Clujul are primul centru de cercetare obstetrico-ginecologică din România

Primul centru de cercetare obstetrico-ginecologică din România / Foto: Dan Bodea

De zilele trecute, Clujul deţine primul centru de cercetare din România în domeniul obstetricii-ginecologiei, printr-o investiţie de 11 milioane de euro din fonduri europene.

Proiectul, denumit „Centru de studii avansate, fundamentale şi clinico-imagistice pentru corelarea pe termen lung a parametrilor de dezvoltare intrauterină cu statusul neuro-psiho-motor, pe parcursul dezvoltării până la vârsta adultă, IMOGEN”, s-a derulat pe parcursul a trei ani, iar beneficiarul este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Directorul proiectului IMOGEN, prof. dr. Florin Stamatian, a declarat, cu ocazia inagurării centrului, că proiectul s-a concretizat prin efortul comun al unora dintre cele mai importante cadre medicale din Cluj, nominalizându-i aici pe prof. dr. Dafin Mureşanu, prof dr Grigore Băciuţ, prof. dr. Silviu Sfrângeu şi cercetător dr. Cecila Roman.

„IMOGEN îşi propune să dezvolte un model pentru relansarea cercetării medicale în România, respectiv să devină un centru multifuncţional interdisciplinar, cu dotări competitive şi cu personal de specialitate adecvat pentru dezvoltarea unor domenii/sub-domenii de interes în cercetarea contemporană”, a menţionat Florin Stamatian.

În cadrul centrului IMOGEN vor fi dezvoltate patru arii de cercetare, respectiv imagistică medicală, obstetrică-ginecologie, oro-maxilo-facială şi neurologie. Centrul va avea circa 50 de angajaţi, din care 9 vor fi cercetători.

Printre alţii, la inaugurare au fost prezenţi preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, Irinel Popescu, prefectul Gheorghe Vuşcan, primarul Emil Boc, vicepreşedintele CJ Cluj cu atribuţii de preşedinte, Vakar Istvan.

Florin Stamatian a mai spus că institutul de cercetare este un centru care oricând poate să facă parte din lanţul de structuri de cercetare europene, un centru care are şi pune la dispoziţie cele mai moderne mijloace de investigaţie: „Este pentru prima dată când se creează o structură specială pentru cercetare în medicină şi în special în ceea ce priveşte medicina perinatală. Este pentru prima dată când în aceeaşi locaţie avem imagistică, neurologie, obstetrică-ginecologie, chirurgie buco-maxilo-facială, psihiatrie, anatomo-patologie, laboratoare de biochimie care au o coordonare unică şi care toate împreună să nască acelaşi scop, cercetarea”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La rândul său, Dafin Mureşanu a spus că activitatea noului centru are mai multe componente importante: „Prima este a serviciilor de sănătate. A doua componentă importantă este învăţămânul medical aplicativ. A treia componentă este învăţământul creativ, care nu se poate face altfel decât prin cercetare”.

Şi dr Grigoe Băciuţ a vorbit despre activitatea viitoare a noului centru de cercetare, despre „elaborarea unor studii care să pună la punct o clasificare a despicăturilor labio-maxilo-palatine şi apoi extins la malformaţiile complexe cranio-maxilo-faciale”. „Îşi propune să dezvolte şi un studiu embriologic al acestor malformaţii. Această clasificare trebuie să fie bazată pe studii morfologice, embriologice şi, în mod special, ceea ce nu s-a mai făcut, pe baza unor mutaţii genetice”, a mai spus Grigoe Băciuţ.

Neurochirurgul Ştefan Forian a spus că în noul centru, viaţa omului va fi urmărită de la început până la sfârşit: „Este un pol de cercetare care reuneşte mai multe specialităţi. Este urmărită viaţa, de la începutul ei, până la sfârşitul ei. Şi pe acest parcurs, undeva, cândva, îşi găseşte rolul şi calitatea mea de neurochirurg. În calitate de neurochirurg mă bucur că acest centru se află în imediata vecinătate a noastră. Pentru că am să vă mărturisesc un gând pe care l-am avut împreună în urmă cu mulţi ani. Cred că au trecut 5-6 ani de când dl prof Stamatian a ajutat la aducerea pe lume a unui copil cu o malformaţie a sistemului nervos. Ştia de malformaţia respectivă, am colaborat, am lucrat, am vorbit, la două ore după ce a fost adus pe lume, printr-o colaborare extraordinară, printr-o eficienţă deosebită, copilul a fost pe masa de operaţie la noi la clinică, după încă două ore a fost înapoi în clinoca dl prof, la neonatologie, iar astăzi copilul merge, este sănătos. Este un gând pe care l-am avut, deopotrivă, să găsim, să creăm, să construim un centru în care, pe lângă cercetare, să putem face şi asemenea mici minuni”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu