Constantin Ciuce, director medical al Spitalului „REGINA MARIA” din Cluj: „Viitorul medicinii românești stă în colaborarea dintre sistemul public şi sistemul privat”

REGINA MARIA va deschide în primul trimestru al anului 2018 la Cluj-Napoca primul spital cu servicii integrate din oraș, conceput ca o unitate medicală de importanță regională, care va deservi și pacienții din județele limitrofe. Valoarea totală a acestui proiect de dezvoltare va fi de 15 milioane de euro. Spitalul îl va avea ca director medical pe profesorul universitar doctor Constantin Ciuce, un medic de elită, având în spate o experienţă didactică şi profesională semnificativă, dublată de experienţă administrativă dobândită ca şef de secţie şi rector.

Prof. univ. dr. Constantin Ciuce este medic primar, cu dublă specializare în chirurgie generală şi vasculară, cu o experienţă clinică dobândită în peste 35 de ani de activitate chirurgicală. Este doctor în Medicină cu teza de doctorat: „Contribuţii experimentale şi clinice în microchirurgia reconstructivă”. De-a lungul carierei a primit numeroase distincţii, premii şi titluri, între care amintim în 2004, Ordinul „Meritul pentru învăţământ în grad de ofiţer”, în 2009, „Profesorul Bologna” la Gala Profesorului Bologna sau în 2014, Doctor Honoris Causa al UMF „Gr. T. Popa” Iaşi.

Profesorul Constantin Ciuce desfăşoară şi o intensă activitate publicistică şi editorială, în cercetare experimentală şi clinică, dar şi academică, fiind organizatorul a numeroase manifestări ştiinţifice şi membru în societăţi importante din ţară şi străinătate.

Am discutat cu profesorul Constantin Ciuce despre sistemul medical din România, despre viitorul spital REGINA MARIA din Cluj şi despre provocările şi oportunităţile pe care le aduce această investiţie importantă atât pentru medicii, cât şi pentru pacienţii din Cluj şi Transilvania.

Reporter: Domnule profesor, veți părăsi în anul următor una dintre cele mai înalte poziții din ierarhia medicală clujeană, un loc în care ați investit şi pe care l-ați transformat în unul din cele mai moderne între instituțiile medicale. E locul unde ați format generații de chirurgi. Un om ca dumneavoastră, când părăseşte sistemul medical public, dă un semn că nu mai crede în viitorul acestuia. Din afară acum, spuneți-ne care sunt cele mai mari probleme ale medicinii de stat din România?

Constantin Ciuce:  Poate şi prin natura profesiei, am fost întotdeauna un om centrat pe identificarea problemelor şi pe găsirea de soluții, decât strict pe evidențierea problemelor. Asta am încercat să fac atât în sala de operație, cât și în funcțiile administrative sau de management pe care le-am deținut. Cât a ținut de mine, am făcut tot posibilul pentru a corecta sau a compensa neajunsurile întâlnite; uneori am reușit, alteori nu.

Între problemele mari ale medicinii de stat din România amintesc, fără a le menționa pe toate: incapacitatea întregului spectru politic de a înțelege că, pentru viitorul acestui popor, sănătatea, alături de educație, ar trebui să fie incluse în programul de siguranță națională şi tratate ca atare; subfinanțarea cronică; ignorarea opiniei profesioniștilor în gestionarea optimă a activității medicale, cu consecințe pentru siguranța pacientului; alterarea demnității corpului medical.

Ignorarea, în pofida numeroaselor atenționări din spațiul public, a îngrijorătoarei migrații a medicilor şi a asistentelor spre țări, unde rolul social al corpului medical este recunoscut şi demnitatea le este respectată, are drept consecință diminuarea severă a resursei umane calificate.

Însă ce contează cel mai mult este ca fiecare să își facă treaba cât se poate de bine, să nu se mulțumească cu status quo-ul, să nu se complacă, să nu accepte imixtiunea imposturii în deciziile medicale şi să aibă mereu în minte binele suprem al pacientului.

– Ce anume v-a determinat să acceptaţi propunerea celor de la REGINA MARIA şi să vă alăturaţi acestui proiect? Menţionăm că ştirea că sunteţi directorul medical al viitorului spital a fost foarte citită şi apreciată de public.

– Sunt îndatorat tuturor celor care apreciază pasul pe care îl fac ca pe ceva pozitiv şi le mulțumesc pe această cale. Mă despart de sistemul public după 36 de ani de activitate, în care am încercat să păstrez şi să transmit mai departe crezul mentorilor mei privind profesia de medic şi respectul față de pacienți.

Am luat decizia de a mă alătura proiectului REGINA MARIA – Cluj, întrucât mă identific cu valorile promovate de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA în care, în centrul atenției este pacientul şi binele lui. Acest aspect nu este doar unul declarativ, dovadă în acest sens fiind investițiile în infrastructură şi tehnologia de vârf necesară actului medical şi, esențial, resursa umană de calitate selecționată pentru a deservi spitalul.

– Ce provocări şi ce oportunităţi credeţi că va aduce pentru dumneavoastră, profesional şi personal, conducerea viitorului spital REGINA MARIA din Cluj?

– Principala provocare o reprezintă funcția de director medical în sine. În viziunea mea, cel care conduce din punct de vedere medical o instituție are multiple responsabilități: față de colegi, cărora trebuie să le asigure nu doar condiții optime de muncă, dar şi un cadru de creștere profesională; față de pacienți, care trebuie să fie mereu în centrul preocupărilor colectivului şi ale mele, dar şi față de aparținători, pe care să îi pot privi în ochi spunându-le că mama lor, soția, prietenul, copilul, se află pe cele mai bune mâini în secțiile spitalului sau în sala de operație şi că vom face tot ceea ce este posibil omenește pentru a-i readuce sănătoși în mijlocul familiei.

Pe scurt, un director medical este responsabil de calitatea actului medical, care trebuie să respecte cele mai înalte standarde.

– Neîndoielnic, REGINA MARIA a câştigat enorm prin cooptarea dumneavoastră. Dar dumneavoastră pierdeți posibilitatea de a opera clasic, din câte ştim, la REGINA MARIA se vor face doar intervenții minim invazive. Veți continua să operați clasic în altă unitate spitalicească?

– În spital se va opera minim invaziv şi clasic. Intenția mea este de a dezvolta în spital o echipă chirurgicală pluridisciplinară, care să poată face față oricărei provocări generate de afecțiunile chirurgicale cu care ne putem confrunta, prin tehnici clasice sau minim invazive. Dotarea spitalului pentru chirurgia minim invazivă va fi în concordanță cu standardele actuale ale lumii occidentale și, ori de câte ori va fi posibil, pacienți, copii sau adulți, vor fi operați minim invaziv. Sunt însă anumite proceduri care nu se pot efectua decât în mod clasic. În funcție de caz și de tipul de afecțiune, echipa chirurgicală va alege opțiunea tehnică ce îi conferă maxim de șanse pacientului.

Cât timp am lucrat în spitalul public, am operat doar în spitalul public. În momentul în care am ales să vin la spitalul REGINA MARIA, voi profesa doar în cadrul acestui spital. Din punctul meu de vedere, acesta este un mod de lucru onest și transparent.

– Aveți încredere că oamenii pe care i-ați format, vechii colaboratori, vă vor urma în noul dumneavoastră proiect?

– Las în urmă un colectiv format şi matur, capabil să facă față cu succes unei chirurgii dificile şi cu potențial de creștere profesională în viitor. Fiecare om are drumul lui, așa cum fiecare profesionist are parcursul său. Dacă asta va însemna să colaborăm în continuare sau nu, rămâne de văzut. Indiferent însă de situație, păstrez în suflet bucuria colaborării cu fiecare în parte şi le mulțumesc pentru tot sprijinul pe care mi l-au acordat în cei 14 ani de activitate comună.

Proiectul viitorului Spital REGINA MARIA din Cluj

– La anunţarea numirii dumneavoastră ca director medical al acestui spital spuneați că veţi urmări crearea de echipe pluridisiplinare care să ofere soluţii terapeutice într-un sistem integrat pentru pacienţii de toate vârstele. Ce va însemna pentru medicii cu care veţi colabora şi pentru viitorii pacienţi ai spitalului această abordare?

– Opțiunea terapeutică pentru fiecare caz dificil, copil sau adult, va fi aleasă după discuții în comisii medicale cu participarea medicilor din diferite specialități medicale, imagistice , chirurgicale etc., care să își exprime şi să își susțină punctul de vedere. Nu orgoliile sau poziția ierarhică, ci argumentele științifice vor fi la baza managementului integrat al cazurilor medicale, ce trebuie să țină cont de toate afecțiunile şi potențialele riscuri ale pacientului. Pentru medici va fi obligatorie colaborarea bazată pe respect colegial și comunicarea continuă în interesul pacientului. Pacienții şi aparținătorii vor avea acces la decizia argumentată a unor profesioniști a căror singură grijă va fi să onoreze încrederea pe care ne-o acordă oamenii care se adresează serviciilor medicale ale spitalului REGINA MARIA.

– Cât de dificil consideraţi că este în condiţiile actuale din Cluj-Napoca găsirea de personal calificat pentru a va forma echipa, şi aceasta în condiţiile în care în ultimii ani s-a constatat o plecare masivă atât a medicilor cât şi a asistentelor din România în Occident?

– Plecările masive în străinătate au afectat nu numai sectorul medical, ci întreaga Românie, din păcate. Totuși, în Cluj încă există un număr semnificativ de specialiști foarte bine pregătiți, care ne vor ajuta să acoperim așa cum se cuvine toate necesitățile noului spital. Odată lansat termenul de deschidere al Spitalului REGINA MARIA din Cluj, primim tot mai multe solicitări ale unor specialiști români care lucrează în străinătate şi care doresc să se reîntoarcă în țară şi să lucreze în acest nou spital. Dincolo de criteriile profesionale însă, sunt importante valorile în care candidații cred și modul în care vor arăta că se potrivesc culturii organizaționale.

Din fericire, echipa noului spital se conturează pe zi ce trece și arată foarte bine.

– Aveți în vedere să dezvoltaţi o colaborare / parteneriate cu instituţiile de învăţământ din Cluj (liceale şi universitare) în vederea dezvoltării de programe educaţionale care să permită atragerea de viitori angajaţi?

– În toată lumea, între sistemul medical privat şi universități există colaborare în interes reciproc în formarea medicală şi cu consecințe benefice pentru țelul final al artei medicale – binele pacientului.

Atât eu, ca rector al UMF „Iuliu Hațieganu”, cât şi Senatul din acea vreme, am agreat deschiderea universității către spitalul privat.

Dacă vom avea aceeași deschidere instituțională, vom fi mai mult decât bucuroși să dezvoltăm un parteneriat în beneficiul generațiilor de mâine.

Un prim pas a fost făcut. REGINA MARIA are deja un parteneriat cu UMF „Iuliu Hațieganu”, inițiat anul acesta, prin care a oferit două burse în valoare de 7.000 de euro studenților din anii terminali.

În plus, în cadrul Rețelei REGINA MARIA există un centru de training în chirurgie laparosopică (în Ponderas Academic Hospital din București), dar şi un program de practică, instruire profesională și dezvoltare personală pentru asistenții medicali.

Avem atât deschiderea, cât și mijloacele necesare pentru dezvoltarea unor astfel de programe şi în Cluj.

Ce servicii medicale noi vor fi puse la dispoziţia clujenilor odată cu deschiderea viitorului spital? Ce aparatură performantă va fi disponibilă în noul spital?

Noul spital va dispune de cea mai modernă tehnologie medicală, fiind axat pe chirurgie laparoscopică minim-invazivă, devenită deja un standard în toată lumea în ceea ce privește chirurgia.

Un alt plus este faptul că unitatea medicală va oferi servicii integrate, ceea ce înseamnă că pacienții vor găsi totul într-un singur loc: ambulatoriu, cameră de gardă nonstop pentru adulți și copii, serviciu de transport medical de urgență, laborator propriu de biochimie şi de anatomopatologie, unitate completă de imagistică, integrată cu spitalul și dotată la standarde înalte.

Pentru cazurile dificile, o unitate de Anestezie – Terapie Intensivă de 13 paturi va crește siguranța pacienților cu afecțiuni grave.

De asemenea, un alt avantaj pentru clujeni este acela că spitalul va include şi o maternitate, cu departament de neonatologie și terapie intensivă neonatală.

Toți pacienții internați cu patologii pe care ni le asumăm vor avea posibilitatea de a fi asistați medical de la etapa de diagnostic la cea de tratament, într-un mod integrat.

Aveți renumele unui medic care nu a condiționat niciodată actul medical. Prin dumneavoastră, persoane nevoiaşe aveau şansa de a fi îngrijite de către unul din cei mai buni specialişti. Veți edifica şi la REGINA MARIA un sistem prin care şi cei lipsiți de resurse să beneficieze de condițiile de tratament, bănuiesc, excelente din noul spital?

În cei peste 35 de ani de carieră profesională, am tratat pacienții, indiferent de starea lor socială, ca pe semenii mei care au avut nevoie de ajutorul meu. Eu nu mă pot schimba, ca mentalitate. Se schimbă însă mediul în care voi lucra şi la care sunt obligat să mă adaptez. Pe de o parte tehnologie de vârf, resurse şi condiții hoteliere moderne, pe de altă parte accesul limitat de consecințele financiare generate de costurile actului medical.

Pentru a răspunde punctual întrebării dumneavoastră, avem în vedere două căi pentru a facilita accesul persoanelor lipsite de resurse financiare.

