Clujul se îmbogățește în 2015 cu un nou centru de cercetare dedicat medicinei translaționale

Clujul va avea avea în luna august a acestui an un Centru de Cercetări pentru Medicină Translaţională performant. Investiția se ridică la 37.150.572, 33 lei. Centrul va funcționa în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. Inaugurarea lucrărilor de construcţie a clădirii care va găzdi centrul a avut loc astăzi, 19 martie 2015, în prezenţa Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici şi a conducerii universităţii. Centrul va fi situat pe strada Luis Pasteur nr. 4-6.

În loc să taie panglica, Rectorul UMF, prof. Dr. Alexandru Irimie și Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, au bătut doi „țăruși inaugurali” pentru a se aigura că lucrările vor merge conform planului. Întrebat dacă termenul de finalizarea al lucrărilor nu este prea strâns, Alexandru Irimie a precizat că nu își face probleme, fiind sigur că centrul va fi predat la cheie, la timp, pe 12 august 2015. „În mod sigur vor fi respectate, așa ne-am angajat, trebuie să le respectăm”, a spus acesta.

tarus

Citiți și: Ministrul Fondurilor Europene, la Cluj: anul acesta România va absorbi 5 miliarde de euro

„Toate aceste proiecte pe care le-am văzut astăzi sunt importante nu numai pentru Cluj, ci pentru întreaga România și pentru Europa în ansamblul său. Mă bucur că în sfârșit începem să vedem și rezultatele acestor bani europeni. Per ansamblu este o concluzie pozitivă și vreau să spun că în următorul plan financiar european banii vor veni într-un mod diferit, față de ciclul trecut: mai ușor, mai facil, cu reguli mai puține și mai simple, astfel încât cei care vor să facă proiecte să se concentreze strict pe ceea ce înseamnă rezultatul acestora”, a spus Teodorovici.

Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de cercetare integrată pentru medicină avansată şi medicină translaţională în vederea creşterii competitivităţii ştiinţifice la nivel internaţional în domeniile pentru sănătate” – MedFUTURE, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională propune crearea și dezvoltarea unui Centru de Cercetare de înaltă performanță în domeniul medicinei avansate, crearea şi dezvoltarea unor noi concepte la nivel molecular pentru înţelegerea mecanismelor ce duc la apariţia unor boli precum şi la identificarea unor tratamente personalizate adaptate genotipului pacientului, utilizând tehnologii state of the art şi metode minim invazive.

WP_20150319_017

Pentru realizarea acestui deziderat se vor integra performanţele în domeniu realizate de către beneficiarul finanţării, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, dezvoltarea acestui centru cât şi potenţialul real de implicare a utilizatorilor industriali prin susţinerea şi dezvoltarea unor firme inovatoare şi, implicit, crearea şi dezvoltarea unui pol de excelenţă în domeniul cercetării medicale avansate în regiune. Crearea acestui tip de laboratoare cu acces deschis reprezintă alături de activitatea de cercetare fundamentală şi translaţională în domeniul medicinei avansate şi garanţia unor performanţe tehnologice prin deservirea lor de către specialişti formaţi în ţară şi mai ales în străinătate prin întoarcerea acasă a knowhow–ului obţinut în laboratoare de excelenţă.

WP_20150319_002

Distribuie:

Postaţi un comentariu