Cruciada anti-fumat pornită de la Cluj cucereşte România

Deputatul Aurelia Cristea a fumat cândva, ocazional, dar acum a pus gând rău ţigărilor, mai ales celor fumate în spaţiile publice închise. Susţinută de societatea civilă, de peste 100 de ONG-uri, Aurelia Cristea a depus un proiect legislativ prin care urmează să fie interzis complet fumatul în toate spaţiile publice închise. Aşa cum spune chiar Aurelia Cristea, demersul a pornit de la Cluj încă din 2012, la o iniţiativă a lui Mihai Cucerzan, iar acum a ajuns pe masa de lucru a parlamentarilor, sub forma unui proiect de lege care ar urma să fie adoptat în această sesiune parlamentară, probabil până la sfârşitul lunii viitoare.

Proiect cu largă susţinere

În mâna parlamentarilor României mai e un proiect de interzicere a fumatului, dar el vizează doar instituţiile publice. Proiectul respectiv a trecut de Senat şi urmează să fie completat în camera Deputaţilor cu propunerile legislative ale Aureliei Cristea, propuneri susţinute în scris de peste 100 de parlamentari din toate grupurile parlamentare.

„Proiectul doamnei deputat Tamara Ciofu avea iniţial reglementată interzicerea fumatului în instituţiile publice. Proiectul meu prevede interzicerea fumatului peste tot în locurile publice închise, inclusiv în cafenele, baruri, restaurante, tot ce înseamnă spaţiu public închis. După o discuţie cu colegii care au semnat iniţiativa mea, care este mult mai restrictivă în ce priveşte protecţia nefumătorilor şi a efectelor fumatului pasiv, am hotărât să depunem sub formă de amendamente tot ce era prevăzut în iniţiativa legislativă pe care eu am depus-o în dezbatere publică la actuala lege a doamnei deputat Tamara Ciofu, care a ajuns la Camera Deputaţilor.

Aşadar, suntem în situaţia în care legea trecută de Senat cu interzicerea fumatului în instituţiile publice are depuse amendamente cu data de luni, care extind aceste restricţii la toate spaţiile închise. Marţi a fost în Comisia juridică şi în Comisia de industrii legea cu amendamentele depuse în cursul zilei de luni de mine şi de ceilaţi colegi parlamentari şi a primit avize favorabile. În susţinerea argumentelor pentru o astfel de iniţiativă legislativă s-a format o coaliţie care a şi redactat un manifest, Coaliţia „România Respiră”, care reuneşte un grup de peste 100 de ONG-uri care susţin această iniţiativă şi prin care ei îşi asumă public şi solicită Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei să sprijine acest demers de sănătate publică. Din coaliţie fac parte, printre alţii, Societatea Română de Pneumologie, Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Forumul Naţional de Prevenţie, Societatea Română de ATI, Forumul Tinerilor din România, care numai el reuneşte peste 100 de ONG-uri de tineri şi studenţi”, spune Aurelia Cristea.

Citiți și: Nonsmoking România, o iniţiativă care porneşte de la Cluj

Miza pe societatea civilă

În demersul său legislativ privind interzicerea fumatului în spaţiile publice, Aurelia Cristea a organizat şi o dezbatere tematică la Cluj, iar o altă dezbatere urmează să fie organizată la Bucureşti, în această lună. Chiar şi după ce legea va fi adoptată, Aurelia Cristea mizează în continuare pe sprijinul cetăţenilor, al societăţii civile, pentru ca prevederile legii să poată fi puse în practică, chiar dacă nu dintr-o dată, peste noapte.

„A fost acest prim exerciţiu care mi-a confirmat că societatea civilă este activă, se implică şi că acolo unde demersul este corect, onest şi în sprijinul cetăţenilor, îl susţine şi se implică la maximum. Interzicerea fumatului în spaţiile publice e o chestiune care ţine de civilizaţie şi de normalitate. Nu e o formă de discriminare, e o formă de protecţie; dreptul la sănătate este consfinţit în Constituţie. A fuma nu este interzis, doar că stabilim nişte reguli foarte clare. Atâta timp cât afectează viaţa celorlalţi, evident că nu poţi să laşi lucrurile aşa. Va mai trebui apoi o perioadă de timp pentru informare şi acceptare pe acest subiect.

Sunt prevăzute amenzi mai drastice, până la închiderea activităţii, dar ele trebuie aplicate gradual, tocmai pentru a nu cădea în forme de abuz. Va dura un timp şi depinde de reacţia fiecăruia, cât acceptăm noi să ne fie încălcat dreptul la sănătate publică. Mizez în aplicarea legii şi pe concursul cetăţenilor, pe campanii de informare şi conştientizare şi pe voluntarii care se vor implica. Cred că respectarea legii nu mai trebuie să fie o opţiune. În orice stat european această lege este deja funcţională de ani buni, la unii chiar de 10 ani. Toţi care mergem acolo respectăm regulile lor; trebuie să le respectăm şi aici”, a mai spus Aurelia Cristea.

[stextbox id=”custom”]

Prevederile Legii Cristea

IMG_3325

Foto: Dan Bodea

 

*interzicerea comercializării produselor din tutun în interiorul tuturor unităţilor de învăţământ, instituţiilor şi unităţilor medicale, indiferent de tipul lor;

*interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, inclusiv în baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante și în alte unități de alimentaţie publică;

*interzicerea completă a fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă;

*interzicerea completă a fumatului în spațiile de joacă pentru copii;

*linie telefonică de sesizare, creată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în care se pot sesiza contravenţiile determinate din încălcarea legii;

[/stextbox]

Toate demersurile derulate în cadrul acestui proces complex de modificare a legislației cu privire la prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun sunt confirmate de rezultatele consultării publice organizată de tinerii social-democraţi, la care au participat 2340 de clujeni, 2050 (87, 61%) au susţinut iniţiativa iar 290 (12, 39%) s-au declarat împotriva demersului. De asemenea, 1574 de persoane au semnat petiţia de sustinere a modificării legii nr. 349/2002 AICI,  dar mai sunt şi multe alte demersuri ale societăţii civile care trebuie amintite, un exemplu fiind pagina Drepturile nefumătorilor din România.

Citiți și: Afaceri fără fum

Distribuie:

Postaţi un comentariu