Cosmina Stratan, premiată cu trofeul Shooting Stars 2014 la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin

www.rri.ro
eepurl.com

Cosmina Stratan şi Maria Drăguş se numără printre cei 10 actori care au primit luni seară, din mâinile celebrilor artişti Stellan Skarsgård şi Bruno Ganz, trofeele programului Shooting Stars 2014, dedicat tinerelor talente europene, care s-a desfăşurat între 8 şi 10 februarie, la Berlin.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (6 – 16 februarie), Shooting Stars 2014 s-a încheiat luni seară, cu o ceremonie de gală, la Berlinale Palast, în cadrul căreia Stellan Skarsgård şi Bruno Ganz i-au premiat pe toţi cei 10 tineri actori europeni incluşi în acest program. Cosmina Stratan, laureată (ex-aequo, cu Cristina Flutur) a premiului pentru interpretare la Festivalul de Film de la Cannes 2012, pentru rolul din „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost selectată în programul care a lansat de-a lungul anilor carierele internaţionale ale unor nume precum Rachel Weisz, Daniel Craig, Moritz Bleibtreu, Carey Mulligan şi Mélanie Laurent.

Cosmina Stratan a fost unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars din 2014, devenind  astfel al şaselea actor român selectat în prestigiosul program, după Ada Condeescu (2013), Ana Ularu (2012) , Dragoş Bucur (2009), Anamaria Marinca (2008) şi Maria Popistaşu (2007).

Tot la ediţia din 2014 a programului Shooting Stars a fost selectată actriţa de origine română Maria Victoria Drăguş, cunoscută pentru rolul din filmul „Panglica albă/ Das Weisse Band”, în regia lui Michael Haneke, pentru care a fost premiată, de altfel, de Academia de film germană.

Alături de Cosmina Stratan şi Maria Drăguş, din programul Shooting Stars 2014 au mai făcut parte Danica Curcic (Danemarca), Miriam Karlkvist (Italia), Marwan Kenzari (Olanda), Jakob Oftebro (Norvegia), Mateusz Kościukiewicz (Polonia), Nikola Rakocevic (Serbia), Edda Magnason (Suedia), George MacKay (Marea Britanie). Cei 10 tineri au fost selectaţi dintr-un număr de 24 de nominalizaţi, propuşi de organizaţiile membre ale EFP.

Juriul ediţiei din 2014 a fost format din actorul norvegian Anders Baasmo Christiansen, criticul de film Charles Gant (Marea Britanie), regizorul german Hermine Huntgeburth, directorul de casting croat Oriana Kunčić şi producătorul de film Jani Thiltges, din Luxemburg.

Ajuns la a 17-a ediţie, programul Shooting Stars a fost organizat de European Film Promotion (EFP), în colaborare cu organizaţiile membre ale sale, printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion), fiind sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Cosmina Stratan s-a născut în 1984, la Iaşi, şi a studiat jurnalismul în oraşul natal – care este şi oraşul în care s-a născut Cristian Mungiu -, după care a studiat actoria la Bucureşti. A jucat în câteva scurtmetraje în timpul studenţiei şi a practicat jurnalismul înainte să debuteze în lungmetraj cu rolul din filmul „După dealuri”, al lui Mungiu. În prezent, ea joacă în serialul „Rămâi cu mine”, produs şi difuzat de postul HBO.

Postaţi un comentariu