Cele mai mari aeroporturi ale lumii

Aeroportul din Beijing

Călătoriile cu avionul au devenit din ce în ce mai uzuale, mai ales după apariția zborurilor ”low cost”, accesibile pentru publicul larg. În consecință, tot ceea ce are legătură cu aceste călătorii a cunoscut o dezvoltare exponențială. Aeroporturile, ca loc unde călătorii petrec mult timp, sunt primele care au făcut schimbări. Pentru că un aeroport nu este doar o gară, ci un loc unde se așteaptă uneori multe ore, trebuie să îndeplinească mai multe condiții, în scopul asigurării confortului oamenilor (tot mai mulți) care îl tranzitează.

Proiectul unui arhitect celebru

Astfel au apărut topuri, clasamente ale aeroporturilor lumii, în funcție de mai multe criterii – număr de pasageri, suprafață etc. – sau pe baza părerilor exprimate de călători. Și tot din aceste motive se dă mai multă atenție detaliilor atunci când se construiește un nou aeroport, mai ales unul pe care se așteaptă milioane de persoane.

Chinezii, de exemplu, au apelat pentru construcția celui mai impresionant aeroport la un arhitect celebru, Zaha Hadid. De origine irakiană, ea a fost prima femeie ce a primit două dintre cele mai importante premii în domeniu, premiul Pritzker și medalia de aur decernată de Institutul Regal al Arhitecților Britanici. Totodată, a primit titlul de ”Dame”, Doamnă-comandor al Ordinului Imperiului Britanic, din partea reginei Elisabeta a II-a. Zaha Hadid a decedat anul trecut, la vârsta de 65 de ani, în urma unui infarct.

Construcţia grandioasă ridicată după proiectul doamnei Hadid va fi inaugurată la Beijing în anul 2019 și are, după cum este de așteptat, un design inovator, cu spații largi și chiar grădini interioare. A existat și un concurs pentru amenajarea spațiului interior, câștigat de compania  BuroHappold Engineering, care a plănuit spații generoase pentru relaxarea pasagerilor – atât acoperite, cât şi în aer liber.

Aeroportul din Beijing

Da, vorbim despre un aeroport, însă nu unul oarecare, ci despre cel mai mare aeroport din lume. Reprezentanţii proiectului spun că, după finalizarea primei etape a proiectului, aeroportul va avea patru piste de aterizare şi o capacitate anuală de 45 de milioane de pasageri, urmând ca după alte două etape capacitatea să crească la 100 de milioane de pasageri. Agenția Reuters scrie că noul aeroport va contribui la reducerea timpului de călătorie, având zone separate pentru zborurile internaţionale şi interne şi un terminal de 700.000 de metri pătraţi.

Se pregătește infrastructura

Toate acestea înseamnă că acolo va fi cel mai mare aeroport din lume, după suprafaţă şi aproape cel mai aglomerat, după aeroportul Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport.

În momentul de faţă, în China se află al doilea cel mai mare şi aglomerat aeroport din lume – Aeroportul Internaţional Beijing.

Noul (și cel mai mare) aeroport este situat în districtul Daxing şi va fi folosit atât pentru zboruri comerciale, cât şi pentru a spori prezenţa aviaţiei civile chineze. El va servi drept bază pentru China Southern Airlines şi pentru China Eastern Airlines.
Chinezii se pregătesc pentru afluența imensă de oameni. Consiliul de Stat a anunțat recent că, în paralel, se lucrează la o staţie de cale ferată de mare viteză pe care pasagerii să o poată utiliza pentru a ajunge mai uşor la aeroport. Transportul este important, pentru că aeroportul este situat în mijlocul câmpurilor agricole de pomi fructiferi şi floarea-soarelui, relativ departe de centrul oraşului Beijing, la circa 46 de kilometri.

Autoritățile au decis să fie plasat acolo pentru a servi în egală măsură provincia Hebei şi oraşul portuar Tianjin, pe care China intenţionează să o transforme într-o zonă de dezvoltare economică unificată, după cum a declarat Zhu Wenxin, purtător de cuvânt al proiectului.

Chicago Ohare International Airport

Cel mai mare, în America. Sau în Turcia

Mai aproape de noi, turcii plusează și promit, la rândul lor, un aeroport și mai mare decât cel al chinezilor. Aflat încă în faza 1 de construcție, aeroportul cu pricina va fi la Istanbul și va putea fi utilizat, în 2028, de circa 200 de milione de pasageri. Deocamdată, în 2018 este programată finalizarea celui mai mare terminal din lume aflat sub un singur acoperiș.

Când toate fazele de construcţie se vor încheia, aeroportul din Istanbul va facilita zboruri către 350 de destinaţii, iar avioanele vor avea la dispoziție şase piste distincte. Întregul complex va fi deservit de peste 22.000 de angajaţi.

Chiar dacă se află doar în faza 1 a proiectului, turcii s-au gândit deja la acces, astfel că aeroportul este legat de oraş prin linii de metrou, tren şi autobuz. Acesta este al treilea aeroport internațional din Turcia, după Istanbul Atatürk Airport și Sabiha Gökçen International Airport. Se pare că Atatürk va fi închis odată cu darea în folosință a noului aeroport.

Istanbul Ataturk

După cum precizam la început, există multe metode de a clasifica un aeroport, însă numărul de pasageri care au decolat sau aterizat de pe acesta rămâne cel mai cunoscut criteriu și cel mai accesibil, căci în acest domeniu sunt publice cele mai multe date.

După cum era de așteptat, cele mai mari aeroporturi se află în țările care au cea mai puternică economie. Statele Unite ale Americii şi Asia au cele mai multe aeroporturi în acest top, în timp ce Europa e mai slab reprezentată, prin cel mai important aeroport din Marea Britanie.

După datele adunate de Consiliul Internaţional al Aeroporturilor (Airports Council International), care a luat în calcul pasagerii care au decolat, care au aterizat şi care s-au aflat în tranzit pe aeroportul respectiv, cel mai mare aeroport din lume în momentul de față este Aeroportul Internațional Hartsfield – Jackson Atlanta, care are cel mai mare număr de pasageri pe an, și anume peste 104 milioane în 2016. Aeroportul are cinci piste paralele de decolare-aterizare și zilnic aici sunt efectuate peste 2500 de curse, spre 150 de destinații prin America și 75 de direcții în afară, spre 50 de țări.

Hartsfield Jackson Atlanta International Airport

Explicația pentru acest număr enorm e simplă: Hartsfield – Jackson servește ca un aeroport de legătură între mai toate companiile aeriene din Statele Unite, o țară unde orice distanță mai mare de 400 de kilometri se parcurge cu avionul. La fel de interesant este și faptul că aeroportul din Atlanta își menține această poziție de peste 10 ani și este luat ca model inclusiv de către Heathrow și Beijing Capital la capitolul organizare și managementul pasagerilor.

De la Beijing Capital la Heathrow

Pe locul doi în topul celor mai mari aeroporturi se află Beijing Capital, pe care l-am menționat mai devreme, care este, de asemenea, și cel mai mare și mai populat aeroport din Asia. Anul trecut, pe acolo au trecut peste 94 de milioane de pasageri.

Beijing Capital a înregistrat cea mai mare rată de creștere la nivelul traficului de pasageri, cu aproximativ 4% în fiecare an, în ultimii 5 ani. Probabil și acesta este un efect al faptului că economia chineză înregistrează și ea o creștere foarte mare. În zilele noastre, aproape orice dispozitiv electronic se produce în China, iar acele produse trebuie livrate înspre restul lumii.

Pe locul 3 apare Dubai International Airport, 83.654.250 de pasageri în 2016, urmat de Los Angeles International Airport, 80.921.527 de pasageri, și Tokyo International Airport (79.699.762), apoi Chicago O’Hare International Airport (77.960.588).