Prima cale se referă la faptul că, în timp, vom încheia şi contracte cu CAS Cluj, pentru ca pacienții să poată beneficia de investigații și intervenții decontate pentru anumite specialități.

Al doilea gând se îndreaptă către atragerea, într-o etapă ulterioară, de sponsorizări prin mecenat care să acopere costurile generate de diagnosticul şi tratamentul pacientului, precum şi de actul medical în sine.

– De ce ar alege o persoană Spitalul REGINA MARIA şi nu un spital de stat din Cluj-Napoca, fiind de notorietate faptul că Clujul este unul dintre cele mai puternice centre medicale din ţară?

– Așa cum afirmam anterior, misiunea întregii echipe a spitalului se rezumă la a trata fiecare pacient în parte, personalizat, aplicând cele mai înalte standarde de îngrijire și siguranță. Pacientul va fi pe primul loc, iar acest lucru se va vedea nu doar în calitatea tratamentelor şi îngrijirilor medicale, ci și în calitatea condițiilor oferite. Aici, pacienții vor beneficia de un mediu confortabil și igienic, la standarde hoteliere, gândit cu grijă şi respect pentru nevoile acestora.

În plus, am încredere că dotările şi echipele de specialiști din noul spital vor vorbi de la sine.

Toate procedurile şi intervențiile chirurgicale vor fi efectuate cu aparatură de înaltă performanță, în cele mai moderne condiții, comparabile cu cele din spitalele occidentale. Iar cazurile complexe vor fi gestionate de echipe pluridisciplinare de specialiști, ceea ce va asigura un management integrat de caz.

Totodată, Rețeaua REGINA MARIA aduce şi la Cluj și o expertiză în obținerea acreditărilor internaționale, unică în România. Sperăm să putem implementa și aici standardul JCI (Joint Commission Internațional), care atestă calitatea îngrijirii și siguranța pacientului.

– Credeţi că viitorul medicinii româneşti este dezvoltarea medicinii private?

– Viitorul medicinii românești stă în colaborarea dintre sistemul public şi sistemul privat. Unul nu îl poate înlocui pe celălalt, iar scopul ambelor sisteme este sau ar trebui să fie binele pacientului. Tocmai de aceea, relația dintre public şi privat ar trebui gândită ca un parteneriat, ca o formă de colaborare, care să asigure pacientului un sistem integrat și modern de îngrijire. Iar acest lucru se traduce prin acces la cei mai buni specialiști, la cele mai bune condiții, dar și la cele mai moderne echipamente şi tehnici chirurgicale.

– Cum poate fi recâştigată încrederea oamenilor / pacienţilor în sistemul medical românesc, în general, în condiţiile în care zilnic primim informaţii cu privire la deficienţele sistemului, fie că vorbim despre politici publice în domeniul sănătăţii deficitare, fie că deficienţele au la bază management defectuos?

– Prin rezultate, prin performanță, prin reușite, prin bun-simț, printr-un act medical de calitate, printr-o comunicare onestă şi deschisă cu pacientul, prin cultivarea respectului reciproc. Toate acestea vor fi dovezi că se poate și vor convinge oamenii să aibă încredere în continuare în sistemul medical românesc. Pentru că eu nu aș spune că încrederea oamenilor este pe deplin pierdută. Sunt multe exemple pozitive, sunt mulți medici extraordinari, care fac cinste profesiei şi care duc mai departe buna tradiție a medicinii românești.

Esențial însă, mai este un aspect: corpul medical trebuie să lupte pentru a-și recâștiga demnitatea, să înlocuiască lehamitea generată de vremurile tulburi pe care le trăim cu certitudinea că doar uniți pot să obțină dobândirea statutului social pe care îl merită şi la care îi dă dreptul imensa responsabilitate pe care o are – sănătatea și, prin ea, viitorul poporului român.

[stextbox id=’custom’ caption=’Despre Rețeaua de Sănătate „REGINA MARIA”’]Reţeaua de Sănătate „REGINA MARIA” este un operator de servicii medicale private din România ce reunește peste 4.600 de angajați și colaboratori în 39 de locații proprii din Bucureşti şi din ţară. Reţeaua deservește peste 2,2 milioane de pacienți şi are un portofoliu de peste 430.000 de abonamente medicale. În cifre, rețeaua de sănătate înseamnă: 39 de locații proprii, 4 spitale, 3 centre cu spitalizare de zi, 2 maternități, 8 campusuri medicale, 11 centre de imagistică, 20 laboratoare de analize, bancă proprie de celule stem și peste 180 de policlinici partenere în țară. [/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu