Ce-și doresc femeile de 8 martie?

foto: picphotos.net

Potrivit unui studiu realizat de  IRES, femeile din România își doresc ca de 8 Martie să le fie oferite flori, bijuterii, parfumuri, obiecte vestimentare, cosmetice ș.a.m.d., însă 1% dintre respondente amintesc (prima și a doua mențiune) că și-ar dori să primească apreciere, înțelegere, iubire cu această ocazie.

85% dintre intervievate declară că ele, de obicei, primesc cadouri de Ziua Femeii. Procentul celor care susțin că primesc cadouri este în creștere direct proporțională cu nivelul de educație al respondentelor. Acestea menționează printre tipurile de cadouri primite, în primul rând florile; alte mențiuni sunt: parfumuri, articole vestimentare, dulciuri.

Potrivit studiului, în România, Ziua Femeii este sărbătorită de 64% dintre români. 

Proporția celor care declară că sărbătoresc această zi este mai mare în rândul bărbaților, a celor cu studii superioare și a celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani; procentul celor care susțin că sărbătoresc 8 Martie este mai crescut în Moldova comparativ cu celelalte regiuni. Principalul mod de a sărbători Ziua Femeii esteieșitul în oraș, pentru 38% dintre participanții la studiu; aproape un sfert dintre intervievați menționează că sărbătoresc 8 Martie acasă, cu familia (24%), iar aproximativ o cincime declară că sărbătoresc această zi primind sau oferind cadouri sau flori (19%).

Opt din zece intervievați obișnuiesc să ofere cadouri cu ocazia zilei de 8 Martie. Bărbații fac cadouri cu această ocazie într-o proporție mai mare decât femeile, respondenții cu vârsta până în 50 de ani într-un procent ridicat față de cei cu vârsta peste 51 de ani și respondenții cu studii superioare – într-o proporție mai mare decât cei cu studii elementare.

Soțiile / iubitele și mamele sunt cele pentru care sunt cumpărate cadouri cel mai frecvent de Ziua Femeii. Participanții la studiu din categoria de vârstă 36-50 de ani și cei cu studii superioare menționează într-o proporție mai ridicată decât cei din alte categorii de vârstă și cu niveluri mai scăzute de educație că obișnuiesc să cumpere cadouri soțiilor / iubitelor lor. Respondenții cu studii superioare cumpără cadouri de 8 Martie mamelor lor într-o proporție mai ridicată decât cei cu studii elementare sau medii. În schimb, proporția celor care oferă cadouri fiicelor lor crește invers proporțional cu nivelul de educație. Procentul celor care oferă cadouri de Ziua Femeii prietenelor este mai ridicată în rândul femeilor decât în rândul bărbaților și în regiunile Sud și Moldova decât în Transilvania. În schimb, respondenții de gen masculin cumpără colegelor lor de serviciu cadouri de 8 Martie într-o proporție mai ridicată decât respondentele. Procentul celor care oferă cadouri de Ziua Femeii colegelor de muncă crește direct proporțional cu nivelul de educație, iar procentul care fac acest gest este mai crescut în Sud, comparativ cu Transilvania și Moldova. Vecinelor le sunt cumpărate cadouri de 8 Martie într-o proporție mai ridicată de respondenți cu vârsta între 51 și 65 de ani.

Cadourile oferite cel mai frecvent cu ocazia zilei de 8 Martie sunt florile. Următoarele mențiuni ale respondenților când vine vorba de cadouri date de Ziua Femeii sunt: parfumuri, dulciuri, mărțișoare și articole vestimentare.

Aproximativ opt din zece respondenți consideră că femeile au nevoie de o zi specială pentru a fi sărbătorite, iar procentul celor care cred acest lucru este în creștere direct proporțională cu vârsta respondenților. De asemenea, participanții la studiu din mediul rural sunt mai înclinați să răspundă că femeile au nevoie de o zi specială pentru a fi sărbătorite comparativ cu cei din mediul urban.

De faptul că începând din 2016 a fost instituită oficial și Ziua Bărbatului au auzit 79% dintre cei intervievați. Procentul celor care cunosc această informație este mai crescut în cazul respondenților cu vârsta cuprinsă între 51 și 65 de ani și mai scăzută în cazul celor cu vârsta între 18 și 35 de ani. Aproximativ o cincime dintre participanții la studiu care au auzit de instituirea oficială a Zilei Bărbatului sunt informați că această zi este una declarată liberă. 53% dintre respondenți declară că știu care este această dată, însă, dintre ei, realizează o identificare corectă (19 noiembrie) doar 16%.

Studiul poate fi vizualizat aici:

IRES/Ziua Femeii în România – Percepţii şi reprezentări


Publicitate

Postaţi un comentariu