Aeroportul internațional Tokyo, cunoscut și sub numele de Aeroportul Haneda, a avut o dezvoltare fantastică în ultimii ani – inițial avea doar trafic intern, apoi a fost deschis traficului internațional. În prezent, aeroportul este gândit să susțină traficul a mai mult de 90 de milioane de pasageri anual și este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai punctuale aeroporturi din lume, asta mai ales datorită organizării foarte bune.

Abia pe locul 7 întâlnim un aeroport din Europa, deși Aeroportul Internațional Londra – Heathrow apărea până nu demult pe locul 3 în clasament. Oricum, este unul dintre cele mai tranzitate aeroporturi ale Europei și o legătură importantă cu Asia și Statele Unite. British Airlines este una dintre cele mai influente companii aeriene care își găsește locul pe acest aeroport.

Tokyo International Airport

Pe locurile următoare se găsesc Hong Kong International Airport, Shanghai Pudong International Airport, Paris Charles de Gaulle, Dallas/Fort Worth International Airport, Amsterdam Airport Schiphol, Frankfurt Airport, Istanbul Ataturk și Guangzhou Baiyun International Airport.

Topul este unul dinamic, întrucât toate aeroporturile mari se află într-o continuă expansiune, se gândesc și se construiesc noi piste, dar și mijloace de transport eficiente care să facă legătura cu orașele.

Prin urmare, ne putem aştepta periodic la schimbări importante în structura acest top, mai ales că aeroporturi precum cele din Dubai şi Hong Kong înregistrează creşteri de 5-6% pe an, mai mari decât în cazul celor aflate pe primele poziţii.

Cele mai bune și cele mai proaste aeroporturi din lume

Într-un studiu realizat de către portalul eDreams, peste 65.000 opinii și review-uri despre aeroporturi au fost combinate pentru a analiza cele mai bune și cele mai proaste aeroporturi din lume. În cadrul studiului realizat s-au luat în considerare toate elementele de care se lovesc pasagerii atunci când ajung într-un aeroport, de la confortul general al aeroportului, până la zone de shopping, îmbarcare sau durata controlului de securitate.

Suplimentar, pentru cele mai bune aeroporturi pentru cumpărături s-a declarat pe locul 1 aeroportul Tel Aviv, urmat de aeroporturile din Copenhaga și Zurich. Cele mai bune săli de așteptare le au aeroporturile din Dallas/Fort Worth, Zurich și Frankfurt.

Bazat pe aceste opinii, s-a realizat topul celor mai bune aeroporturi din lume. Primele 5 aeroporturi clasate sunt toate din Europa:

  1. Helsinki-Vantaa (HEL), Finlanda 4,30 / 5
  2. Glasgow International (GLA), Marea Britanie 4.20 / 5
    3. Zurich (ZRH), Elveția 4.19 / 5
    4. Aeroportul F.J. Strauss Munchen (MUC), Germania 4.15 / 5
    5. Aeroportul Frankfurt (FRA), Germania 4.10 / 5
    6. Geneva (GVA), Elveția 4.08 / 5
    7. Bangkok (BKK), Thailanda 4.06 / 5
    8. Tel Aviv Ben Gurion (TLV), Israel 4.06 / 5
    9. Oslo Gardermoen (OSL), Norvegia 4.04 / 5
    10. Dublin (DUB), Irlanda 4.04 /5

[stextbox id=’custom’]

Topul celor mai proaste aeroporturi din lume

  1. Berlin Schoenefeld (SXF), Germania 3.17 / 5
  2. Londra Luton (LTN), Marea Britanie 3.25 /5
    3. New York La Guardia, Statele Unite ale Americii, 3.30 /5
    4. New York J. F. Kennedy (JFK), Statele Unite ale Americii, 3.40 / 5
    5. Brussels South Charleroi (CRL), Belgia 3.40   / 5
    6. Lima J. Chavez (LIM), Peru, 3.40 / 5
    7. Roma Ciampino (CIA), Italia, 3.47 / 5
    8. Berlin Tegel (TXL), Germania, 3.49 / 5
    9. Paris Charles de Gaulle (CDG), Franța, 3.54 /5
    10. Paris Orly (ORY), Franța, 3.56 /5

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu