CTP contribuie la păstrarea în Cluj Napoca a celui mai curat aer din Europa

Foto: Dan Bodea

Primăria și Compania de Transport Public (CTP) Cluj Napoca au făcut o evaluare a impactului pozitiv, asupra calității aerului respirabil, pe care l-a avut strategia privind dezvoltarea transportului în comun ecologic în municipiu și în zona metropolitană. Potrivit acestei analize municipiul Cluj-Napoca se află pe primul loc în Europa și pentru că în oraș s-a dezvoltat transportul în comun cu tramvaiul și troleibuzul.

Astfel, potrivit datelor din documentul menționat, dacă transportul public din Cluj-Napoca s-ar fi realizat doar cu autobuze diesel, cele 350 de mijloace de transport public necesare ar fi poluat în fiecare zi aerul respirabil al Clujului cu peste 52 de tone (t) de substanțe toxice, ajungându-se lunar la un bilanț de 1.564 t de noxe. Faptul că în permanență au circulat în acești ani și circa 125 de mijloace de transport electrice a determinat reducerea emisiei de substanțe toxice în atmosferă cu 560 t/lună, afirmă reprezentanții CTP.

Evaluarea făcută de specialiștii CTP este optimistă și arată că prin înlocuirea a 10 autobuze diesel vechi cu 10 autobuze electrice aerul respirabil al Clujului va fi mai curat, iar sănătatea publică va fi mai bine protejată ca urmare a reducerii poluării chimice, cu 4, 5 t/lună/autobuz. ”Un calcul simplu ne arată că în 2019, la Cluj-Napoca, odată cu intrarea în activitate a celor 30 de autobuze electrice și înlocuirea unui număr similar de autobuze poluante, aerul pe care-l respirăm fiecare dintre noi nu va mai fi afectat de cele 135 de tone de noxe evacuate lunar pe țevile de eșapament ale acestora. Iată de ce, Primăria Cluj-Napoca și CTP implementează strategia pentru mărirea flotei de autobuze electrice, tramvaie și troleibuze. Astfel, în acest an, CTP va achiziționa 10 troleibuze noi articulate, urmând ca anul viitor să mai cumpere încă 10. În același timp, în perioada 2016-2019, Primăria și CTP vor achiziționa 30 de autobuze electrice și 17 tramvaie, pentru care sunt asigurate și fondurile necesare. Mai precizăm că această strategie va duce și la scăderea poluării fonice, știut fiind faptul că aceste autovehicule sunt mult mai silențioase. Viziunea strategică pe termen lung a managementului Companiei a avut și are în centrul său menținerea și dezvoltarea transportului ecologic de persoane. Efectele pozitive ale acestei viziuni sunt multiple, cel mai important fiind confirmat în 2014 când, pe baza datelor Agenției Europene de Mediu, s-a stabilit că în Cluj-Napoca este cel mai curat aer din Europa”, se arată în comunicatul de presă al companiei.

Postaţi un comentariu