Clujul serbează 700 de ani de când a devenit oraş în cadrul Zilelor Culturale Maghiare

Cea de-a şaptea ediţie a zilelor Culturale Maghiare are loc la Cluj-Napoca în perioada 14-21 august. În acest an, cel mai important obiectiv al evenimentului este sărbătorirea a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș.

Organizatorii le-au pregătit o mulţime de surprize celor care vor lua parte la eveniment, fie că sunt vorbitori de limba maghiară sau nu. Nu vor lipsi din cadrul programului concertle în aer liber, concertele de muzică clasică găzduite de bisericile din oraş, tururile ghidate, expoziţiile în aer liber, deja tradiţionalul maraton de orgă sau vizitele în turnul Bisericii „Sf. Mihai” din Piaţa Unirii.

700 de sticle de şampanie pentru 700 de ani şi un video mapping 3D

În cadrul evenimentului, pe data de 19 august, clujenii vor putea închina un pahar de şampanie în cinstea împlinirii celor 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraş. „Am pregătit pentru această ocazie 700 de sticle de şampanie. De asemenea, în această zi vom avea un eveniment special dedicat tuturor clujenilor”, a spus Szabó Lilla, director de programe în cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Este vorba de un  video mapping 3D care va fi proiectat pe clădirile din centrul oraşului la ora 23:00, după încheierea Operei Hunyadi László de Erkel Ferenc, spectacol susţinut de Opera Maghiară ce va avea loc în aer liber, în Piaţa Unirii.

În 19 august 1316 Carol Robert de Anjou redă Clujului privilegiile şi ridică aşezarea la rang de oraş (civitas).

Puskás, cel mai faimos maghiar

Astăzi, 5 august, de la ora 18:00 are loc la vernisajul expoziției „Puskás, cel mai faimos maghiar”. Expoziția include memorabilia, trofee și alte obiecte ale marelui sportiv. Evenimentul se va desfășura în curtea de pe strada Iuliu Maniu, nr.4. Curatorul expoziției este Mravik Gusztáv,  directorul Institutului Puskás. Expoziția va putea fi vizitată zilnic,  între orele 10:00 și 20:00, până în 21 august.

Vernisajul va fi urmat,  de la ora 18:30, de prelegerea „Puskás Ferenc: în exil la Real Madrid”,  susţinută de Szöllősi György, autorul biografiei lui Puskás Ferenc, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Sportivi Maghiari și editorul revistei de fotbal FourFourTwo.

KMN2016 Puskás plakát hu-ro-eng 03q

Gala de deschidere a Zilelor Culturale maghiare va avea loc pe 15 august cu un concert de folclor.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj vor găzdui și în acest an concerte de mare anvergură pe scena mare a festivalului, situată în Piața Unirii. Capetele de afiș ale acestei ediții sunt formația Omega și muzicianul Ákos, care vor susține concerte în zilele de sâmbătă, 20 august, respectiv duminică, 21 august.

Sâmbătă, 20 august, de la ora 21:00, în Piaţa Unirii va concerta Ákos, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti actuali al muzicii maghiare din Ungaria. Adept al mai multor stiluri muzicale, Ákos a scos pe piață de-a lungul carierei nouă albume în maghiară și unul în engleză împreună cu formația, respectiv solo – 18 albume în limba maghiară și șase în limba engleză. Multe din acestea au fost laureate cu Discul de Aur sau Discul de Platină.

Duminică, 21 august, va avea loc gala de închidere a festivalului, seară în care va concerta în premieră pentru Cluj, mult aşteptata trupă Omega. Formația rock Omega este pentru cultura maghiară o adevărată legendă, iar concertele trupei sunt întotdeauna un spectacol complex și dinamic. Cu o carieră care a luat avânt încă din anii ’70, Omega este cu siguranță cea mai longevivă și una din cele mai succes formații din Ungaria, apreciată și la nivel internațional. Trupa a vândut peste 50 de milioane de albume în întreaga lume.

Cele peste 30 de concertele din cadrul Zilelor Culturale Maghiare vor avea loc nu doar în Piața Unirii, ci și pe scenele de pe strada Kogălniceanu și de pe strada Potaissa.

Buget 

Conform organizatorului principal, bugetul ediţiei de anul acesta este mai mare decât cel de anul trecut, întrucât, „cu cât creşte mai mult festivalul, cu atât cresc mai mult costurile”, a spus Gergely Balázs, organizator principal al evenimentului. Potrivit acestuia, bugetul estimativ al festivalului este cuprins între 350-400 de mii de euro, banii provenind în proporţie de 50% din sfera privată, 25% din Ungaria şi 25% de la bugetul local.

Programul complet al festivalului va fi disponibil în curând aici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu