Creștinii îl prăznuiesc pe 1 ianuarie pe Sfântul Vasile cel Mare

În prima zi a Anului Nou, creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul familiei și al oamenilor sărmani, păzitorul de duhuri rele.

Vasile cel mare s-a născut în anul 330 în cetatea Cezareea Capadochiei într-o familie de creștini foarte evlavioși și înstăriți. Ierarhul Vasile cel Mare este fiul Sfântului Vasile cel Bătrân, un vestit dascăl al cetății Cezareea. Vasile cel Mare a studiat la Cezareea, Constantinopol şi la cea mai importantă academie din Atena. Aici, tânărul Vasile a studiat astronomia, geometria, medicina şi retorica. De asemenea, la Atena l-a întâlnit pe Grigore de Nazianz iar cei doi buni prieteni au ales viaţa religioasă şi monahismul.

În anul 370 Vasile cel Mare a fost înălțat la scaunul de Arhiepiscop al Cezareei. În această funcție, Arhiepiscopul Vasile a dus o bătălie aprigă cu denigratorii Sfintei Treimi. Sfântul Vasilie este cunoscut ca părinte al monahismului oriental, ca protector al familiei, săracilor și bătrânilor. El este cel dintâi ierarh care a întemeiat, pe lângă Biserică, azile și spitale.

Sfântul Vasile este autorul rugăciunilor foarte puternice care îndepărtează duhurile rele, cunoscute în Ortodoxie sub numele de ”Moliftele Sfântului Vasile”.

Sfântul Vasile cel Mare a trecut la viaţa veşnică la data de 1 ianuarie în anul 379, la vârsta de 50 de ani.

Peste 600.000 de români poartă numele Vasile. Numele Vasile este foarte răspândit în toată lumea creştină și provine din grecescul basileios, „rege”, „împărat”.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele Vasile!

Postaţi un comentariu