Covor roşu pentru chinezi la Cluj. Proiectul Hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti a ajuns în faza discuţiilor despre expropieri

Sedinţă pentru hidrocentrală

Autorităţile judeţene accelerează demersurile făcute pentru ca investitorul chinez să găsească o situaţie limpede în momentul în care va câştiga licitaţia pentru construcţia hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti programată în februarie.  Într-un comunicat remis de instituţia prefectului  se arată că în 14 februarie  a avut loc  sub conducerea prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan cea de-a treia şedinţă a Comandamentului de lucru constituit în vederea urgentării şi eficientizării colaborării între toate instituţiile statului de la nivel local, judeţean şi naţional, implicate în Proiectul de interes strategic naţional – Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti.

“La această reuniune au participat, alături de reprezentanţii Instituţiei Prefectului- judeţului Cluj, Claudiu Salanţă, din partea Consiliului Judeţean, Runcan Viorel (Hidroelectrica), Câmpean Anca (Agenţia de Mediu Cluj), Ana Bob (Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj), reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Cluj, primarii comunelor Râşca şi Mărişel.
S-a prezentat raportul întocmit de Hidroelectrica în urma deplasării din această săptămână la faţa locului împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor implicate în acest proiect. Deplasarea a vizat identificarea soluţiei finale a traseului drumului dintre platoul Lăpuşteşti şi cariera de anrocamente din Dealul Mare, precum şi varianta drumului de legătură între priza din Lacul Tarniţa şi platoul Lăpuşteşti, urmând ca proiectantul ISPH Bucureşti să şi le însuşească şi să le concretizeze în studiul de fezabilitate actualizat.
Au avut loc discuţii concrete între reprezentanţii primăriilor comunelor implicate, Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Direcţia Silvică şi specialiştii în măsurători topografice pentru identificarea tuturor proprietarilor de teren din zona afectată de proiectul de investiţie, în vederea creerii cadrului legal al expropierilor”, se arată în comunicat.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declara luna trecută la Cluj că realizarea hidrocentralei este principalul obiectiv pentru sistemul energetic. El a mai menţionat că România a semnat un memorandum cu un partener din China, dar că, pentru a respecta principiul european al transparenţei, obiectivul va fi scos la licitaţie în februarie. Potrivit lui Niţă, proiectul de la Tarniţa – Lăpuşteşti se va întinde pe o suprafaţă de 205 hectare, costul investiţiei se ridică la circa 1, 3 miliarde de euro, durata lucrărilor fiind estimată la şapte ani.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu