Clujul vorbește „limba salsa”: „Dansul poate reaprinde scânteia într-un cuplu”

Aproxiamtiv 600 de dansatori de salsa amatori dar și profesioniști au participat timp de patru zile la Transilvania Salsa Fest.

Timp de patru zile Clujul a vibrat în ritmuri de salsa. Aproximativ 600 de oameni pasionați de acest stil de dans s-au întâlnit la cea de-a șasea ediție a Transilvania Salsa Fest, un festival la care cei mai buni instructori și dansatori de salsa din lume și-au prezentat arta în fața celor care iubesc acest dans. Departe de a fi un concurs clasic, festivalul s-a dorit a fi o întâlnire a comunității salsa din România și o șansă pentru dansatorii amatori să învețe de la cei mai buni din domeniu.

„Salsa este un dans fără limite”, spune Bogdan Nistorică, cel care alături de Carolina Căpitan a pus, în 2009, bazele școlii de dans „BAILArte”, la Cluj-Napoca. În același an a avut loc și prima ediție a Transilvania Salsa Fest, eveniment care șase ani mai târziu a adus la Cluj peste 600 de pasionați de salsa. Timp de patru zile aceștia au participat la workshop-uri de salsa, bachata și kizomba susținute de instructori de talie mondială, însă cireașa de pe tortul fiecărei zile a fost reprezentată de show-urile desfășurate la petrecerile din cadrul festivalului.

„La dansurile caraibiene nu se pune accentul neapărat pe competiție. Este ceva mai important de atât și anume partea de socializare. Există show-uri în care fiecare își poate arăta arta. Am avut și competiții tipice pentru salsa. În astfel de competiții se pune accentul pe componenta de socializare a acestui dans. Se pot înscrie atât băieți, cât și fete, cei mai mulți nici nu se cunosc între ei și trebuie să danseze. Muzica este aleasă la întâmplare, totul este ad-hoc și practic acești oameni au în comun în primul rând pasiunea pentru acest stil de dans”, spune Carolina, instructor la și co-fondator al școlii de dans BAILArte.

Salsa- soluția pentru… orice

Lipsa regulilor stricte și a formalităților face din salsa un dans al libertății în care socializarea este unul dintre principalele obiective. Cele mai multe cursuri presupun ca participanții să schimbe perechile în permanență, astfel că plictiseala lasă locul plăcerii de a cunoaște de fiecare dată persoane noi.

„Salsa nu are limite, ca dans. Împrumută din tango și din multe alte stiluri, ceea ce îi permite să ofere show-uri foarte creative. E un dans care evoluează în continuu și nu se oprește niciodată la o anumită tehnică. Indiferent de limba pe care o vorbesc dansatorii, faptul că știu să danseze salsa le permite să „vorbească” unul cu celălalt”, consideră Bogdan.

Carolina este de profesie psiholog și obișnuia să le recomande pacienților cursuri de dans pentru a socializa și a trece mai ușor peste probleme. Fiind un dans plin de senzualitate, salsa este util și pentru cuplurile aflate în impas.

„Funcționează și ca terapie de cuplu. Este o activitate care poate fi făcută în cadrul terapiei de cuplu. Sigur, unele cupluri vin pentru a vedea dacă relația lor funcționează, dar poate fi și o modalitate de a reaprinde scânteia dintre doi oameni. Eu recomandam dansul cuplurilor care au mai pierdut din pasiune de-a lungul timpului”, spune Carolina.

Interesul pentru Transilvania Salsa Fest crește în fiecare an, la fel cum se întâmplă și în cazul comunității iubitorilor de sala. Mulți dintre cei care decid să urmeze cursurile unei școli de dans caută de fapt o modalitate de a petrece timpul liber, iar salsa le oferă chiar mai mult.

„Comunitatea este într-o continuă schimbare. Școlile de dans apar și dispar, altele sunt de mulți ani dar se merge pe o linie pozitivă. Sunt din păcate mulți care deschid școli, dar nu au nicio treabă cu fenomenul. Nu au experiență de predare și nu au carismă, iar asta afectează în sens negativ experiența oamenilor care vor să învețe salsa. Oamenii vin pentru simt nevoia să se apropie. Chiar dacă avem Facebook-ul și toate celelalte variante de comunicare online, nevoia oamenilor de apropiere este în continuare prezentă și de asta oamenii au nevoie de dans. Nimeni nu știe exact poate de ce se apucă de salsa. Aici toate probleme de viață sau de la locul de muncă, toate dispar. Oamenii vin aici să se deconecteze. Mulți vin să socializeze, să își petreacă timpul liber într-un mod interesant sau să cunoască oameni”, explică Bogdan Nistorică.

La cea de-a șasea ediție a Transilvania Salsa Fest au participat artiști din Italia, Spania, Franța sau Belgia, în timp ce cursanți au venit atât din România cât și din străinătate.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu