Cioloş a oferit o şa tradiţională mongolă fermei lui Mugur Pop și a primit un arc

Dacian Cioloș a primit în dar un arc

Premierul Dacian Cioloş a oferit, luni, o şa tradiţională primită de la preşedintele Mongoliei unei ferme de lângă Cluj-Napoca, unde se organizează şi cursuri de terapie asistată cu animale şi care este administrată de un fost coleg de facultate. Cioloş a primit, în schimb, un arc cu săgeţi, pe care l-a lăsat la Cluj, spunând că se va întoarce pentru a exersa.

Dacian Cioloş a primit şaua de la preşedintele Mongoliei la un summit al Uniunii Europene şi a decis să o doneze fermei ”Descoperă natura” din Cluj, administrată de Mugur Pop, un fost coleg de facultate al premierului.

”Acum câteva săptămâni am participat la summitul Uniunii Europene în Asia. Acolo, preşedintele Mongoliei a dat, mai mult sau mai puţin simbolic, câte un cal şi o şa fiecărui şef de delegaţie. El ne-a spus că ni le dă pe bune. Nu se punea problema să aducem calul pentru că era foarte costisitor şi animalul e bine să trăiască în mediul în care s-a născut, dar mi s-a părut interesantă ideea de a aduce şaua, pentru că este un model diferit faţă de ce găsim la noi. Nu am vrut să o aduc doar ca să stea într-un birou sau depozit de la Guvern şi m-am gândit la Mugur Pop, un prieten din studenţie. Îi cunoşteam preocupările, ştiam proiectul, ştiam că lucrează cu copii şi cu copii cu dizabilităţi şi mi s-a părut că e cel mai bun loc pentru această şa. Am decis să o donez pentru acest proiect şi cred că e modalitatea cea mai bună de a pune în valoare un obiect utilitar, dar şi un obiect de artă. E o şa tradiţional specific mongolă şi mi s-a părut un model mai simplu, dar foarte bun pentru copii şi am profitat de ocazie pentru a o aduce aici”, a afirmat Dacian Cioloş.

La ferma de animale clujeană se organizează cursuri de călărie, dar şi şedinţe de terapie asistată cu animale.

La rândul său, Dacian Cioloş a primit un arc cu săgeţi, pe care însă l-a lăsat la fermă, promiţând că se va mai întoarce pentru a exersa.

”Arcul l-am primit cadou. Eu apreciez la Mugur că partea această tradiţională privind rădăcinile dacice ale României nu s-au oprit la studiu teoretic, ci el a pus în practică valorile pe care le promovau dacii. Sunt multe activităţi aici care dezvoltă abilităţi, aşa cum e şi tirul cu arcul. Abia aştept să mă mai antrenez şi eu împreună cu Mugur”, a mai spus Cioloş.

Premierul a atras atenţia că modul în care societatea tratează animalele este un semn al gradului de evoluţie şi a explicat că pentru a scădea numărul de agresiuni asupra animalelor este nevoie de educaţie, nu neapărat de pedepse mai aspre.

”S-a dezvoltat în societatea modernă foarte mult latura utilitaristă a animalului, în timp ce animalul este o parte a mediului, iar un mediu fără echilibru ne creează probleme. Suferim şi noi, într-un fel sau altul. Recâştigarea relaţiei între om şi animal înseamnă reînţelegerea armoniei. […] din punctul acesta de vedere, o societate îşi demonstrează gradul de evoluţie şi prin modul în care tratează animalele. Nu pentru că fac scandal asociaţiile de protecţie a animalelor, ci pentru că ar trebui să fie firesc. Cred că trebuie să investim în educaţie, pentru că pedeaspsa, dacă  vorbim despre generaţii care nu au crescut cu animale, nu o să facem decât să creştem tensiunea între om şi mediul înconjurător. Cred că trebuie să investim mai mult în educaţie, adică exact ce se face aici”, a mai spus Cioloş.

Distribuie:

Postaţi un comentariu