Creștinii catolici sărbătoresc astăzi Paștele

Sute de credincioşi romano-catolici de etnie maghiară din Cluj-Napoca au participat, ieri seara, la slujba de sfinţire a focului care a avut loc în faţa Bisericii „Sf. Mihail” din centrul municipiului, de unde au luat lumină. În jurul orei 20:00, în fața lăcașului de cult, mai mulți preoți au aprins un foc, de la care s-a împărţit lumina, după care toţi cei prezenţi au intrat în biserică, pentru a asista la slujba de Înviere.

La finalul slujbei, credincioşii au ieşit cu lumânări aprinse în mâini şi au înconjurat, o singură dată, într-o procesiune, biserica.

Doi ani la rând, 2010 și 2011, Paștele a fost sărbătorit în aceeași zi de toți creștinii — ortodocși, catolici, greco-catolici, de evanghelici și reformați, de cultele neoprotestante, la fel și în 2014.

Data la care se sărbătorește Paștele depinde de două fenomene naturale (astronomice), dintre care unul cu dată fixă, legat de mișcarea aparentă a soarelui pe bolta cerească (echinocțiul de primăvară, care cade întotdeauna la 21 martie), iar altul cu dată schimbătoare, legat de mișcarea de rotație a lunii în jurul pământului (luna plină de după echinocțiul de primăvară). Astfel, Paștele este sărbătorit întotdeauna în prima duminică după luna plină de după echinocțiu.

Paștele ortodox va fi sărbătorit anul acesta pe data de 1 mai, potrivit calendarului creștin ortodox.

Sarbatori fericite!

Posted by Bîldea Ioan on Saturday, March 26, 2016

Sursa: Mediafax

Postaţi un comentariu