Clujul, „personaj” într-un serial fantasy al regizorului japonez Sion Sono

Două dintre actrițele care joacă în filmul regizorului japonez (Foto: Dan Bodea)
Două dintre actrițele care joacă în filmul regizorului japonez (Foto: Dan Bodea)

Dacă în ultimele zile, în timp ce mergeați prin zona centrală a orașului, v-ați trezit cu o cameră de filmat în față, cu lumini de platou în ochi sau cu un regizor care părea că vă dă indicații despre modul în care să vă deplasați, nu vă faceți griji, nu ați devenit peste noapte actori. Este vorba de o scurtă perioadă în care la Cluj-Napoca și alte câteva locuri din județ, regizorul japonez Sion Sono filmează mai multe secvențe din „Tokyo Vampire Hotel”, un serial fantasy care, spune Cristian Hordilă, manager al TIFF, ar putea fi piatra de temelie pentru proiectul Transilvania Film Fund, un proiect care să transforme Cluj-Napoca într-un rai al producției de pelicule cinematografice.

„Motor! Acțiune” sunt cuvintele cu care s-au trezit miercuri câteva dintre străzile din centrul vechi al Clujului. Un alai de oameni bine înfofoliți în haine groase se plimba prin oraș, spre Piața Muzeului, cărând echipamente de zeci de mii de euro, dar și oboseala multor nopți nedormite. Pe un frig necaracteristic lunii octombrie, regizorul Raluca David dă ultimele indicații venite direct de la japonezul Sion Sono. De la etajul unu al unei școli din Piața Muzeului, elevii urmăresc cu atenție pregătirile și îi încurajează pe actorii japonezi, aflați pe mâna celor care se ocupă de ultimele detalii referitoare la machiaj și costume.

Levente Molnar, actorul care a jucat în filmul de Oscar „Fiul lui Saul”, se ocupă de tinerii actori ce asigură partea de figurație în filmul lui Sion Sono. Jovial și extrem de binedispus în ciuda frigului, Levente le explică cum e crucial să nu privească în cameră, le spune să nu plece din zonă și să nu folosească telefoanele sub nicio formă. După care îi adună la o poză de grup.

Sion Sono este prezent la Cluj pentru a filma câteva secvențe din serialul fantasy „Tokyo Vampire Hotel” (Foto: Dan Bodea)

Sion Sono este prezent la Cluj pentru a filma câteva secvențe din serialul fantasy „Tokyo Vampire Hotel” (Foto: Dan Bodea)

Cluj-Napoca, orașul vampirilor pentru câteva zile

Sion Sono s-a îndrăgostit iremediabil de Cluj-Napoca, spune Cristian Hordilă, manager al TIFF-ului și parte importantă a echipei de producție pentru secvențele filmate în România pentru filmul Tokyo Vampire Hotel. De altfel, încă din perioada TIFF, în vara lui 2016, Sono putea fi văzut plimbându-se relaxat prin oraș, admirând arhitectura. Acum s-a întors și lucrează la un serial fantasy cu vampiri, iar intriga se derulează la Cluj, în centrul vechi al orașului, Piața Unirii, la Hotelul Continental, la Salina Turda, în beciurile Muzeului de Artă, dar și la Castelul Corvinilor.

„Este o poveste despre rădăcinile vampirilor din Transilvania și filmul spune povestea unui clan de vampiri din Tokio care ajunge în Transilvania, unde își regăsește rădăcinile. Este o poveste fantasy dedicată publicului tânăr iubitor de gen. Urmează multe alte zile de filmare în Japonia, dar pentru ei asta este cea mai importantă parte a filmului”, spune Cristian Hordilă.

Pentru regizorul japonez, alegerea Clujului pare să fi fost una fără vreo emoție. Experiența oferită în cadrul TIFF l-a convins că orașul are toate ingredientele pentru a fi locul perfect în care să se desfășoare o parte importantă a acțiunii din serial.

„Când Sion Sono a fost la TIFF, a reușit să viziteze orașul și împrejurimile. Atunci era în pregătirea unui scenariu, o poveste horror despre vampiri. A realizat atunci că orașul nostru și Salina Turda sunt locurile ideale pentru a-și filma primele episoade dintr-o serie de fantasy. Am lucrat două luni la tot ce înseamnă prospecție și identificarea spațiilor pe care intenționa să le filmeze și miercuri a fost prima zi de filmare”, explică Hordilă.

Două dintre actrițele care joacă în filmul regizorului japonez (Foto: Dan Bodea)

Două dintre actrițele care joacă în filmul regizorului japonez (Foto: Dan Bodea)

O bună parte din echipa care a lucrat la spoturile pentru festivalul TIFF face parte și din echipa de filmare a secvențelor pentru filmul lui Sion Sono. Profesioniști din Cluj și București filmează și asigură partea tehnică, în timp ce o altă parte a echipei românești se ocupă de tot ce înseamnă logistică și crearea de condiții pentru a filma în diverse zone pe care regizorul le-a dorit. Nu e simplu, spune Cristian Hordilă, în condițiile în care Clujul nu este chiar obișnuit să aibă pe străzi actori care aleargă de colo-colo și echipe de filmare.

„Nu e neapărat mai greu. Oamenii nu sunt obșnuiți cu așa ceva și nu mă refer la simplii trecători. Uite acum, încercam să facem rost de un racord la curent. Unii oameni sunt foarte prietenoși însă, lucru care în București nu se întâmplă. De exemplu cu figurația, toată lumea e încântată că oamenii sunt foarte ascultători și se bucură foarte mult să fie parte din proiect. Sunt însă și aspecte care merg mai dificil, pentru că oamenii nu sunt obișnuiți cu disciplina platoului de filmare. Sincer însă, cred că Clujul poate deveni cel mai sexy oraș al filmului în Europa de Est. Avem arhitectură interesantă, avem, în general, oameni deschiși și bucuroși să colaboreze și avem și resurse. Cred că suntem pe plus, deși ne lipsește experiența”, explică managerul TIFF.

Din echipa de actori fac parte trei actrițe din Japonia (Kaho, Ami Tomite şi Lorena Koto), trei actori din Cluj-Napoca, unul dintre ei fiind Cristi Rigman, selecționt anul acesta în programul 10 pentru Film la TIFF, dar și șapte studenți de la secția de actorie din cadrul Facultății de Teatru și Film de la UBB.

„Evident, sunt diferențe culturale și de limbă. Ei vorbesc engleza foarte greu și ne înțelegem mai mult prin translatori. Există și diferențe de cultură, mentalitate și moduri de a aborda o problemă, dar tot timpul la o filmare se fac pregătiri. Noi suntem în faza de pregătire de vreo lună de zile, timp în care ne-am rodat relațiile și obiceiurile. Pentru noi e o experiență cu totul nouă să lucrăm cu japonezi și e ceva din care cu toții învățăm. Sion Sono ține foarte mult la scenografie. Anumite detalii vrea să le vadă el. S-a îndrăgostit de tot ce înseamnă costum românesc și modelele de pe acesta. Sunt multe lucruri de care se ocupă el, personal”, mai spune Cristi Hordilă.

O oportunitate pentru a exersa

Actorii pentru figurație au fost selectați de către actorul Levente Molnar, cunoscut publicului larg în special pentru rolul său în filmul laureat cu Oscar în 2016, „Fiul lui Saul”. Peste 200 de oameni vor asigura partea de figurație în timpul filmărilor, iar cei aleși au trebuit să corespundă unor cerințe trasate de către regizorul Sion Sono.

