Cine va reprezenta Clujul în parlament

Partidele politice clujene sunt în fierbere în această perioadă, pentru că tocmai în aceste zile urmează să-şi definitiveze listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Principalele partide –PNL, PSD şi UDMR- urmează să-şi stabilească, cel puţin în principiu, candidaţii, chiar la sfârşitul săptămânii acesteia.

Liderii primelor două formaţiuni clujene n-au dorit să ne dezvălui deocamdată numele candidaţilor sau al potenţialilor candidaţi, dar au fost ceva mai deschişi în ceea ce priveşte obiectivele lor referitoare la scorul politic şi la numărul de parlamentari.

Preşedintele PSD Cluj, Horia Nasra, ne-a spus că lista cu candidaţii o să fie definitivată la sfârşitul săptămânii şi că mizează pe 4-5 locuri de parlamentari: „Mizăm pe minim trei locuri de deputaţi şi pe unul-două locuri de senator. Procentual ar însemna undeva la peste 30%”.

În prezent, PSD are la Cluj trei parlamentari, pe deputaţii Cornel Itu şi Aurelia Cristea şi pe senatorul Alexandru Cordoş. Horia Nasra a mai spus că principalul contracandidat al partidului său e PNL.

În tabăra liberalilor clujeni, obiectivele sunt, cel puţin declarativ, mai puţin bătute în cuie. Preşedintele PNL Cluj, Daniel Buda, ne-a spus că listele cu candidaţii vor fi stabilite vineri, „în principiu”, dar că nu şi-a stabilit o ţintă în ce priveşte numărul de parlamentari: „Nu avem un procent anume stabilit, dar ne dorim să fim printre primele organizaţii din ţară, cu cât mai mulţi parlamentari”.

Totuşi, surse din interiorul partidului spun că PNL s-ar aştepta la şapte mandate de parlamentari, cinci de deputaţi şi două de senatori.

Între partidele clujene constant parlamentare se numără şi UDMR, care are acum un deputat şi un senator, iar pentru viitoarea legislatură, aşa cum ne-a declarat preşedintele organizaţiei judeţene, Csoma Botond, îşi propune cu un deputat mai mult: „Sper să obţinem două mandate de deputat şi un mandat de senator. Acum avem un deputat şi un senator, dar pe sistemul cu colegiile electorale, iar acum am revenit la sistemul pe liste, ceea ce avantajează reprezentarea proporţională. În 23 septembrie va fi definitivată lista. Şi-au exprimat dorinţa să candideze dna Hegedus Csilla şi eu la deputaţi, iar la senatori, dl Laszlo Attila. Nu ştim cine va fi pe primul loc la deputaţi”.

Marea necunoscută pentru aceste alegeri parlamentare din 11 decembrie, atât la Cluj, dar mai ales la nivel naţional, o reprezintă USR-ul condus de Nicuşor Dan, formaţiune care ar putea să răstoarne toate calculele partidelor tradiţionale.

În legislatura actuală, Clujul a pornit la drum, în 2012, cu 14 parlamentari, patru senatori şi zece deputaţi. Pentru Senat au fost aleşi Alin Tişe, ARD (PDL, PNL); Laszlo Attila (UDMR); Marius Nicoară, USL (PNL) şi Alexandru Cordoş, USL (PSD). Deputaţi au fost aleşi Adrian Oros, USL (PNL); Steluţa Cătăniciu, USL (PNL, ALDE); Aurelia Cristea, USL (PSD); Adrian Gurzău, ARD (PDL, PMP, UNPR); Radu Zlati, USL (PNL); Cornel Itu, USL (PSD); Ioan Moldovan, PPDD (ALDE); Mircea Irimie, ARD (PDL, ALDE); Elena Uioreanu (Reuer), USL (PNL) şi Mate Andras, UDMR.

Distribuie:

Postaţi un comentariu