Clujenii au protestat din nou faţă de decizia ministrului Justiţiei de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. Vocea străzii: “PSD, noul PCR?”

Arhivă / Foto: Dan Bodea

Știre în curs de actualizare 

19:30. Al doilea protest al zilei s-a încheiat, iar o nouă manifestare a fost programată pentru duminică seara, când va fi adus la Cluj steagul Uniunii Europene. Detalii aici şi aici.

18:00 Clujenii au participat la al doilea protest al zilei. Aceşia au început să se adune în jurul orei 18:00 la Monumentul Memorandiştilor, după care s-au deplasat în faţa sediului PSD Cluj. În această seară au ieşit în stradă pentru apărarea justiţiei în jur de 50 de clujeni. S-au ţinut scurte discursuri.

15:30. Ministerul Justiţiei a publicat Raportul lui Tudorel Toader privind activitatea DNA, dar din cauza numărului mare de accesări pe site-ul ministerului, acesta este temporar nefuncţional.

Raportul poate fi consultat AICI.  Raportul publicat are și 11 anexe, una din ele având 500 de pagini.

 15:00. Foaia A4 cu mesajul “PCR” care a acoperit însemnele partidului PSD a fost înlăturată de un poliţist criminalist.

Foto: Saul Pop

13:00. Protestul s-a încheiat.

12:50. Manifestanții au ajuns în fața Prefecturii, unde prefectul Ioana Aurel Cherecheş a ieşit pentru a discuta cu protestatarii. Prefectul a refuzat să vorbească la portavoce, spunând totodată că nu reprezintă niciun partid, ci Guvernul României.

“Ceea ce doriţi dumneavoastră nu se poate rezolva la Cluj. Eu pot să preiau mesajele dumneavoastră şi să le transmit celor care sunt în măsură să vă dea un răspuns”, a spus prefectul. Întrebat fiind dacă este mândru că reprezintă Guvernul Dăncilă, Cherecheş a spus că e mândru să reprezinte Guvernul României. Acesta le-a propus manifestanţilor să aibă o listă cu subiecte, “un fel de memorandum” pentru a putea primi răspunsuri.

“În miezul zilei, la Cluj-Napoca, sunt oameni oneşti care au venit în centru pentru a spune că s-au săturat. Aceşti oameni oneşti sunt foarte mulţi în ţara aceasta şi vor veni din ce în ce mai mulţi, iar Guvernul trebuie să înţeleagă faptul că trebuie să îşi aume consecinţele acestui fapt (n.r. cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror general al DNA)”, a spus unul dintre manifestanţi, primind asigurarea prefectului că aceste mesaje vor fi transmise reprezentanţilor Guvernului.

Manifestanţii au cerut, de asemenea, demisia Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Clujenii vor trimite pe adresa prefecturii o serie de mesaje pe care doresc să le transmită Guvernului cu ajutorul prefectului, care a promis la rândul său, că le va pune la dispoziţie adresa oficială prin care a transmis mai departe toate aceste solicitări.

12:30. Clujenii au pornit în marș în centrul orașului. Manifestanţii au lipit pe plăcuţa cu însemnele Partidului Social Democrat din faţa sediului partidului aflat la putere, o foaie A4 cu iniţialele Partidului Comunist Român (PCR).

28308752_1984475348247307_1736424731_n PCR
<
>

Știrea inițială 

Câțiva zeci de clujeni protestează începând cu ora 12:00, în centrul orașului, vizavi de anunțul de aseară al Ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind inițierea procedurii de revocare a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pentru „acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”. După protestul de aseară care a durat până la ora 22:00, manifestanții au decis că e timpul să ducă protestul la un alt nivel, astfel că au decis ca astăzi, 23 februarie, protestul să aibă loc în timpul zilei.

„Haideți să transmitem un mesaj puternic acum, la Clopot, la ora 12.00, printr-un protest tăcut de 15 minute. Nu putem sta pasivi să vedem cum o instituție de top a luptei anticorupție din țară, e ștearsă cu buretele, și cu ea, și progresele făcute în această direcție în ultimii 10 ani. Instituția omologă DNA-ului din Ucraina are tancuri în curte. Pentru că altfel nu pot pătrunde să facă percheziții în casele mafiei politice. Într-unul din acești ani, peste 1.200 de politicieni erau acuzați de fapte de corupție în România, în timp ce în Bulgaria, doar 9! Și nu pentru că acolo n-ar fi corupție la nivel înalt, ci pentru că și sistemul judiciar e corupt”, este mesajul transmis în urmă cu o oră pe pagina Umbrela Anticorupție Cluj, principalul facilitator al protestelor.

Mesajul Laurei Codruţa Kovesi

“Voi urma procedura legală și mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției”, a transmis procurorul genral al DNA prin intermediul unui comunicat de presă.

Citiți și: LIVE TEXT. Tudorel Toader a declanşat procedura de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. Clujenii au ieşit în stradă: „E momentul să punem piciorul în prag”

Postaţi un comentariu