Crâmpeie de istorie, șase cântece și câte o ”scrisoare” înrămată de Ziua Națională a Imnului Național

Foto: Dan Bodea

Ziua Imnului Național a fost proclamată prin lege în 1998 și se sărbătorește în fiecare an la data de 29 iulie. În toate garnizoanele din țară, deci și la Cluj, au fost organizate evenimente care să marcheze această sărbătoare. Sub sloganul ”O viață cât un Centenar”, clujenii care au împlinit 100 de ani, sau îi vor împlini anul acesta, au fost invitați de autorități să participe la ceremoniile dedicate Imnului Național.

Proiectul are ca scop mediatizarea poveștilor de viață ale românilor născuți în anul Marii Uniri, iar pentru clujeni oportunitatea de a-i cunoaște, a le asculta poveștile și pentru a învăța din experiența unui centenar trăit în România. Trei clujeni născuți în anul 1918 au onorat invitația și au fost premiați, de Ziua Imnului Național, în fața Casinoului din Parcul Central din Cluj-Napoca. Aceștia au primit câte un steag tricolor, o insignă, un buchet de flori și o scrisoare înrămată semnată de ministrul Carmen Dan.

Foto: Dan Bodea

Sărbătorirea Zilei Imnului Naţional a mai cuprins și un concert oferit de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, un moment poetic și intonarea, în premieră, a celor șase imnuri naționale pe care le-a avut România – ”Trăiască regele”, ”Zdrobite cătuşe”, ”Te slăvim, Românie!”, ”Pe-al nostru steag e scris Unire”, ”Trei culori” și ”Deşteaptă-te, române!”.

Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998. La originea actualului imn naţional al României se află poemul patriotic ”Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu şi publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

”Deşteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989.

Distribuie:

Postaţi un comentariu