Corespondență din Germania: „Achtung, Panzer!”

Câmpul de antrenament NATO Bergen-Hohn este cel mai mare poligon militar din Europa/ Foto: Cristina Beligăr

Voluntariatul nu se învață, ci trebuie trăit pe propria piele.Aceasta este concepția germană privind una dintre cele mai uzuale practici comunitare.

Pentru al treilea an consecutiv, Organizația germană pentru Asistență Tehnică la Dezastre (THW) organizează în câmpul de antrenament NATO Bergen-Hohne un atelier de pregătire în cazul dezastrelor pentru tineri din șase țări. „După acest exercițiu, cei 120 de tineri participanți trebuie să învețe că problemele interculturale există doar în imaginația lor. Când britanicii îi acuză pe turci că mănâncă prea mult usturoi, ei trăiesc cu o preconcepție pe care noi vrem să o îndepărtăm”, a explicat pentru Transilvania Reporter, șeful misiunii USAR’13, Ingo Henke.

Acesta a adăugat că, abia după atingerea primului scop, se poate vorbi despre o colaborare internațională în caz de dezastre, ceea ce reprezintă un alt obiectiv al proiectului. „Dacă se întâmplă un cutremur în Haiti, spre exemplu, știm că tinerii pe care îi pregătim reprezintă viitorul organizațiilor la care comunitatea internațională apelează în momentul producerii unei calamități. Cel mai important este că toți tinerii care au venit la acest atelier doresc să ajute și să se pregătească pentru a ajuta”, mai spune Ingo Henke.

Lecții de voluntariat

Cu o experiență de 25 de ani în educarea tinerilor, șeful USAR’13 consideră că voluntariatul nu se poate învăța, ci trebuie trăit prin experiențe și exemple. „Eu consider că și în România politicul ar trebui să joace un rol important, nu doar prin schimbarea de mentalități, ci și prin oferirea de posibilități voluntarilor. Este foarte important pentru voluntari să dispună de echipamentul cu care să lucreze. În Germania, și faptul că primesc un tricou, înseamnă pentru ei foarte mult”, precizează Ingo Henke insistând asupra importanței de a se păstra un echilibru între un voluntar și directorul sau șeful organizațiilor care solicită munca voluntară. „În organizația noastră există un director, dar în mintea tuturor el se află la același nivel ierarhic cu voluntarii.Vorbesc unii cu alții de la același nive”, afirmă șeful USAR.

Atenție tancuri!

Câmpul de instrucție unde timp de zece zile tinerii din Germania, România, Turcia, Marea Britanie, Rusia și Islanda desfășoară activități specifice de acționare în cazul dezastrelor, este în prezent inactiv din punct de vedere militar. În această zonă, pe o suprafață de 20 km lungime și 80 km lățime nu există sate sau civili care să locuiască, iar semnele de circulație vizează în special tancurile și mașinile militare. „Când am fost noi pentru pregătirea acestui proiect, am văzut soldați din Singapore care tocmai părăseau câmpul, pentru soldații olandezi, care veneau la pregătire. În majoritatea timpului, când câmpul este activ, drumurile sunt ocupate de tancuri și soldați”, a declarat Ingo Henke.

La baza de antrenament militară vor sosi în această după-amiază și elevii români, urmând ca vineri să înceapă primele ateliere.

Citește aici mai mult despre participarea românească la USAR’13.

[stextbox id=”custom” caption=”Echipa românească”]

O echipă din România va face şi ea parte din structurile de organizare a exercițiului. Aceasta este formată din: colonel Pavel Bataru – ISU Cluj (șef serviciu protecţie, pregătire şi educaţie preventivă a populaţiei), conducător adjunct al misiunii; căpitan Andrei Biriş – ISU Cluj (responsabil relaţii internaţionale, purtător de cuvânt), echipa asistenţă; căpitan Călin Stroe – ISU Cluj (locţiitor comandant Detaşamentul de Pompieri Cluj-Napoca), instructor la atelierul transportul persoanelor rănite; plutonier major Toma Zoltan (specialist serviciu protecţie, pregătire şi educaţie preventivă a populaţiei), coordonatorul grupului de tineri români/ instructor; dr. Horia Hapca (medic medicină de urgenţă – SMURD Cluj), membru al echipei pentru asigurarea asistenţei medicale pe timpul atelierului şi instructor la atelierul de prim ajutor; paramedic Constantin Cătălin Sorin (student voluntar în cadrul SMURD Cluj), instructor atelierul de prim ajutor; profesor Cornelia Platon (profesor coordonator proiect Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej), membră în echipa de consilieri/ coordonator a grupului de tineri români; profesor Dorina Petrovai (profesor Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Turda), membră în echipa de consilieri/ coordonator al grupului de tineri români; Gheorghe Frăţilă (șef serviciu Salvamont – Salvaspeo Cluj), membru în echipa media/ relaţii publice; Cristina Beligăr (redactor la Transilvania Reporter), membră în echipa media / relaţii publice. (Redacția) [/stextbox]

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu