Clujenii: Pro sau împotriva legii fumatului?

Foto: Dan Bodea

Fumători sau nu, clujenii sunt de acord că legea antifumat are efecte pozitive. Dacă cei din prima categorie sunt nemulțumiți de faptul că vor trebui să își savureze țigările afară, nefumătorii se bucură că vor putea respira, în sfârșit, aer curat. În ceea ce privește sancțiunile care vor fi aplicate de către forțele de ordine, ambele categorii sunt destul de sceptice.

„Sunt de acord să nu se mai fumeze în spații închise. Mergi să bei o cafea liniștit și e obligatoriu să inhalezi fumul de țigară al colegilor de masă, pe lângă faptul că și atunci când mergi la o nuntă ești obligat să stai în mirosul acela, iar trebuie să îți speli toate hainele și pantofii. Ce e asta? Sunt perfect de acord cu această lege. Și la serviciu, dacă în birou fumează o persoană, toate persoanele sunt obligate să suporte mirosul. Foarte bine că nu mai e permis nici fumatul la serviciu! Nimeni nu e obligat să simtă fumul de țigară a unui coleg nesimțit. Pe lângă asta, cei care fumau munceau mai puțin ca ceilalți pentru că poate din opt ore, trei le petreceau la țigară. Am avut o colegă care, obișnuită cu țigara din România, a avut o surpriză când a mers să lucreze în Italia. Fumoarul era la capătul coridorului, iar pentru a ajunge acolo, trebuia să treacă prin fața biroului șefului. Într-o zi a mers la țigară. L-a văzut pe șef că se uită la ceas. A mers și a doua oară după ceva vreme. Șeful s-a uitat din nou la ceas. A treia oară nu a mai mers că i-a fost rușine. Acum dacă vor fi obligați și fumătorii din România să fumeze afară, poate le va fi și lor jenă de șefi și se vor lăsa! Dar puțin probabil”, este de părere Gabriela Moldovan, 45 de ani, ingineră.

Citiți și: Unora le place fumul

Maximilian Pop este profesor. „Legi ale fumatului au mai fost. S-a mai interzis fumatul în școli, fără rezultat. Fumează elevii, fumează profesorii, în școală, lângă școală. Să văd eu dacă intră cineva în vreo școală și amendează vreun elev sau vreun profesor. Tare aș vrea să văd asta. Dar nu se va întâmpla degrabă! Elevii te sfidează, bravează și vor fuma în continuare. Eu ce să le fac? Le spun  de nenumărate ori să lase țigara, le spun părinților. Problema e că fumează și profesorii. Am chemat poliția la un moment dat. Mi-au  spus «Da ce, tu nu ai fumat în WC când ai fost tânăr?» Nu, nu am fumat. Cred că efectele acestei legi vor ține trei zile. Inclusiv cei din Parlament, din comisie și-au aprins țigara. Elevii văd și speculează aceste momente un, doi. S-a dat o lege, dar se vor găsi destui care să o sfideze. Din păcate”, este de părere cadrul didactic.

Citiți și: Fumatul în școli, un fenomen dificil de combătut

Iulia Balog are 28 de ani. Este fericită că în sfârșit legea își va produce efectele: „Mă bucur enorm că în sfârșit hainele mele nu vor mai mirosi a fum când ies în oraș. Uram acest lucru! Nu am nicio problemă cu fumătorii, am mulți prieteni care fumează, dar mă deranjează când îmi miros toate hainele a fum. Nu mi se pare un efort așa mare să fumeze afară. Asta se întâmplă în țările civilizate. E o dovadă de bun simț până la urmă. De exemplu dacă vine la mine un prieten fumător, îl rog să fumeze pe balcon. Se conformează. Nu e așa mare lucru. Ține până la urmă de respectul reciproc! Mă deranjează mai tare când văd elevi fumând în stații sau pe lângă școli. Acolo ar trebui intervenit cumva”, este de părere tânăra.

„Sunt de acord cu prevederile legii. Chiar m-ați nimerit! De când am aflat că s-ar putea ca legea să intre în vigoare chiar am refuzat să îmi mai beam cafeaua în oraș, tocmai pentru că mă enerva la culme fumul! Mi-am zis așa: până nu intră legea în vigoare, nu mai ies. Gata! Am făcut ceva economii, dar mi-e dor să stau cu prietenii la o cafea în oraș, înainte să ajung la birou. În sfârșit voi putea face asta! Mă bucur, cum să nu mă bucur? Voi face economie serioasă la detergent, la șampon, gel de dus. Glumesc”, spune amuzat și în același timp încântat Andrei Crivăț, programator.

„Eu nu prea sunt de acord. Adică sunt, dar fiind fumătoare nu îmi prea convine. Măcar o sală separat pentru fumători era ok dacă lăsau. Iarna va fi nasol să ieșim în frig. Vom fi mai mulți afară decât înăuntru. Nu sunt foarte încântată, dar ne vom adapta, ce să zic? Mi-e groază de iarnă”, spune Marina Matei, în vârstă de 32 de ani.

Citiși și: „Afacerile fără fum”, sabotate de legea antifumat?

„Eu nu cred că ne va amenda nimeni. Sincer. Am fumat în tren și nu a zis nimeni nimic. Cred că și acum va fi așa, o isterie de început, apoi se vor liniști apele. Poate nu voi fuma în localuri, pentru început, dar sper să avem voie măcar pe terase, că tot vine vara. În cluburi ar fi bine să existe un loc special pentru fumători. Nu cred că ar fi așa de greu de amenajat. Până la urmă fumătorii țin cluburile, cred că ar fi ok să li se ofere condiții cât de cât. Știm că țigările nu sunt bune, dar când ieși, parcă merge o țigară sau mai multe. Chiar și atunci să ți se interzică?”, este de părere Dragoș Andrei, în vârstă de 37 de ani, fumător de la vârsta de 16 ani.

Alexandra Dima este de acord cu toate prevederile noii legi, chiar dacă va trebui să iasă în frig la o țigară, pe perioada iernii. „Poate așa mă voi lăsa și eu, că nicicum nu reușesc. Da, cred că e bine că intrăm și noi în normalitate”, este de părere tânăra fumătoare.

Citiți și: Cruciada anti-fumat pornită de la Cluj cucereşte România

Legea antifumat poate reduce semnificativ mortalitatea prin cancer

IRES: 79% dintre români au o părere bună despre interzicerea fumatului

Doar 2 % dintre clujeni reușesc să renunțe singuri la fumat

Fumător la 16 ani

Sorina Irimie: „Fumatul ne costă foarte mulţi bani şi foarte multe vieţi”

Postaţi un comentariu