Cearta politică pe aeroportul clujean continuă

Foto: Dan Bodea

Scandalul legat de contractul de credit pentru aeroportul clujean necesar pentru plata lucrărilor la noua pista a aeroportului pare fără sfârşit. Deşi autorităţile judeţene au semnat recent actele pentru garantarea acestui împrumut Aeroportul Internațional “Avram Iancu” a fost listat în Centrala Incidențelor de Plăți a BNR.

Consilierul judeţean PNL Mihai Seplecan susţine că vina pentru aceasta i-ar aparţine vicepreşedintelui CJ, Ioan Oleleu care ar fi semnat cu întârziere, vineri 29 august, unele cec-uri privind plata lucrărilor. „Din informațiile pe care le dețin și care rog să fie verificate de către organele competente ale statului, cu bună știință, Ioan Oleleu a amânat, vineri 29 august, semnarea celor 3 CEC-uri privind plățile de la Aeroport până la ora 17, asta deși știa că operațiunile de acest gen se închid la ora 16, 30. Știa, că i-a lăsat să aștepte în anticamera lui, cu începere de la ora 13, pe cei care veniseră cu CEC-urile la semnat.  Numai Banca Transilvania a raportat incidentul de plată. Nu pot decât să remarc faptul că, în ziua respectivă, Ioan Oleleu a dat totuși dovadă de iuțeală de mână, dar numai pentru a semna un CEC în valoare de 309.048, 72 lei, necesar unor plăți la CMID, adică celebra groapă de gunoi. Deci, fie avem de-a face cu prostie, fie cu rea-credință, fie cu neglijență sau abuz în serviciu în ceea ce privește acest incident”, se arată într-un comunicat trimis de Seplecan.

În schimb vicepreşedintele Ioan Oleleu respinge acuzaţiile şi afirmă că reprezentanţii CEC au modificat actele adiţionale ale contractului şi astfel că a fost necesar un timp suplimentar pentru verificarea documentelor. „În data de vineri, 29 august 2014, în jurul orei 12, a fost trimis pentru a fi semnat un al doilea act adiţional la contractul de credit pentru Aeroport încheiat cu C.E.C. Bank, după ce acesta a fost modificat de către reprezentanţii C.E.C (un prim act adiţional fusese deja semnat de vicepreşedintele cu atribuţii delegate de preşedinte, domnul Vakar Istvan). Întrucât documentul adus pentru a fi semnat conţinea unele neclarităţi şi posibile probleme de natură juridică, a fost necesară analizarea acestora de către funcţionarii Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Judeţean în vederea identificării unei soluţii. La ora 15, 30, reprezentanta CEC Bank Cluj, d-na Pop, a sunat şi ne-a informat în legătură cu faptul că a trimis o nouă formă a actului adiţional cu numărul 2 care să fie analizată de către juriştii Consiliului Judeţean, reprezentanţii C.E.C. urmând să sosească la sediul instituţiei în vederea semnării actului alături de conducerea forului administrativ judeţean şi cea a Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj. În momentul în care toate problemele de natură juridică au fost soluţionate şi textul propus al actului adiţional nu mai prezenta niciun fel de probleme, s-a trecut de îndată la semnarea acestuia de către toţi cei prezenţi, motiv pentru care consider că această întârziere nu îmi poate fi în nici un caz imputată. Întrebarea care se naşte în acest context este însă de ce oare nu s-a putut ca actul în cauză să fie prezentat încă de la început într-o formă care să fie în deplină concordanţă cu legea, de ce oare au trebuit încheiate două acte adiţionale la acest contract? Şi, de asemenea, de ce oare a trebuit aşteptat până în ultimul moment pentru a fi semnat un document de o asemenea importanţă? Oare domnul Seplecan are remuşcări legate de faptul că a minţit în momentul în care a afirmat că toate problemele de la Aeroport au fost rezolvateÎn ceea ce priveşte întreaga echipă a aparatului de lucru al Consiliului Judeţean care a fost implicată în semnarea acestui act şi căreia, de altfel, doresc să îi mulţumesc pentru operativitatea dovedită şi pentru disponibilitatea manifestată de a lucra după programul de lucru al instituţiei, consider că aceasta a acţionat exemplar, în interesul clujenilor, şi că nimic nu îi poate fi reproşat”, a precizat Oleleu tot prin intermediul unui comunicat de presă.

Reamintim că aeroportul clujean a contractat de la CEC Bank un împrumut de 50 de milioane de lei, banii find necesari pentru plata lucrărilor la pista de aterizare-decolare de 2.100 de metri .

Postaţi un comentariu