Clujul mâinilor murdare

Numărul îmbolnăvirilor cu hepatita virală de tip A, așa numită ”boală a mâinilor murdare”, a crescut îngrijorător în județul Cluj în acest an.

”Numărul cazurilor de Hepatita A este, într-adevăr, în creștere. Pe parcursul anului 2018 am avut spitalizate 187 de cazuri cu diagnostic de Hepatita A repartizate similar oarecum, 95  de cazuri la femei și 92 la bărbați. Din totalul cazurilor, 132 provin din mediul rural, un aspect important având în vedere contagiozitatea și măsurile de igienă. Majoritatea cazurilor, 120, au fost înregistrate la copii cu vârste între 1 și 15 ani. Aceștia provin din familii numeroase și unde nu există apă curentă sau canalizare și unde nu se practică vaccinarea.Au fost și cazuri la adulți între 15 și 45 de ani, 50 de cazuri, dar și 20 de cazuri la persoane cu vârste între 45 și 70 de ani.” a declarat dr. Irina Filipescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj

Dacă ne raportăm la județul Cluj, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat în satele din jurul Huedinului, dar și în zona Turda. Toate au fost raportate la DSP, hepatita fiind o boală cu declarare nominală și spitalizare obligatorie.

 

Creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri în ultimele luni

”Din data de 1 iunie și până în prezent s-au inregistrat 113 cazuri de hepatită virală tip A. În prezent există 4 focare familiale, cu 9 cazuri, și 4 focare comunitare cu 40 de cazuri de îmbolnăvire.. S-au investigat, s-au asigurat dezinfectante și s-a intervenit cu vaccinare la persoanele cu care bolnavul a intrat în contact.

Față de aceeași perioadă a anului 2017, se constată o creștere de la 87 la 113 cazuri. Nu puem spune încă că avem parte de o epidemie în adevăratul sens al cuvântului, ci vorbim, deocamdată, de focare epidemice familiale sau de comunitate”, ne-a declarat Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj.

La nivel național, incidența îmbolnăvirii cu hepatită virală A se situează în jurul valorii de 16.3 cazuri la suta de mii de locuitori, cu incidenţe crescute ale cazurilor în lunile august, octombrie și noiembrie.

[stextbox id=’info’]

Aparent inofensiv, virusul se transmite foarte ușor

Hepatita A este o boala contagioasă cauzată de infecția ficatului cu virusul hepatitic A. Virusul hepatic A este unul dintre cele 5 tipuri de virusuri identificate până în prezent responsabile de hepatitele virale, celelalte fiind B, C, D si E, fiecare tip avand caracteristicile sale în ceea ce privește transmiterea, severitatea, abordarea terapeutică. Spre deosebire de hepatita B si C, hepatita A nu determină boală cronică. Deși ficatul devine inflamat și umflat, se vindecă complet fără a fi afectat pe termen lung. Odată ce o persoană a fost infectată cu hepatita A, dezvoltă imunitate pe termen lung și nu mai poate contracta boala a doua oară.

”Contagiozitatea Hepatitei A se realizează prin transmitere fecal-orală. De asemenea este important de reținut că virusul rezistă destul de mult în mediul extern, și astfel este foarte important să ne spălăm pe mâini, să spălăm alimentele provenite din grădină. Virusul se mai transmite direct sau, mai rar, prin contact sexual anal sau oral. Boala are o perioadă de incubație de aproximativ o lună iar pacientul, până în a doua jumătate a perioadei de incubație, cu o săptămână înainte de apariția icterului și acea îngălbenire a tegumentelor, este asimptomatic. Înainte să apară icterul, pacientul prezintă probleme de natură digestivă, grețuri, vărsături. Astfel se explică și de ce este atît de mare contagiozitatea bolii, pacienții asimptomatici fiind responsabili de transmiterea bolii.”, spune  dr. Irina Filipescu.

[/stextbox]

 

În rând cu lumea

La nivel mondial, hepatita virală este una din cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice, estimându-se un număr de 1,4 milioane de cazuri noi anual.

Din 22 decembrie 2017, 23 țări ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Luxembourg, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia, Anglia și România) au raportat cazuri noi confirmate de îmbolnăvire cu hepatita A.

Din ianuarie 2017 până în februarie 2018, 26 țări (cele 23 menționate mai sus, plus Ungaria, Islanda, Lituania și Polonia) au raportat 21.230 cazuri confirmate, o creștere de aproape 4 ori comparativ cu media cazurilor raportate pentru aceeași perioadă între 2012 și 2015.

Spălați-vă pe mâini, oameni buni

Prevenția îmbolnăvirii cu virusul hepatitei A nu este complicată. Este foarte importantă igiena individuală și colectivă,

Sfaturile medicilor nu sunt multe, dar sunt importante:

  • spălatul mainilor înainte de a mânca, după folosirea toaletei
  • consumul de legume sau fructe dupa spălarea acestora cu apă
  • consum de apă din surse sigure sau apă îmbuteliată
  • utilizarea de veselă și tacâmuri proprii
  • a nu consuma după altă persoană fără a se aplica măsurile de spălare și dezinfecție
  • educație sanitară.

Vaccinarea nu este obligatorie

Vaccinul pentru Hepatita A este unul care nu face parte din calendarul național de vaccinări, se face la cererea persoanelor, a familiei sau la sfatul medicului de familie sau a celui școlar. Se administrează o doză de vaccin, după care se face o revaccinare la 6 luni sau după un an din momentul vaccinării inițiale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu