Copii crescuţi în lumina reflectoarelor

Data de 1 iunie marchează Ziua Internaţională a Copilului, iar sărbătoriţi sunt toţi micii cetăţeni ai lumii, de la cei mai săraci, până la puştii răsfăţaţi din familii bogate sau cei pe care îi vedem la televizor. Unii sunt sărbătoriţi mai mult decât alţii (sau cu mai mult fast), însă toţi rămân copii – şi, până la urmă, exemplele copiilor-vedetă ne arată că cei bogaţi şi celebri nu sunt neapărat şi cei mai fericiţi.

Angelica Shirley Temple

Primul copil minune al Hollywood-ului a fost Shirley Temple, fetiţa cu un chip angelic şi cârlionţi, care a început să joace în filme de la 3 ani. Calităţile sale de cântăreaţă, dansatoare şi actriţă i-au adus admiraţia a milioane de fani din lumea întreagă. La 6 ani câştiga un Premiul Oscar special, fiind cea mai tânără actriţă premiată cu Oscar. A jucat în peste 40 de lungmetraje, însă după ce a crescut şi-a pierdut interesul pentru filme şi nu s-a adaptat noilor condiţii. Prin urmare, s-a retras din industria cinematografică în 1950, la vârsta de 22 de ani.

Shirley Temple şi-a întemeiat o familie, a avut trei copii, şi a urmat o carieră diplomatică începând cu anii 1960. A murit la vârsta de 85 de ani, în 2014, şi nu a părut să regrete niciodată alegerea făcută, de a părăsi lumina reflectoarelor. A făcut-o, ce-i drept, la timp… alţii nu au ştiut când să se oprească şi au fost luaţi de val.

Shirley Temple a fost primul copil minune al lumii filmului, însă au urmat mulţi alţi tineri care au debutat la vârste fragede şi s-au lansat la Hollywood încă de mici, dar care, pe parcurs, n-au făcut faţă presiunii şi au clacat. Nici nu e de mirare: nu poate fi uşor să îţi petreci copilăria pe platourile de filmare, să fii vânat de jurnalişti şi de fotografi, să nu ai, de fapt, copilărie.

 

Singur… prin viaţă

Un astfel de exemplu este Macaulay Culkin, supranumit (şi el) în anii ’90 “copilul minune de la Hollywood“. Macaulay a devenit celebru pe plan mondial după ce l-a interpretat pe Kevin McCallister din primele două filme din seria „Singur acasă“.
Macaulay Culkin s-a născut în New York pe 26 august 1980, fiind al treilea din cei 7 copii ai actorului Christopher Culkin. La 4 ani a apărut într-o serie de spectacole de teatru, cum ar fi baletul „Spărgătorul de nuci”. La 8 ani juca deja în filme, iar la 10 ani a fost ales din 200 de candidaţi pentru celebrul rol din „Singur acasă” regizat de Chris Columbus, rol care i-a marcat atât cariera, cât şi viaţa personală. Filmul a avut încasări de 285 de milioane de dolari numai în America, iar Macaulay a devenit star. La 11 ani a jucat in „My Girl”, iar la 12 ani, în „Home Alone 2: Lost in New York”. A urmat un şir de succese filmografice, care i-a adus câteva milioane de dolari.

Când avea 15 ani, părinţii au început procedurile de separare, cu certuri şi scandaluri uriaşe pentru avere şi copii – iar din acest moment, viaţa lui Macaulay a luat o turnură nefastă. S-a căsătorit la 17 ani, iar doi ani mai târziu a divorţat. În 2004, a fost arestat pentru posesie de droguri, iar din 2011, când a încheiat o relaţie lungă cu actriţa Mila Kunis, a avut numai probleme.
În prezent, Macaulay pare să fie stabil şi echilibrat, cântă într-o trupă şi locuieşte mai mult în Franţa, deşi mai merge şi în SUA, pentru diverse proiecte. Cel mai recent a apărut pe reţelele de socializare alături de Paris Jackson, sărbătorind împreună Paştele – fiind prieten foarte apropiat al lui Michael Jackson, este şi naşul copiilor acestuia.

Gemenele celebre

Mary-Kate şi Ashley Olsen sunt alte două figuri foarte cunoscute de pe marile şi micile ecrane. Simpaticele gemene s-au născut în California, pe 13 iunie 1986, şi nu aveau încă un an când au debutat în televiziune. La 9 luni, jucau (cu rândul) rolul Michelle Tanner în celebrul serial “Casa plină”, cel mai popular show tv din anii ’80 – ’90. De atunci, surorile Olsen au jucat în peste 30 de filme şi în numeroase reclame.

Şi ele au avut probleme de adaptare după adolescenţă (anorexie şi droguri), dar se pare că se descurcă bine în prezent. La 18 ani, au preluat conducerea companiei Dualstar, înfiinţată pe când ele aveau 7 ani. Compania comercializează diverse produse sub „magia” surorilor Olsen, inclusiv haine, parfumuri, bijuterii sau păpuşi, iar Mary Kate şi Ashley apar frecvent în topurile Forbes ale celor mai bogate celebrităţi. Averea lor este estimată la peste 100 de milioane de dolari. Gemenele sunt considerate adevărate „fashion icons”, iar Mary Kate este recunoscută drept un pionier al stilului „homeless”, stilul său personal ce include ochelari supradimensionaţi, cizme, pulovere lungi şi largi şi fuste lejere.

 

Lindsay Lohan

Tot în 1986, dar pe 2 iulie, s-a născut Lindsay Lohan. Ea a devenit celebră interpretând un dublu rol, surorile gemene din „The Parent Trap”. Avea deja 11 ani la acel moment, iar cariera ei începuse la vârsta de 3 ani, în cadrul agenţiei Ford Models. Jucase în câteva reclame, inclusiv pentru Calvin Klein Kids, înainte să debuteze ca actriţă, la 10 ani.

Au urmat alte roluri de succes, în producţii Disney şi nu numai, iar Lindsay a devenit un idol al adolescenţilor de pretutindeni. La 17 ani şi-a lansat şi albumul de debut în muzică, „Speak”, ce s-a bucurat de succes şi a fost urmat de un altul, în anul următor.

Apoi, adolescenta Lindsay a prins gustul petrecerilor şi au urmat câţiva ani în care a ajuns pe primele pagini ale tabloidelor numai cu ştiri negative. În 2007 a fost arestată de două ori pentru că a condus sub influenţa alcoolului şi pentru deţinere de cocaină. Nu a respectat termenii eliberării condiţionate şi a fost condamnată la 3 luni de închisoare. A pierdut numeroase roluri şi oferte pentru filme; a revenit ca model în 2008 şi 2009, lansând şi o colecţie de haine, apoi şi-a reluat şi cariera de actriţă. În perioada 2010-2013, a fost internată de trei ori în clinici de reabilitare, încercând să scape de vicii.

Britney Spears

Un parcurs oarecum asemănător l-a avut şi Britney Spears, actriţă şi cântăreaţă născută pe 2 decembrie 1981. Britney a apărut prima dată la televiziunea naţională în emisiunea „Star Search”, la vârsta de 10 ani, şi a fost starul emisiunii tv „The New Mickey Mouse Club” în perioada 1993 -1994. La 16 ani a lansat primul album, iar cariera ei a luat avânt. Britney a fost primul artist din istorie cu 4 albume consecutive pe primul loc atât în vânzări, cât şi în topuri. A jucat în filme, seriale şi reality show-uri, a fost nominalizată şi a câştigat numeroase premii. Avea o imagine de adolescentă perfectă, de succes.
Apoi s-a căsătorit în Las Vegas cu un prieten din copilărie, o „căsnicie” ce avea să dureze 55 de ore, până când a fost anulată. Apoi s-a căsătorit cu dansatorul Kevin Federline şi a făcut doi copii, unul după altul. A apărut în public în stări dintre cele mai ciudate – celebru fiind episodul în care s-a ras în cap. A fost internată şi la dezintoxicare, şi la psihiatrie, a fost la un pas să îşi piardă copiii şi averea, dar, în final, şi-a revenit.

Drew Barrymore

Precoce s-a dovedit şi Drew Barrymore, cea care devenea celebră în rolul fetiţei drăguţe din filmul „E.T. Extraterestrul”, regizat de Steven Spielberg – un rol pentru care a fost nominalizată la Premiile BAFTA. Drew s-a născut în California, pe 22 februarie 1975, într-o familie de actori. A debutat in cinematografie la 3 ani, jucând în peste 30 de filme şi obţinând numeroase premii.

Drumul a fost, însă, greu: Drew Barrymore fuma la 9 ani, bea alcool când avea doar 11 ani, iar la 12 deja se droga. A trecut prin clinici de dezintoxicare înainte să împlinească 14 ani; iar după ce a scăpat de dependenţa de droguri, a început să pozeze goală. Până la urmă s-a liniştit, continuându-şi viaţa de artist. A jucat în filme, a regizat şi a produs, ba chiar a scris o carte autobiografică, intitulată „Little Girl Lost” („Fetiţa pierdută”, n.r.). În plus, are două fetiţe, născute în 2012, respectiv 2014.

Miley Cyrus

Modelele prezentate mai sus par a fi urmate şi de Miley Cyrus, năbădăioasa artistă care a început ca idol al copiilor şi a sfârşit prin a se afişa aproape dezbrăcată peste tot, sfidând şi şocând publicul.
Miley a primit la naştere, pe 23 noiembrie 1992, numele Destiny Hope Cyrus. Este fiica interpretului de muzică country Billy Ray Cyrus şi mai are 5 fraţi. După ce a urcat de câteva ori pe scenă cu tatăl ei şi după ce a început cursuri de teatru la vârsta de 9 ani, Miley a debutat ca actriţă la 11 ani. Iar la 14 ani era deja un star, jucând în binecunoscutul serial „Hannah Montana”, care avea o medie de 4 milioane de telespectatori pe episod. Miley are deja în palmares câteva filme, albume muzicale, o carte autobiografică şi multe scandaluri. Probabil pentru a se delimita de imaginea Hannah Montana, tânăra şi-a schimbat dramatic aspectul fizic, s-a tuns foarte scurt, s-a vopsit, iar tatuajele s-au înmulţit.

În prezent, Miley pare să se fi cuminţit, aspectul ei fizic a redevenit „normal”, ca şi comportamentul în public.
Specialiştii spun că toate aceste poveşti nefericite ale copiilor-minune sunt cauzate de mediul prea stresant în care ei cresc, de faptul că, pe măsură ce cresc, se află mereu sub lupa publicului şi a tabloidelor.

Happy End

Există, totuşi, şi poveşti cu final fericit, există şi copii care au crescut frumos şi au reuşit să facă tranziţia de la copii-minune la actori adulţi, cu şi mai mare succes. Exemple sunt destule: actorii din seria „Harry Potter” – Daniel Radcliffe, Rupert Grint şi Emma Watson, Dakota Fanning şi sora ei, Elle Fanning, Abigail Breslin, Elijah Wood, Jodie Foster şi Helen Hunt, Christina Ricci, Jake Gyllenhaal, Joaquin Phoenix, Hilary Duff, Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Reese Witherspoon, Hilary Swank, Christian Bale, Leonardo DiCaprio etc.

Dakota Fanning a uimit pe toată lumea cu talentul şi seriozitatea ei, fiind vedetă de la 7 ani, după rolul din filmul „I Am Sam”, unde a jucat alături de Sean Penn. Pentru acel rol a devenit cel mai tânăr actor care a fost vreodată nominalizat la Premiul Asociaţiei Actorilor de Cinema. A jucat şi alături de Tom Cruise în blockbuster-ul lui Steven Spielberg „War of the World”, alături de Robert De Niro şi Elisabeth Shue în thriller-ul „Hide and Seek”, alături de Denzel Washington în thriller-ul „Man on Fire”, alături de Holly Hunter şi Glenn Close în filmul „Nine Lives” – deci palmaresul ei este impresionant. Cariera ei decurge fără niciun scandal.
Abigail Breslin şi-a început cariera la 3 ani, în reclame, iar la 6 ani juca alături de Mel Gibson în „Signs”. Apoi a fost distribuită la 8 ani în „Raising Helen”, cu fratele ei Spencer Breslin. La vârsta de 10 ani a primit o nominalizare la Oscar pentru rolul din „Little Miss Sunshine”.

Excepţiile
Faimoasa actriţă Jodie Foster a fost şi ea un copil precoce. Cariera ei a debutat când actriţa avea numai 3 ani, cu mici roluri în reclame. Apoi, în decursul copilăriei, Jodie Foster a mai jucat roluri micuţe în seriale de televiziune, iar în anul 1970 a debutat în filmul „Menace on the Mountain”. La doar 14 ani era gazda emisiunii Saturday Night Live, devenind astfel cea mai tânără gazdă de până atunci a show-ului de televiziune. Au urmat filme celebre, precum „Taxi Driver”, „Bugsy Malone” şi „Freaky Friday”, premii şi nominalizări. Jodie Foster a rămas echilibrată, şi-a continuat cariera şi după adolescenţă, dar şi educaţia. Astfel, după ce a absolvit Liceul Francez din Los Angeles, s-a înscris la Universitatea Yale, pe care a absolvit-o Magna cum Laude cu specializarea în literatură.

Există şi copii-vedetă care au ales să renunţe la această viaţă, după ce au fost suficient de mari încât să ştie ce vor. Un exemplu este Mara Wilson, fetiţa pe care o ştim din „Matilda”, „Mrs. Doubtfire” și „Miracle on 34th Street”. După ce a crescut, ea a simţit că nu se potriveşte cu viaţa de la Hollywood, prin urmare a hotărât să devină scriitoare.

Alt exemplu este Ariana Richards Richards, care a jucat în Jurassic Park, când avea 12 ani, dar s-a retras ulterior pentru a se ocupa de cariera sa în domeniul artei. În 2001, și-a luat diploma în arte frumoase și dramă, devenind un pictor de succes.
Apoi, Peter Ostrum, cel care a interpretat rolul Charlie în celebra ecranizare a lui Roald Dahl ”Charlie și fabrica de ciocolată”, s-a retras din lumea filmului şi s-a făcut medic veterinar.

Postaţi un comentariu