Ce manifestări pregătesc autoritățile la Cluj de 24 Ianuarie

Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Instituţia Prefectului – judeţul Cluj organizează în cooperare cu Divizia 4 Infanterie „Gemina” marţi, 24 ianuarie 2017, ora 10.00, la bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o ceremonie militară şi religioasă cu ocazia aniversării a 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

Ceremonia publică va cuprinde următoarele momente: prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuţiunea prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, depuneri de coroane şi jerbe de flori, defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare şi Hora Unirii. 

Organizatorii solicită înţelegere participanţilor la trafic şi cetăţenilor din Cluj – Napoca pentru eventualele neplăceri cauzate de restricţionarea circulaţiei pe timpul desfăşurării evenimentului.

Cu ocazia împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române se vor desfăşura manifestări dedicate acestei sărbători şi în celelalte municipii din judeţul Cluj şi oraşul Huedin.

Pe de altă parte, prefectura clujeană demarează tot marți și un proiect denumite generic „LECŢIE DE ISTORIE”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean cu implicarea şi participarea elevilor din unităţile de învăţământ, din mediul rural şi din mediul urban

Proiectul cuprinde desfăşurarea, pe parcursul anului 2017, a cel puţin patru astfel de „lecţii de istorie” cu ocazia celebrării unor zile importante, când Instituţia Prefectului – judeţul Cluj desfăşoară ceremonii oficiale, cum ar fi: 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, 9 mai – Ziua Independenţei de Stat a României, 9 iunie – Ziua Eroilor, 25 octombrie – Ziua Armatei României sau 1 Decembrie – Ziua Naţională a României.

Prima „Lecţie de istorie” din acest an va avea loc marţi, 24 ianuarie, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române organizate în municipiul Cluj-Napoca, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La eveniment au fost invitaţi un număr de 210 de elevi din clasele a VII- a şi a VIII- a aparţinând unor şcoli din 15 localităţi clujene, însoţiţi de cadre didactice.

După participrea la ceremonia publică, elevii vor viziona la Cinematograful „Victoria” un film documentar despre Unirea Principatelor Române şi un film istoric românesc.

Prima „Lecţie de istorie” a zilei de 24 ianuarie mai cuprinde vizitarea expoziţiei Leul Românesc” la sediul sucursalei regionale Cluj a Băncii Naţionale a României, precum şi vizitarea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca şi a Muzeului Mitropoliei Ortodoxe.

Postaţi un comentariu