Consilierii locali nu au vrut să preia Cluj Arena

Foto: Dan Bodea

Cluj Arena și terenul de peste 55.000 de metri pătrați aferent stadionului rămân deocamdată în domeniul public al Județului Cluj. Consiliul Local Cluj-Napoca nu a aprobat astăzi proiectul de hotărâre privind preluarea acestora în domeniul public al municipalității.

Proiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a ședinței și deși ar fi trebuit discutat către final a fost mutat la începutul ordinii de zi.

”Pentru a putea intra în procedurile legale de preluare este nevoie de această solicitare instituțională. Este o dezbatere și am propus să avem o structură unitară la Primărie care să gestioneze Cluj Arena și Sala Polivalentă. Societatea Cluj Arena se află în imposibilitate financiară din cauza datoriei stabilite de Curtea de Conturi, plata acelui impozit de 1, 5 milioane de lei pe mai mulți ani. Această societate nu are suma necesară pentru a plăti datoria. Există și un argument de natură instituțională pentru a rezolva această problemă. În toate municipiile stadioanele sunt la oraș, este o situație atipică și trebuie să revină la normalitate. Au fost investiți bani publici și stadionul va trece din proprietate publică în proprietate publică. Avem obligația să susținem activitatea sportivă a orașului. Dacă nu ar fi această problemă care ține de impozit societatea ar putea să reziste pe piață” a spus primarul Emil Boc în susținerea proiectului de hotărâre.

Consilierii PSD nu au fost însă de acord cu proiectul. Aceștia au susținut că un asemenea proiect nu trebuia să fie introdus suplimentar pe ordinea de zi, ci trebuia să existe o dezbatere. De asemenea, consilierul Adrian Mureșan a subliniat că nu rezultă clar ce va fi cu datoria acestei societăți, care dacă ar fi preluată cu datorii cu tot ar crea ”o gaură neagră” la bugetul local.

Primarul Emil Boc a replicat însă că municipalitatea ar prelua numai stadionul și terenul, nu societea propriu zisă și datoriile acesteia. Directorul Cluj Arena, Radu Rațiu susține că deși stadionul a fost construit pentru fotbal, în prezent nu există o echipă care să facă performanță pe acest stadion. ”Stadionul este construit trei sferturi pentru fotbal, dar în acest moment nu avem echipă. Avem un stadion multifuncțional deschis pe tot parcusul anului. Avem 22 de cluburi sportive care își desfășoara activitatea pe Cluj Arena, se desfășoară activități cultural-artistice, economice și alte activități conexe care ne-au ajutat să acoperim acel minus rezultat în urma faptului că echipa U Cluj nu s-a mai înscris în Divizia C. Potențialul stadionului poate fi mărit și se pot aduce beneficii orașului și pot beneficia și mai mulți clujeni de acest stadion. Avem 1.000 de clujeni care fac mișcare, putem aduce pe stadion copiii care nu au săli de sport”, a spus în plen Radu Rațiu.

Fiind vorba despre o hotărâre care vizează patrimoniul, pentru ca proiectul să treacă ar fi fost nevoie de 18 voturi pentru. La vot 17 consilieri au votat pentru, 4 din partea PSD s-au abținut, iar 2 nu au participat la vot fiind angajați la Cluj Arena. Este vorba despre Radu Raţiu şi Rareş Ferdean. De asemenea ”mașina de vot” liberală care asigură primarului majoritatea nu a funcționat de această dată, mai mulți consilieri liberali fiind absenți de la ședință.

Nemulțumit de rezultatul votului primarul Emil Boc a declarat că PSD-ul trimite Cluj Arena în disoluție.

Reacția PNL Cluj-Napoca după vot
”PNL Cluj-Napoca îşi exprimă consternarea cu privire la modul în care consilierii locali ai PSD au înţeles astăzi, în şedinţa de Consiliu Local, să facă zid împotriva adoptării Proiectului de hotărâre privind aprobarea solicitării de trecere a terenului în suprafaţa de 55055 mp. şi a imobilului Cluj Arena, din proprietatea Judeţului Cluj, în domeniul public al Municipiului Cluj-Napoca. Nu ne așteptăm ca PSD să înțeleagă toate eforturile făcute de către administrația Municipiului Cluj-Napoca în beneficiul cetăţenilor dar speram totuși că nu vor da dovadă de obtuzitate şi că se vor exprima favorabil pentru salvarea unuia dintre cele mai importante obiective din judeţul Cluj, stadionul Cluj Arena. Lipsa de leadership şi de viziunea a PSD Cluj continuă şi în acest mandat şi aduc deservicii grave dezvoltării Municipiului Cluj-Napoca. Tocmai din acest motiv, le solicităm consilierilor locali ai PSD să le ceară scuze public clujenilor pentru derapajul din şedinţa de Consiliu Local de astăzi. Nu vrem să credem că politica dezastruoasă practicată de PSD la nivel central este copiată acum de mai tinerii lideri de la nivel local”, a transmis la scurt timp după vot biroul de presă al PNL Cluj-Napoca.

Citiți și Consilierii locali decid mâine dacă preiau Cluj Arena

Postaţi un comentariu