Cele mai scumpe tablouri din lume

Mona Lisa

Se spune despre piața operelor de artă că este una artificială, capricioasă și foarte subiectivă. Asta pentru că nu există criterii clare pentru stabilirea prețului unui tablou, iar suma finală pentru care se vinde este, de cele mai multe ori, o surpriză și pentru organizatorii licitației. Astfel, până la urmă, un tablou valorează atât de mult cât este dispus cineva să plătească pentru el.

Cel mai scump tablou

Un exemplu recent din tranzacțiile cu opere de artă vine să întărească această idee. Casa de licitații Christie’s a scos la vânzare în New York o mică pânză, cu dimensiunile de 65 centimetri x 45 centimetri, ce a fost vândută cu doar 45 de lire sterline în 1958, cu mult timp înainte ca ea să fie autentificată şi atribuită lui Leonardo da Vinci, în 2005. Specialiștii Christie’s se așteptau să vândă tabloul cu 100 de milioane de dolari, deci rezultatul final i-a uimit și pe ei: 450,3 milioane de dolari, un preț care plasează această pictură în fruntea clasamentului dedicat celor mai scumpe 10 tablouri din lume (taxe și comisioane incluse) care au fost adjudecate vreodată la licitațiile de artă.

La finalul unei licitaţii care a durat 19 minute, ”Salvator Mundi”, prezentat drept ultimul tablou al maestrului renascentist aflat încă într-o colecţie privată, a depăşit cu mult precedentul record mondial de preţ, deţinut de tabloul ”Les Femmes d’Alger (version 0)”, semnat Pablo Picasso, ce a fost vândut cu 179,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată în 2015.

Salvator Mundi

Nu se știe cine a dat atâția bani pe tablou, reprezentanţii casei Christie’s au refuzat să ofere informaţii despre identitatea  cumpărătorului şi despre ceilalţi participanţi la licitaţie, limitându-se să precizeze doar faptul că aceştia proveneau din lumea întreagă. Presa a scris totuși că ar fi vorba despre un european.

După șocul provocat de suma astronomică obținută de opera de artă, au început controversele. Mai exact, unii critici şi experţi susţin că opera nu-i aparţine lui Leonardo da Vinci, ci “Salvator mundi” ar fi fost pictat de Giovanni Boltraffio, un ucenic al lui Leonardo.

Istorie lungă și complicată

Tabloul, pictat în ulei pe un panou de lemn de nuc, ca şi portretul Giocondei, îl reprezintă pe Isus, care ţine în mâna stângă un glob de cristal în timp ce face semnul binecuvântării cu mâna dreaptă.

Jerry Saltz, critic de artă la revista New York, a afirmat că, deşi nu este istoric de artă şi nici specialist în domeniul vechilor capodopere, pictura i se pare “moartă, inertă, repictată de atâtea ori încât pare, în acelaşi timp, şi veche şi nouă.”

Istoria operei este destul de complicată. Tabloul a fost pictat în jurul anului 1500 şi este una dintre cele 15 picturi în ulei realizate de Leonardo. Lucrarea a fost precedată de două desene pregătitoare executate de artist. Pentru aproape 150 de ani, tabloul a dispărut şi s-a spus că ar fi fost distrus.

Până să i se piardă urma, tabloul a fost supus în repetate rânduri unor lucrări de restaurare, nu întotdeauna reuşite. Specialiştii au determinat că doar mâna dreaptă a lui Isus, cea care binecuvântează, nu a fost afectată de restaurările succesive.

În anul 1900, pictura a fost descoperită de Charles Robinson, colecţionar de artă, care a atribuit-o lui Bernardino Luini, apropiat al lui Leonardo. În 1958, Charles Robinson a vândut tabloul, prin Sotheby’s, pentru 60 de dolari. Lucrarea a fost ulterior restaurată şi i-a fost atribuită oficial lui Leonardo în anul 2011, când a fost expusă la National Gallery, din Londra.

În 2013, ”Salvator mundi” a fost cumpărat de miliardarul rus Dmitry Rybolovlev cu suma de 127,5 milioane de dolari.

Iar pe 15 noiembrie, un necunoscut care a licitat la telefon a oferit pe tablou 450,3 milioane de dolari. Cu siguranță acesta nu va dori să afle că pictura nu îi aparține lui Da Vinci – și nimeni nu va ști asta vreodată, cu certitudine.

Licitații și tranzacții

Așadar, cel puțin oficial, se pare că ”Salvator Mundi” a devenit cel mai scump tablou din istoria tuturor vânzărilor de artă, inclusiv în cadrul tranzacţiilor private. Aceste tranzacții ”private” rămân așa, deci publicul larg nu află decât foarte rar ce sume se învârt la asemenea licitații.

Două tablouri, unul pictat de Willem de Kooning şi altul de Paul Gauguin, vândute în cadrul unor licitaţii private în 2015 cu 300 de milioane de dolari fiecare, potrivit mai multor companii media americane, erau considerate până acum cele mai scumpe opere de artă din lume.

