Clujul, lăudat într-una din cele mai citite publicații despre tehnologie din lume

Compania americană 8X8 a inaugurat săptămâna trecută la Cluj-Napoca, primul centru operațional din Europa de Est. Compania 8×8 are sediul în Silicon Valley și este un furnizor de soluții enterprise de comunicații în cloud, oferind suport pentru mai mult de 40.000 de afaceri din peste 100 de companii la nivel global.

În urma vizitei în România, Bryan Martin, chiarman și CTO al companiei 8×8 a publicat pe techcrunch.com, una dintre cele mai citite publicații despre tehnologie din lume, un amplu articol despre piața IT din țara noastră, în care vorbește și despre Cluj-Napoca. După 12 ore de la publicare, articolul a avut peste 4.500 de distribuiri pe Facebook.

Articolul „The Silicon Valley of Transylvania” vorbește despre modul în s-a dezvoltat în ultimul timp piața IT din România, despre principalele sale atuuri, dar și despre ce îi lipsește României pentru a dezvolta și mai mult acest sector.

Articolul poate fi citit AICI.

Bryan Martin

Bryan Martin

Bryan Martin precizează în cadrul articolului că Bucureștiul a atras jumătate din forța de muncă existentă în domeniul IT, întrucât aici există companii mari precum: Oracle, Intel, IBM și Adobe. Cu toate acestea, Clujul, vine din urmă. Americanul a fost impresionat de proiectul Cluj Innovation City, proiect care își propune să reunească autorități locale, universități și comunitatea de afaceri pentru a stimula dezvoltarea sectorului IT, lucru care s-a întâmplat în urmă cu mulți ani și în Silicon Valley.

Martin consideră că România începe să își dezvolte abia acum propria cultură anteprenorială, după ce a reprezentat ani la rând un furnizor important de forță de muncă pentru companiile de outsourcing, de dezvoltare software sau chiar pentru centrele de cercetare și dezvoltare.

„Vector Watch, companie care are o echipă de ingineri români a creat un smartwatch a cărui baterie ține 30 de zile. Axosuits este un alt start-up românesc care crează exoschelete la prețuri accesibile pentru persoanele cu dizabilități. Companiile mari sunt cu siguranță cu ochii pe tehnologii create în România. În 2014, Facebook a achiziționat LiveRail, un startup fondat de doi români. În 2012, Twitter a achiziționat Summify, o companie din Vancouver fondată de anteprenori români”, spune acesta, în cadrul articolului.

Ce anume îi atrage pe investitori în România? Talentul, educația și trendurile economice.

Firma de cercetare Brainspotting, citată în cadrul articolului, arată că România, o țară cu doar 20 de milioane de locuitori, se situează în top 10 la nivel global în ceea ce privește numărul de specialiști IT certificați – 95.000. Comunitatea română de software și servicii  se așteaptă ca forța de muncă IT din România să se tripleze până în 2020. În ceea ce privește educația, universitățile românești au fost cuprinse încă din 2001 în top trei IEEE Design Competition. De asemenea, România are una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din UE și a fost în mod constant una dintre cele mai performante din ultimii 20 de ani, spune Banca Mondială.

Un alt aspect pozitiv amintit în cadrul articolului, este viteza mare a internetului din România. Guvernul a pus accent pe tehnologie, astfel că începând cu 2011, cei care lucrează în IT sunt scutiți de impozit, în funcție de contribuția angajatorului. Martin precizează că România este una dintre cele mai sărace națiuni ale Europei, dar cu toate acestea, salariile din IT sunt adesea de trei ori mai mari. Conform autorului,  România trebuie să depășească obstacole mari pentru a deveni cu adevărat un „hub tech”, întrucât accesul la capital este „subțire”, iar asumarea riscurilor este în stadiu incipient. De asemenea, birocrația și lipsa unei legislații care să susțină startup-urile îngreunează dezvoltarea tehnologiei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu