Conflict între Administrația Prezidențială și ministrul educației. Precizări referitoare la repartizarea către școlile profesionale

Lipsa de interes pentru școlile profesionale adâncește criza din industria textilă

Într-un comunicat de presă emis de Administrația Prezidențială, aceasta a criticat dur ultima măsură luată de ministrul educației referitoare la repartizarea automată a absolvenților cu note sub 5 la Evaluarea Națională în învățământul profesional.  Conform comunicatului emis, “cea mai recentă măsură luată de ministrul interimar al Educaţiei Naţionale cu privire la admiterea în licee, pentru anul şcolar 2020 – 2021, este nu doar îngrijorătoare, ci şi extrem de nocivă pentru întreg sistemul de învăţământ. Ordinul emis ieri, care prevede repartizarea automată a elevilor cu note sub 5 la Evaluarea Naţională în învăţământul profesional, este un demers mai degrabă segregaţionist, care nu ţine cont de individualitatea fiecărui elev. Măsura, luată din nou pe genunchi, ignoră faptul că Evaluarea Naţională nu este un test de aptitudini şi nu reflectă nici competenţele specifice fiecărui copil, nici preferinţele individuale pentru o carieră ulterioară“.

Ministerul Educației se apără, precizând că ordinul respectiv le oferă copiilor şansa de a învăţa o meserie, fără a le bloca accesul la continuarea studiilor teoretice.

Este regretabil faptul că în aceste zile au fost lansate în spaţiul public opinii politice care tind să inducă în eroare şi să genereze panică în rândul elevilor şi părinţilor cu privire la opţiunile tinerilor în procesul de educare. Măsura luată de MEN oferă un drum mai bun în viaţă elevilor aflaţi la final de gimnaziu. Ea a fost concepută tocmai pentru a le oferi acestora o şansă în plus de a învăţa o meserie, urmând ca apoi să îşi suplimenteze pregătirea, în funcţie de evoluţia propriilor competenţe, inclusiv prin studii teoretice şi prin susţinerea examenului naţional de Bacalaureat. Aşadar, niciun elev nu va avea viitorul blocat“, se arată într-un comunicat al MEN transmis, vineri, Agerpres.

Prezent sâmbătă la Alba Iulia, ministrul interimar al educației, Daniel Breaz, a precizat că măsura nu a fost înțeleasă corect de administrația prezidențială și că această măsură reprezintă, de fapt, un beneficiu pentru elevi, fără a le limita acestora și celelalte posibilități de dezvoltare educațională. “Da, va merge la o şcoală profesională, va avea o meserie, iar după terminarea acelei şcoli profesionale poate să continue într-un liceu, poate să îşi obţină o diplomă de Bacalaureat, poate să urmeze cursurile unei facultăţi, poate să urmeze masterate, doctorate şi să se dezvolte şi din punct de vedere educaţional. Nu înseamnă că, dacă ai luat o notă sub 5, eşti practic obligat să faci doar şcoala profesională. Avem atâtea cereri de pe piaţa muncii. Am fost criticaţi în ultimii ani că nu contribuim la dezvoltarea şcolilor profesionale, că nu pregătim meseriaşi în diverse tipuri sau diverse meserii“, a declarat Daniel Breaz.

Distribuie:

Postaţi un comentariu