„Azi dimineață când a venit figurația, adică studenți la actorie, Sion Sono a făcut efortul de a veni la figurație. Nu a părut efort și nici nu a fost. E o chestie care ține de normalitate, i-a salutat și le-a mulțumit că au venit. E ceva normal, care însă ne surprinde. Actorii au oportunitatea de a exersa, de a vedea, de a învăța exact din domeniul în care se pregătesc. Mă bucur foarte mult că poate exista această oportunitate chiar în Cluj-Napoca. Este încă o dovadă a faptului că acel fond de film despre care se tot vorbește este într-adevăr important. Avem două școli jumate de film și oameni care se pregătesc pentru așa ceva, iar astfel de momente, în care au șansa de a vedea cum se face, este o mare oportunitate. Este partea practică a meseriei și, dacă la un moment dat am reuși să facem acest fond de film să funcționeze, am putea aduce mai multe producții. Anul trecut am adus „The History of Love”, acum acest proiect și ar putea exista mai multe. Încurajez pe toată lumea și lucrez și eu pentru asta”, a explicat Levente Molnar.

Levente Molnar face parte din echipa de producție a filmului (Foto: Dan Bodea)

Levente Molnar face parte din echipa de producție a filmului (Foto: Dan Bodea)

Un prim pas pentru cariera actoricească a orașului

În 2015, pentru The History of Love, noul film al lui Radu Mihăileanu, la Cluj au fost recreate decoruri şi scene care înfăţişează Polonia anilor 1941, Chile în anul 1954 sau Minsk, așa cum ar fi arătat în 1957. A fost reconstruit de asemenea și un sat întreg, iar pe platou a fost adus și un tanc Panzer veritabil din Al Doilea Război Mondial în Cluj. În 2016, Clujul este gazdă pentru o parte importantă din serialul Tokyo Vampire Hotel, iar astfel de proiecte pot aduce Clujului beneficii nebănuite pe termen lung.

„Clujul este un oraș foarte apetisant pentru regizorii de film pentru că avem avantaje ce țin de locație, aflându-ne la jumătatea distanței dintre București și Budapesta, astfel că putem să folosim profesioniști și infrastructură din ambele capitale. Cred că ce se întâmplă acum este încă o dovadă că trebuie să avansăm serios în discuțiile cu primăria și anul viitor să dăm drumul proiectului Transilvania Film Fund, pentru că așa putem atragem mai multe proiecte și ele întorc bani în economie, creează profesioniști în domeniu și ajută la dezvoltarea imaginii Clujului. Acest fond de film nu înseamnă doar să creezi un oraș al filmului pentru oamenii din industrie și să le oferi finanțare și facilități. Nu. Înseamnă și câștig pentru oraș, pentru că, să filmezi în Cluj-Napoca ceea ce filmăm noi azi, înseamnă, de exemplu, turism. Publicul japonez va vedea Clujul, va vedea Salina Turda, va vedea Castelul Corvinilor sau Piața Unirii și vor dori să vină aici. Genul acesta de turism este foarte dezvoltat și la un anumit nivel se poate ajunge la tururi ghidate. Noi ne propunem totuși o creștere organică, ne dorim să avem o industrie locală de film, ne dorim să creștem un business de film și să avem locuri de muncă și profesioniști, pentru că avem tineri care termină facultăți de profil și au nevoie de un loc de muncă, pentru a nu mai merge neapărat la București sau în Budapesta”, explică Hordilă.

Iar în cazul în care Transilvania Film Fund se pune pe picioare, Clujul ar putea fi platou de filmare pentru proiecte cinematografice de mare anvergură.

„Clujul și-a creat o imagine prin TIFF și prin alte evenimente cinematografice și așa au început să se filmeze diverse proiecte venite via Budapesta sau via București. Noi vrem să trecem la nivelul următor și să reușim să facem Clujul un oraș al filmului, în care să vii pentru că știi că ai aici toate condițiile necesare pentru a face un film, să știi că ai oameni instruiți, logistică și așa mai departe. Se poate mai mult și mai des și se poate să avem proiecte de anvergură”, mai spune Cristian Hordilă, manager al festivalului TIFF și membru în echipa de production service pentru secvențele produse în România ale filmului „Tokyo Vampire Hotel”.

Cristian Hordilă, manager TIFF și parte a echipei de producție (Foto: Dan Bodea)

Cristian Hordilă, manager TIFF și parte a echipei de producție (Foto: Dan Bodea)

 


Publicitate

Postaţi un comentariu