Creștere pe piața imobiliară din Cluj. Clienții au devenit mai responsabili

Foto: Dan Bodea

Piața imobiliară la nivel local are evoluții diferite pe nișe diferite. Pe segmentul rezidențial, față de anul trecut în luna mai, se observă o creștere a prețurilor la apartamente de 10-15%. Profilul cumpărătorului s-a schimbat și el. Clienții acum sunt mult mai educați, alocă mai mult timp pentru a studia piața și puterea de cumpărare este mult mai mare, sunt de părere specialiștii din sectorul imobiliar. În plus nu se mai cumpără așa ușor locuințe în faza de proiect.

Apartamentele cu două camere se tranzacționează cel mai des și sunt cele mai multe cereri, spune reprezentantul Remax Concept, Daniel Rus. Spre deosebire de anul trecut când apartamentele între 35 și 55 mp s-au tranzacționat cel mai mult, luna octombrie fiind luna cu cele mai multe tranzacții în 2014 în Cluj, anul acesta sunt căutate apartamentele cu o suprafață de 50-60 mp, bineînțeles în funcție de vecinătăți. Cu toate acestea, media pe apartamente în municipiul Cluj este de 39 mp pe apartament, în timp ce în Polonia, spre exemplu, media este de 69 mp, aflăm de la Daniel Rus, asociat vânzări la Remax Concept Cluj. „Noi lucrăm foarte mult cu angajații de la The Office, care sunt în jur de 2000 de persoane, majoritate lucrând în domeniul IT. Aceștia își caută în cea mai mare parte locuințe în apropierea locului de muncă, în acest caz în Mărăști partea dinspre Centru, pe Dorobanților sau în Gheorgheni unde este mall-ul. Un angajat nu își mai permite să stea în traficul din oraș o oră dimineața și o oră seara. În Mănăștur, în schimb, nefiind multe companii altul e profilul cumpărătorului”, a precizat Daniel Rus pentru Transilvania Reporter.

Biroul Remax Concept din Cluj/Foto: Dan Bodea

Biroul Remax Concept din Cluj/Foto: Dan Bodea

Comparând cu ce s-a întâmplat în perioada 2004-2008 când a avut loc boom-ul imobiliar și când un apartament pe metru pătrat util ajungea la 1500-1600 de euro, în prezent trendul este unul ascendent, însă nu atinge încă prețul pe care îl atingea înainte de 2008. „Pentru construcțiile noi, semi-finisate, la ora actuală mp este de 1200-1300 de euro, în timp ce în cartierul Bună Ziua-Bonjur, de exemplu, prețurile sunt de 1100-1150 euro mp. Trendul este unul ascendent pentru că cererea este foarte mare, iar oferta destul de mică. Apartamentele de la parter și de la ultimul etaj nu se vând, lumea caută etaje intermediare cu expunere sudică, să fie luminoase și atunci oferta se restrânge. Acum un apartament de două camere nu îl mai vinzi cu 80.000 de euro, ci cu 60.000 dacă este un apartament bun. În perioada boom-ului creșterea nu s-a datorat puterii financiare, ci faptului că băncile acordau credite foarte ușor însă astăzi lucrurile s-au schimbat. Spre deosebire de 2004-2008 în prezent se construiește mai bine din punct de vedere al calității construcției, iar referința pentru client este să fie în bloc nou”,   declară reprezentantul Remax Concept Cluj.

Foto: Daniel Rus

Foto: Daniel Rus

În ceea ce privește prețul chiriilor, acesta a rămas aproximativ același, garsonierele fiind închiriate cu 200 de euro, iar apartamentele cu două camere cu 350 de euro, în funcție de finisaje și de vecinătăți. „Deja avem clienți care au o proprietate și caută să achiziționeze o proprietate pentru investiție având în vedere că riscul să pierzi în imobiliare, în Cluj, este foarte mic”, spune Daniel Rus. „Clujul din punct de vedere al poziției geografice este un oraș destul de limitat în ceea ce privește construcțiile. Se construiește lângă Iulius Mall, la prețurile cele mai mari, în zona Viva City, unde locuințele ajung la 1400 de euro mp, semifinisate. De asemenea, sunt oameni care optează pentru locuințe cu zone de agrement și atunci aceste imobilele încep să fie căutate. Totodată, locuințele din Gheorgheni din Park Lake, unde mp este de 1200-1300 de euro și care au vedere spre lac, prezintă și ele interes. Apartamentele bune încep să se vândă din faza de proiect, însă nu la fel ca în anii trecuți. Sunt căutate și casele în măsura în care au teren de 400-500 de mp. Nu se mai caută casele mari, la 300 de mp utili, ci acelea care să aibă în general o suprafață utilă de 120-160 mp”, explică Daniel Rus.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Zonele limitrofe, Apahida, Dezmir, Florești, Baciului sunt căutate de persoanele cu venituri medii și de la medii în jos, în timp ce Gheorgheni, Grigorescu și Centrul sunt cele mai căutate zone. Am avut un apartament de 117 mp utili, deasupra Librăriei Universității care s-a vândut cu 162.500 de euro, un preț destul de mare pentru zona de centru, având în vedere că această zonă nu oferă locuri de parcare, iar un apartament de o cameră, de 33 mp, pe strada Napoca s-a vândut cu 37.000 de euro”, mai precizează Daniel Rus, asociat vânzări la Remax Concept Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu