Ce cred ardelenii despre Roșia Montană? Dragoș Damian: „Avem nevoie de acel aur ca de medicamente”

Dragoș Damian, CEO Terapia Ranbaxy

Astăzi, la Roşia Montană se află Comisia Parlamentară care analizează la faţa locului proiectul exploatării aurului de către RMGC. Aceasta va recomanda o decizie plenului legislativ, cel târziu la 1 octombrie. Comisia este contestată de asociaţia Alburnus Maior, care spune că nu a fost invitată la discuţii. În acelaşi timp, în marile oraşe ale ţării au loc manifestaţii contra proiectului Roşia Montană, iar în contrapartidă minerii din Roșia se blochează periodic în subteran.

Transilvania Reporter vă prezintă,   în ziua în care Comisia Parlamentară pentru Roşia Montană analizează cazul la faţa locului, o dezbatere pro ş contra proiectului.

Dragoş Damian- CEO Terapia Ranbaxy: „Avem nevoie de acel aur ca de medicamente”

„Parafrazând pe cineva care îmi spunea nu avem nevoie de acel aur, aş zice şi eu că da, nu avem nevoie de acel aur tot aşa cum nu avem nevoie de medicamente. Dar statul român are nevoie de banii care pot fi obţinuţi din exploatare, pentru educaţie, sănătate, infrastructură. Eu cred că dacă discuţia s-ar muta din stradă într-un mediu organizat proiectul ar putea merge mai departe. Este clar că este nevoie însă de o dezbatere adevărată, aplicată, să discutăm exact ce aduce acest proiect, ce riscuri sunt, exact ca atunci când facem un plan de afaceri. Nu contează că investiţia este de un milion sau mai mult. Discuţia trebuie purtată cu specialiştii, dincolo de toate discuţiile filosofice, religioase care nu au legătură cu acest proiect. Iar despre faptul că a început de 15 ani şi nu s-a făcut, pot spune că şi şosele am început în ţara asta de 23 de ani şi tot nu sunt făcute. Este vorba şi despre curajul liderilor politici, care, dacă acest proiect e bun pentru România, trebuie să-l pună pe roate. Nu ştiu dacă această comisie care se duce acum la Roşia Montană nu poate fi considerată un punct zero al unei dezbateri adevărate. Dar repet e nevoie de o discuţie cu oameni tehnici şi analizat economic, financiar. Iar dacă vorbim despre protecţia mediului, aş întreba zeci de mii de români sau chiar milioane: cât ai recliclat astăzi? Sau când vii să curăţăm albiile râurilor de gunoaie şi de pet-uri? Sau hai să mergem să plantăm fiecare 10 copaci. Eu am făcut deja toate aceste lucruri. Iar dacă toţi românii care protestează în stradă împotriva exploatării de la Roşia Montană au conştiinţa împăcată că au făcut şi ei toate aceste lucruri, atunci într-adevăr proiectul să nu treacă”.


Publicitate

Postaţi un comentariu