Tabloul pictorului american de origine olandeză Willem De Kooning a fost vândut prin casa Christie’s expertului în finanțe Kenneth Griffin, potrivit mai multor companii din presa anglo-saxonă. Celălalt, pictat de Paul Gauguin, a fost vândut de un colecționar elvețian, în februarie 2015, potrivit The New York Times. Conform unor surse neconfirmate, tabloul lui Gaugain ar fi fost cumpărat de un muzeu din Qatar. Ar fi interesant dacă așa stau lucrurile, căci tabloul înfățișează două tinere din Tahiti, extrem de senzuale, reprezentate în culori puternice. De-a lungul timpului, s-a spus despre femeia din Tahiti înfățișată de Gaugain că arată de parcă ar fi special creată ”pentru a cânta şi pentru a face dragoste”, răspândind o formă de erotism şi senzualitate cu totul aparte.

Alte tablouri scumpe

În topurile celor mai scumpe tablouri vândute se află și „Jucătorii de cărţi”, al lui Paul Cezanne, vândut contra sumei de 274 de milioane de dolari, cumpărător fiind, se pare, acelaşi stat Quatar. Tabloul este pictat în ultima parte a vieţii artistului, atunci când, de altfel, a realizat cele mai importante opere ale sale.

Visul/ Pablo Picasso

Tot aici apare ”Visul” lui Pablo Picasso, vândut în licitaţie cu 158,5 milioane de dolari, o pictură în ulei în care este reprezentată iubita lui de 22 de ani. Se spune că acest tablou ar fi fost realizat într-o singură după-amiază, pe 24 ianuarie 1932.

La fel de scump este ”Portretul lui Adele Bloch-Bauer I”, de Gustav Klimt, pictat în anul 1907 şi vândut cu 158,4 milioane de dolari, tabloul având o istorie destul de tumultuoasă, după ce a fost confiscat de nazişti în timpul războiului. Este considerat reprezentativ pentru aşa numita „Fază de aur” a pictorului.

”Portretul Doctorului Gachet”, de Vincent van Gogh este un alt tablou important, vândut cu suma de 152 de milioane de dolari, fiind una dintre cele mai cunoscute opere ale pictorului olandez, pictată în anul 1890.

Vincent Van Gogh – Portret al Dr. Gachet

De asemenea, un tablou din seria „Untitled” al lui Jean-Michel Basquiat, care reprezintă un craniu negru din profil pe un fond albastru, a fost vândut cu 110,5 milioane de dolari, la o licitație organizată de Sotheby’s la New York. Această operă are dimensiuni considerabile, 1,83 pe 1,73 metri. Un alt tablou semnat Basquiat, de 2,38 pe 5 metri, fusese vândut înainte cu suma de 57,2 de milioane de dolari.

Recordurile lui 2016

Anul trecut, cele mai scumpe zece tablouri din lume au fost vândute la casele de licitaţie cu 548,3 milioane de dolari. Prin urmare, 2017 va aduna cel puțin dublu, având în vedere că s-au încasat 450 de milioane pentru un singur tablou. În 2016, casa Christie’s s-a aflat pe primele locuri în topul mondial cu pânze vândute sub semnătura unor artişti precum Claude Monet, Willem De Kooning şi Peter Paul Rubens, urmată de Casa Sotheby’s, cu lucrări de Pablo Picasso, Amedeo Modigliani şi Edvard Munch.

Tabloul ”La Meule”, de Claude Monet, a fost cel mai bine vândut tablou din 2016, cu 81.447.500 de dolari. A fost urmat de “Untitled XXV”, de Willem De Kooning (66.327.500 de dolari) și “Femme assise”, de Pablo Picasso (63.220.336 de dolari). Provenind dintr-o colecţie privată, tabloul lui Picasso a apărut pentru a doua oară pe piaţa licitaţiilor, după tranzacţionarea lui în 1973 cu suma de 340.000 de lire sterline.

Tot în 2016, la casa Christie’s din Londra, tabloul “Lot and his daughters”, de Peter Paul Rubens, s-a vândut cu suma de 58.077.955 de dolari.

Tabloul “Jeanne Hébuterne (au foulard)”, de Amedeo Modigliani, a fost cumpărat pentru 56.265.500 de dolari. Lucrarea reprezintă una dintre cele mai frumoase portrete ale muzei artistului și datează din 1919, fiind realizat cu un an înainte de moartea pictorului.

Tabloul ”Girls on the Bridge”, pictat de artistul norvegian Edvard Munch, s-a vândut cu suma de 54.487.500 de dolari, fiind a doua în topul celor mai bine vândute lucrări ale lui Munch, după ”Ţipătul/ The Scream”, care s-a vândut cu preţul de 119 de milioane de dolari, în 2012.

Cel mai valoros pictor român

Cel mai bine cotat pictor român este Adrian Ghenie, un nume tot mai cunoscut și mai apreciat în lumea artei. Tabloul său, ”Nickelodeon”, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate la Londra, după ce prețul estimativ era de 1 – 1,5 milioane de lire sterline.

Tabloul este pictat pe două plăci de 2.38x 4.14 metri, iar numele său reprezintă o sală de cinema mică dintr-un cartier, dar şi un post de televiziune american pentru copii. Titlul face trimitere spre influenţa televiziunii asupra tinerei generaţii fiind şi o trimitere spre elementele iconice pe care autorul le împrumută din tehnica cinematografică, după cum a mărturisit însuşi pictorul.

În cadrul licitaţiei a mai fost vândut un tablou al lui Ghenie, numit ”The surgeon and his soul”/ ”Chirurgul şi sufletul său”, al cărui preţ a fost estimat iniţial între 150.000 şi 200.000 de lire sterline, dar a ajuns la suma de 341.000 de lire.

Înainte de asta, tabloul lui Ghenie, ”Self-Portrait as Vincent Van Gogh”/”Autoportret ca Vincent Van Gogh” (2012) s-a vândut la New York în cadrul unei licitaţii organizată de Sotheby’s pentru 2.59 de milioane de dolari, faţă de valoarea estimată iniţial de 200.000-300.000 de dolari.

Recordul personal al lui Ghenie fusese stabilit când lucrarea sa ”The Sunflowers in 1937” a fost vândută, tot la Sotheby’s, pentru 4 milioane de euro.

În anul 2014, pentru „The Fake Rothko”, Ghenie obţinuse (la aceeaşi Sotheby’s) 1,8 milioane de euro.

Un singur artist plastic român a vândut cu peste 1 milion de euro, şi anume Constantin Brâncuşi. Recordul absolut al sumei plătite pentru o lucrare a unui artist român este de aproape 30 de milioane de euro pentru sculptura Madame L. R. (la casa de licitaţii Christie’s, în 2009). Lucrarea provenea din colecţia personală de artă Yves Saint Laurent.

Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca și s-a stabilit la Berlin.  Ghenie a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Conform news.artnet.com, Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care şi Centrul “Georges Pompidou”.

Jean-Michel Basquiat

Topul celor mai scumpe tablouri (vândute prin licitații oficiale)

1 – “Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci, adjudecat în noiembrie 2017 cu 450,3 milioane de dolari, la o licitație organizată de Christie’s la New York.

2 – “Les Femmes d’Alger  (version 0)”, de Pablo Picasso, vândut cu 179,4 milioane de dolari, în mai 2015, de casa Christie’s la New York.

3 – “Nu couche”, de Amedeo Modigliani, vândut cu 170,4 milioane de dolari la o licitație organizată de aceeași casă, în noiembrie 2015.

4 – “Three Studies of Lucian Freud”, un triptic de Francis Bacon, a fost achiziționat în noiembrie 2013 cu 142,4 milioane de dolari la o licitație organizată tot de casa Christie’s la New York.

5 – “The Scream”, un pastel de Edvard Munch, a fost vândut în mai 2012 cu 119,9 milioane de dolari la o licitație organizată de casa concurentă, Sotheby’s, la New York.

6 –  Un tablou fără titlu, semnat de Jean-Michel Basquiat, a fost vândut de casa Sotheby’s la New York cu prețul de 110,5 milioane de dolari pe 18 mai 2017.

7 – “Nu au plateau de sculpteur” (tablou cunoscut și sub titlul “Nu, feuilles vertes et buste”), de Pablo Picasso, a fost vândut cu 106,4 milioane de dolari în mai 2010 de casa Christie’s la New York.

8 – “Silver Car Crash  (Double disaster)”, o pânză cu dimensiuni monumentale semnată de Andy Warhol, a fost vândută în noiembrie 2013 cu prețul de 105,4 milioane de dolari la o licitație organizată de Sotheby’s la New York.

9 – “Garcon a la pipe”, o altă capodoperă semnată de Pablo Picasso, a fost adjudecată cu 104,2 milioane de dolari, tot la o licitație a casei Sotheby’s, la New York, în mai 2004.

10 – “Nurse”, un tablou legendar semnat de Roy Lichtenstein, un maestru al curentului pop-art american, a fost achiziționat în noiembrie 2015 cu 95,37 milioane de dolari, la o licitație organizată de casa Christie’s la New York.

[stextbox id=’custom’]Cifră

450 de milioane de dolari este suma totală pe care un colecţionar european anonim o va plăti pentru pictura “Salvator Mundi” a lui Leonardo da Vinci. Este cel mai scump tablou vândut vreodată la o licitaţie, cu un preţ dublu faţă de recordul precedent.

50 de milioane de dolari din preţul final reprezintă comisionul casei de licitaţii.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu