Colinde românești în ținutul lui Mick Jagger

Moșul a fost întâmpinat cu colinde în limba română în Marea Britanie de către copiii din comunitățile românești din jurul Londrei.

Românca Corina Laslo, originară din Cosniciu de Jos, județul Sălaj, locuiește de 14 ani în Marea Britanie, iar, în acest an, în perioada dinaintea Crăciunului, s-a dedicat cu totul prețuirii tradițiilor românești și limbii române în Marea Britanie. Un gest binevenit având în vedere nevoia copiilor români de a se exprima în limba maternă.

Corina a strâns în jurul ei copii din familii românești din sud-estul Londrei și i-a învățat să colinde în limba română: „Am vrut să fac ceva pentru copiii noștri, să simtă și ei Crăciunul, să simtă tradițiile românești, să colinde în limba română. Mulți copii nu se pot exprima în limba română. Vorbesc doar în engleză.Asta am simțit că trebuie să fac. E un fel de a sărbători limba română înainte de Crăciun.”, spune ardeleanca cu modestie.

Pe parcursul a cinci săptămâni, Corina s-a întâlnit cu aproape două zeci de copii și cu părinții acestora, români originari din Maramureș, Moldova, Oltenia, Transilvania și Basarabia, în sala bisericii romano-catolice Saint John’ s Vianey din Bexleyheath, Kent, pe care a închiriat-o în acest sens:

„Cum mulți dintre copii nu vorbesc românește, organizând colindele am ținut ca ei să cunoască tradiția și o parte din obiceiurile noastre de Crăciun. La sfârșitul sesiunilor, mulți dintre ei cântau neajutați de versurile de pe hârtie, ceea ce m-a impresionat”, spune Corina.

În ultima seară, a avut loc o mică festivitate, cei mici au fost răsplătiți cu daruri aduse de Moș Crăciun și cu „face painting” pe tema Crăciunului. Cadourile moșului au fost cumpărate de părinți. Adulții au socializat într-o atmosferă plăcută cu vin fiert și mâncare. Demersul Corinei nu a rămas neobservat, preotul de la biserica Saint John’ s Vianey din Bexleyheath apreciind gestul frumos făcut de Corina pentru comunitatea românească din zonă. Drept răsplată, prețul închirierii sălii a fost redus la jumătate. La rândul său, Corina a deschis o donație în serile în care s-a colindat, iar suma strânsă cu acest prilej a fost donată bisericii romano-catolice. „Am fost foarte apreciați pentru asta”, a mai spus Corina.

Corina a absolvit Liceul Pedogogic Gheorghe Șincai din Zalău și Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. În Regatul Unit al Marii Britanii s-a ocupat de educația copiilor din grădiniță, a predat în școala gimnazială, iar în prezent este profesor de științe umaniste în liceu.

Postaţi un comentariu