Consilierii locali vor modificări la proiectul de buget. La loc de frunte, soluţii pentru descongestionarea traficului

Foto: Dan Bodea

Bugetul municipiului Cluj-Napoca se va ridica în acest an la 247 de milioane de euro. Cu 10% mai puţin decât anul trecut. Aceasta din cauză că nu mai avem în derulare prea multe proiecte pe bani europeni, a explicat primarul Emil Boc. De altfel, edilul a înşirat săptămâna trecută şi câteva priorităţi pentru bugetul din acest an. Priorităţi care, dacă e să fim sinceri, seamănă izbitor cu cele pe 2015, cu foarte puţine excepţii.

Valoarea bugetului general este de 1.116.388.238 lei din care bugetul de funcționare reprezintă 767.953.238 lei, respectiv, bugetul de dezvoltare 348.435.000 lei. La loc de frunte în varianta prezentată de primarul Emil Boc se află şi în acest an cumpărarea de autobuze, troleibuze şi tramvaie.„Continuăm modernizarea transportului în comun. Dacă anul trecut am cumpărat 50 de autobuze noi, în 2016 vor fi achiziţionate 10 troleibuze noi de ultimă generaţie, de asemenea, vor fi achiziţionate autobuze electrice din fonduri elveţiene şi sperăm tramvaie noi din fonduri europene. Prin asta dorim să modernizăm transportul în comun şi să trecem la ceea ce ne-am propus, prioritizarea transportului în comun”, a precizat Emil Boc.

Citiţi şi Bugetul Clujului a intrat la apă: cu circa 10% mai mic în 2016 faţă de 2015

„Noutăţile” din proiect sunt de fapt nişte SF-uri (studii de fezabilitate)

Proiectul de buget nu îi mulţumeşte însă pe consilierii social-democraţi, care consideră că se reiau mult prea mult, de la acelaşi stadiu, lucrurile promise la priorităţi cu un an în urmă.

Claudia Anastase (4)

Claudia Anastase/ Foto: Dan Bodea

„Este un proiect plin de studii, SF-uri, PT-uri, expertize – la toate capitolele bugetare. Avem aceleaşi consolidări ale aceloraşi terenuri, aceleaşi parkinguri în cartiere sau în Complexul studenţesc Haşdeu, care apăreau şi în anii trecuţi, dar pentru cale nu s-au găsit soluţii juridice de realizare. Ca atare, nu îl regăsesc un buget calibrat pe strategia de dezvoltare a municipiului, decât pe alocuri, cu proiecte prioritare declarate pentru anul 2016, dar care vor avea în fapt doar studiile de prefezabilitate finalizate în anul 2016. Sunt câteva proiecte bune pe care le vom susţine, pentru capitolele sănătate şi învăţământ, de exemplu spitalul clinic municipal şi modernizarea unităţilor de învăţământ”, a declarat pentru Transilvania Reporter, consilierul local PSD, Claudia Anastase (foto). Aceasta a precizat că grupul de consilieri PSD va avea un set de propuneri pentru proiecte mai mari sau mai mici. „Pentru acest motiv i-am solicitat domnului primar o şedinţă de dezbatere pe proiectul de buget propus, iar direcţiilor de specialitate din primărie le-am solicitat câteva informaţii absolut necesare în fundamentarea proiectelor noastre şi chiar ale executivului primăriei. Solicitările au fost făcute în scris”, a spus consilierul local.

Ce propuneri au consilierii social-democraţi

Una dintre propunerile consilierilor PSD vizează regimul garajelor din municipiu, după ce mai mulţi ani la rând Emil Boc doar a promis că va rezolva această problemă. „Cele câteva propuneri ale consilierilor PSD pot fi concentrate pe două secţiuni: propuneri care urmăresc portofoliul de proiecte prioritare ale municipiului Cluj-Napoca pentru perioada 2014-2023, extrase din strategia de dezvoltare a Clujului şi proiecte mai mici, care au rolul de a corecta sau ameliora problemele cotidiene ale locuitorilor municipiului Cluj-Napoca. Din prima categorie vom menţiona în această etapă o propunere de proiect pilot care este descris într-o manieră generală în Programul 3.5 – Desfiinţarea bateriilor de garaje şi amenajarea de parcări rezidenţiale în marile ansambluri de locuinţe colective. Din cea de-a doua categorie vom prezenta proiecte mici care presupun o analiză comună imediată, pe baza datelor existente deja în direcţiile de specialitate ale primăriei, vizând spre exemplu o variantă realizabilă imediat pentru descărcarea circulaţiei din zona străzii Dorobanţilor- sensul giratoriu Mărăşti, amenajarea platformei de parcare din faţa pieţei agroalimentare de la capătul străzii Dâmboviţei, etc. Vom avea şi câteva propuneri pentru fondul de intervenţie asupra faţadelor clădirilor din centrul istoric şi totodată vom solicita crearea unui comandament de lucru mixt, din care să facă parte şi consilierii locali, care să se întâlnească lunar sau bilunar pentru a asigura monitorizarea în timp real a finalizării proiectelor cu sursa de finanţare – fonduri europene- care nu au fost încheiate pâna la 31 decembrie 2015 şi pentru care există un angajament de finalizare cu scadenţa la mijlocul anului 2016”, a adăugat Claudia Anastase.

Consilierii vor soluţii pentru trafic

Şi consilierul liberal, Ioan Bîldea are o listă cu proiecte care crede că ar trebui să se regăsească în bugetul pe 2016. Între acestea, una este comună cu propunerile celor de la PSD şi care se referă la o problemă foarte spinoasă în ultimii ani în oraş, decongestionarea traficului. Consilierul liberal solicită demararea procedurilor pentru implementarea unei soluţii agreate pentru descongestionarea traficului în sensul giratoriu Mărăşti. Pe lista de propuneri a lui Ioan Bîldea (foto) se mai află între altele revenirea la stema veche a oraşului, realizarea de treceri de pietoni supra-iluminate, iluminare arhitecturală a Zidului Cetăţii, implementarea unui sistem de gestionare a parcărilor online, amenajarea şi modernizarea spaţiului de lângă Cluj-Arena, recondiţionarea monumentelor: statuia Sfintei Maria (a Ciumei) şi Obeliscul Carolina, introducerea unor linii de autobuz directe între cartierele Zorilor-Gheorgheni şi Grigorescu-Gheorgheni sau un post de poliţie locală în zona Pieţei Gării. Ioan Bîldea consideră că există şi câteva proiecte mai vechi ale primăriei care ar trebui finalizate în acest an.

Ioan Bîldea/ Foto: Dan Bodea

Ioan Bîldea/ Foto: Dan Bodea

„Am militat şi am susţinut şi anul trecut aceste proiecte şi le susţin şi pentru 2016, mai ales că unele se află şi pe lista de priorităţi a primăriei: parkingul Haşdeu, proiect pe care l-am susţinut de mulţi ani, reabilitarea Turnului Prompierilor, reabilitarea podului de pe strada Porţelanului, amenajarea unei pieţe de păsări în zona pieţei Oser care va fi şi ea refăcută sau continuarea procedurior de preluare a parcului Feroviarilor”, a spus liberalul.

Cât îi priveşte pe consilierii UDMR, aceştia vor dezbate proiectul de buget şi vor discuta despre ce propuneri are acest grup referitor la bugetul pe 2016, abia la finalul acestei săptămâni.

Distribuie:

Postaţi un comentariu