Ce notă va primi viața ta? Lupta dintre școala profesională și stima de sine

Ruxandra Hurezean, jurnalist

 

Primăvara 2019, București. Ministrul Educaţiei Naţionale de atunci, Ecaterina Andronescu, informează că solicitările mediului economic pentru locurile în şcolile profesionale s-au dublat, motiv pentru care în structura anului şcolar viitor au fost cuprinse 60.000 de locuri la această formă de învăţământ.

Ea a arătat că anul trecut, din cei 142.000 de absolvenţi de clasa a opta, 31.000 au intrat în învăţământul profesional, iar restul au urmat filierele diferitelor licee, inclusiv cele tehnologice.

În acest context, fostul ministru al Educaţiei a remarcat faptul că doar un sfert dintre absolvenţii liceelor tehnologice au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat, ceea ce arată felul în care aceştia fac faţă rigorilor dintr-un liceu.

Din constatările pe care nu le avem numai din rezultatele examenului de Bacalaureat de anul trecut, ci de ani de zile, am putea să spunem că absolvenţii liceelor tehnologice reuşesc să promoveze examenul de bacalaureat între 0 şi 25%. Ca urmare, suntem în această situaţie în care realitatea ne arată că o parte din elevii care merg spre liceu nu fac faţă rigorilor învăţământului liceal. Şi atunci, cred că este mai potrivit pentru noi şi pentru părinţii lor şi pentru viitorul lor, să le spunem că sunt mai potriviţi pentru o activitate care înseamnă şi o meserie”, a spus Ecaterina Andronescu.

Vara 2019. Ministrul Breaz, ministru interimar la Educație, semnează un document oficial, prin care elevii care obțin media de admitere sub 5 nu vor mai avea dreptul de a se înscrie la liceu din anul școlar 2019-2020. Prevederea apare într-un ordin privind admiterea la liceu publicat în Monitorul Oficial. „La procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 participă numai elevii care au susţinut evaluarea naţională şi a căror medie de admitere, calculată conform punctului I al anexei 2 din prezentul ordin, este minimum 5”, se arată în articolul 10 al ordinului care a apărut în Monitorul Oficial.Potrivit ordinului, media de admitere la liceu se calculează la fel ca până acum: se ia în calcul media de la Evaluarea Națională 2020 (care are o pondere de 80% în media de admitere la liceu) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).

Reacția președintelui.

Klaus Iohannis, președintele României critică vehement măsura adoptată de ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, prin care elevii care iau medii sub 5 la Evaluarea Națională sunt repartizați automat la școli profesionale. „Guvernarea PSD continuă experimentele nocive în educație”, potrivit unui comunicat emis de Administrația Prezidențială.

În loc să crească atractivitatea și calitatea învățământului profesional, acest Guvern, care suferă de reformită cronică, încearcă să ascundă sub preș problema promovării slabe la examenele naționale. Măsura forțează elevii să meargă, fără o minimă orientare și consiliere, într-o direcție care nu are poate nicio legătură cu ceea ce știu și le place. Efectul va fi amplificarea abandonului școlar, nicidecum creșterea calității procesului educațional.

Cu incompetența caracteristică, această guvernare se dovedește încă o dată incapabilă să rezolve problemele de fond, care generează, de multe ori, rezultatele slabe ale copiilor la Evaluarea Națională, și nu ține cont de rata mare de sărăcie în rândul copiilor din România sau de alți factori, precum lipsa profesorilor calificați, lipsa dotărilor ori a suportului familial. Ca și în alte cazuri, această guvernare folosește dubla măsură: profesorii care au luat sub 5 la examenul de titularizare pot preda în continuare, însă elevii care au luat sub 5 nu au drept de acces la ruta care li se potrivește.

Măsura luată de ministrul PSD transmite și un semnal profund greșit legat de rolul învățământului profesional în societatea noastră. Se perpetuează, astfel, ideea că „la profesional” merg cei mai nepregătiți și că această rută educațională este mai degrabă o penalizare, decât o șansă de împlinire”, conform documentului citat.

Distribuie:

Postaţi un comentariu