Clotilde Armand, la Cluj, pentru lansarea cărții „Am ales România. Povestea mea”: Înainte de a fi politician, sunt o profesionistă

Foto: Dan Bodea

Politician, de profesie inginer, femeie de afaceri și voluntar pentru diferite organizații, Clotilde Armand s-a aflat sâmbătă, 17 decembrie, la Cluj pentru lansarea cărții de memorii „Am ales România. Povestea mea”, volum în care povestește modul în care s-a întâlnit cu România și ce a făcut-o să părăsească această țară de trei ori și să se întoarcă de patru. Autoarea a vorbit și despre plăcerea de a-i citi pe Emil Cioran și Eugen Ionesco, chiar înainte de a ști că cei doi sunt români, dar și despre diferența culturală dintre Franța și România, pe care personal nu reușește să o depășească, respectiv umorul negru al românilor.

În fața publicului, mai mult sau mai puțin simpatizant al partidului pe care Clotilde Armand îl reprezintă, aceasta s-a declarat norocoasă pentru șansa de a-și vedea cartea publicată la Editura Humanitas, în condițiile în care nu este scriitor. De asemenea, a ținut să precizeze că, înainte de a fi om politic, este multe alte lucruri, printre care mamă și o bună profesionistă. „Abia apoi vine partea politică”, a declarat Clotilde Armand.

Despre cartea „Am ales România. Povestea mea” Clotilde Armand a declarat că este un exercițiu de sinceritate, în condițiile în care România, la ora actuală, suferă din lipsă de încredere.

„Oamenii nu mai au încredere în clasa politică, nu mai au încredere în viitorul țării lor și din această cauză mulți români aleg să plece în străinătate. Mă bucur să aud însă că în Cluj există totuși o meritocrație și poți să construiești ceva, ceea ce e dovedit și prin faptul că se fac multe eforturi civice pentru a schimba lucrurile”, a precizat autoarea volumului.

Foto: Dan Bodea

„Eu cred că lupta noastră pentru a reconstrui încrederea este sinceritatea și transparența. Asta am încercat să fac prin această carte. Cred că sinceritatea este cea care ne va salva. Am scris această carte și pentru că nu doream ca lucruri despre viața mea personală să fie spuse cu alte cuvinte decât ale mele. Am ales România, dar am avut impresia că nu aveam de ales decât să scriu această carte. Oamenii din România au mare nevoie de privirea unui străin și de modul în care vede el România. Eu nu mai sunt străină în această țară, dar românilor le lipsește încrederea în sine și cineva trebuie să le-o dea”, a spus Clotilde Armand.

„Copiilor li se transmite mereu un mesaj foarte negativ față de România și sistemul românesc. Copiii din România trebuie să crească siguri pe ei pentru ca apoi să fie baza societății. În nici un caz să nu li se contureze ideea de a pleca din România când vor avea ocazia. Dacă tot am vorbit despre mine în această carte, am vorbit despre felul în care m-am întâlnit cu România și de ce trebuie ca românii să aibă încredere în ei și în țara lor și de ce trebuie să transmită această încredere copiilor lor”, a mai precizat autoarea cărții.

Aceasta a mai declarat că românii sunt un popor extrem de deschis, în niciun caz xenofob, cu referire la faptul de a se fi născut în Franța și de a alege să trăiască în România.

Foto: Dan Bodea

În calitate de politician, ca vicepreședinte al Uniunii Salvați România (USR) și consilier local al Sectorului 1 București, Clotilde Armand a spus că în secolul tehnologiei informației, un singur om nu poate lua o decizie mai bună decât ar putea să o facă mai mulți oameni.

„Aceasta este inteligența colectivă. Este adevărat că românii sunt foarte buni la modul individual, dar trebuie să fim mai buni la modul colectiv. Asta se învață și la nivel democratic. Eu întotdeauna voi apăra democrația într-un mod perfect sincer”, a precizat Clotilde Armand. În ceea ce privește voluntariatul, Clotilde Armand a spus că nu poți să fii voluntar în România dacă ai grija zilei de mâine în permanență, dacă trebuie să ai două job-uri să supraviețuiești. „Ceea ce ne rămâne de făcut este ca noi, clasa medie, să ne implicăm civic și politic pentru a schimba lucrurile”, a spus Clotilde Armand.

Vicepreședintele USR a mai vorbit despre modul în care se construiește încrederea într-un partid și într-un om politic.

„Eu am încredere că românii nu sunt proști. Este important pentru oricine să înțeleagă că toți decidem pentru soarta noastră. Flacăra s-a aprins și dacă nu e USR, vor fi alții. Nu ne vom opri aici. La nivel de Parlament vom transparentiza lucrurile și vom pune mereu presiune”, a spus Clotilde Armand, la Cluj.

1 Comentariu

  1. Dela Timisesti spune:

    21:51 19.12.2016

    „(…), este multe alte lucruri, printre care mamă și o bună profesionistă.”

Postaţi un comentariu