Compartiment de primiri urgenţe nonstop la Spitalul Clujana

Foto: Dan Bodea

Spitalul Municipal Clujana va avea din acest an un compartiment de primiri urgenţe care va funcţiona 24 de ore din 24, după ce primăria a prevăzut în proiectul de buget pe 2016 o suplimentare a fondurilor alocate pentru funcţionarea acestui spital. În prezent acest compartiment funcţionează până la ora 15, dar dacă se va reuşi angajarea personalului necesar, orarul de funcţionare ar putea deveni nonstop, cel mai probabil de la jumătatea acestui an.

Propunerea de extindere a programului a venit din partea conducerii spitalului dar şi a consilierilor locali Radu Moisin, Radu Gliga şi Flaviu Milăşan, iar conducerea primăriei a luat în calcul acest proiect dat fiind că în ultimii ani la Clujana s-au făcut investiţii consistente atât în renovarea şi modernizarea saloanelor şi a sălilor de operaţii, cât şi în dotarea cu aparatură modernă. Practic întregul etaj trei al spitalului a fost realizat de la zero pe bani europeni, iar investiţiile în modernizare vor fi încheiate în cursul lui 2016.

„În acest fel prin toate aceste investiţii vom putea asigura o calitate mult mai bună a serviciile medicale oferite clujenilor. La compartimentul de primiri urgenţe se pot efectua intervenții de chirurgie generală, gastroenterologie, urologie, ginecologie, însă nu se pot efectua intervenții ortopedice, de chirurgie cardiovasculară și neurochirurgie”, a precizat managerul spitalului, Nicoale Constantea.

„Pentru acest proiect e necesară o suplimentare a bugetului alocat Spitalului Clujana cu circa 4 milioane de lei. Pentru cheltuielile de funcţionare am prevăzut o sumă de 11, 5 milioane de lei, mai mult cu două milioane faţă de anul trecut. În 2015 şi 2016 în acest spital primăria  investit din bugetul propriu şi fonduri europene circa 13 milioane de euro. A fost un proiect european de 32 de milioane de lei, iar în urma licitaţiei am ajuns la 25 de milioane de lei prin care am reuşit dotarea spitalului cu aparate de ultimă generaţie. Dacă avem o asemenea investiţie e păcat ca ea să fie folosită până la ora 15 după care să închidem uşa şi să plecăm acasă”, a spus primarul Emil Boc.

dotari spital clujana

Pentru ca acest compartiment de primiri urgenţe să poată funcţiona nonstop este nevoie însă de crearea a 69 de posturi: 12 medici, 20 de asistenţi medicale, 10 infirmiere, 11 îngrijitori, 6 registratori medicali şi 10 brancardieri. „Noi sperăm că până la jumătatea anului, în funcţie de cum se pot organiza concursurile, pentru că am înţeles că e foarte greu să găseşti medici de urgenţă, deci în partea a doua anului unitatea să funcţioneze 24 de ore din 24”, a spus Boc.

În 2016, bugetul alocat acestui spital de la primărie va fi destinat următoarelor investiţii: 3 milioane de lei pentru cumpărarea unui angiograf, 800 de lei pentru cumpărarea de ventilatoare în secţiile de terapie intensivă şi 600.000 de lei pentru restul de dotări necesare la saloanele din spital.

Postaţi un comentariu