezultat din sintagma East of West. Am avut o perioadă mare de documentare și am explorat forme și culori, m-am uitat și la alte proiecte din Europa”, a spus Camelia Ștefania Imbuzan în timpul conferinţei de presă.

În total, 79 de propuneri au fost înscrise în concursul lansat de Asociația Cluj-Napoca 2021!. Fiecare propunere a conținut maxim 15 planșe cu combinații și variante ale elementelor grafice cheie: un simbol unic ce reflectă interpretarea originală a autorului și textele simbolice ale candidaturii Clujului: “Cluj-Napoca 2021″, “European Capital of Culture”, “East of West” și “Servus”. Votul publicului a echivalat cu votul unui membru al juriului.”Proiectul câştigător se detaşează prin subtilitatea şi coerenţa cu care încorporează elementele specifice ale conceptului, dar şi ale oraşului, într-o formă ce sugerează multiplele sale însuşiri. Proiectul câştigător reuşeşte să fie o imagine puternică pentru că are o structură dinamică, reuşind în acelaşi timp să fie subtil. Are ceva mereu de desluşit, fapt ce îi sporeşte forţa”, a sintetizat Florin Moroşanu, directorul executiv al Asociaţiei Cluj Capitală Culturală, alegerea juriului.

Potrivit acestuia, creaţia reuşeşte să atingă cele trei elemente esenţiale de care oraşul are nevoie: în primul rând reuşeşte să pună accent pe nevoia care se regăseşte în concept, respectiv ideea de a transmite străinilor că în condiţiile în care oraşul va câştiga, acesta va deveni o comunitate mult mai închegată. Acest lucru se regăseşte în propunerea câştigătoare prin metafora mâinilor împreunate care construiesc ceva. De asemenea, ideea de Est şi Vest se regăseşte şi ea în concept. În al treilea rând, în propunerea Cameliei Ștefania Imbuzan se regăseşte şi oraşul Cluj-Napoca. „Unii mi-au spus că în această creaţie disting cele trei turnuri ale oraşului, sau cărţi. Din 79 e propuneri, creaţia  a ajuns pe locul patru în preferinţele publicului”, a mai spus Florin Moroşanu.

Camelia Ștefania Imbuzan,   câştigătoarea proiectului de identitate vizuală/Foto: Dan Bodea

Camelia Ștefania Imbuzan, câştigătoarea proiectului de identitate vizuală/Foto: Dan Bodea

„Am căutat să nu fie o identitate vizuală foarte comună, să personalizeze viața orașului, să vedem în ce măsură identitatea este declinabilă pentru diferite tipuri de materiale sau manifestări. Am avut foarte multe lucrări, dar nu am fost foarte mulțumiți de diversitatea lor. Au fost lucrări nefinisate, naive, care nu au pornit de la un proiect. Au fost și 17 lucrări ale aceluiași autor. Trebuia să găsim o caracteristică a orașului. Noi, juriul, am încercat să obținem consensul şi să identificăm o identitate vizuală care să nu fie foarte comună. Ne-a plăcut lucrarea cîștigătoare pentru modul în care a fost gândită, așa că m-a surprins modul în care câștigătoarea a gândit câteva dimensiuni ale Clujului. Lucrarea va mai suporta, desigur, unele ajustări. La final, când am aflat că lucrarea este realizată de cineva din Cluj, ne-am bucurat şi mai mult”, a precizat Vasile Sebastian Dâncu, membru al juriului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În data de 25 septembrie vor fi anunţate liniile de program ale proiectului Cluj 2021 Capitală Culturală Europeană. „În acest moment proiectul are o strategie, un concept, o identitate vizuală. Urmează să construim liniile de program şi proiectele specifice şi în final să stabilim bugetul. Sunt nişte paşi logici pe care trebuie să îi urmăm”, a precizat Florin Moroşanu.

1 Comentariu

  1. Mihai spune:

    West of east ar suna mai bine!

Postaţi un comentariu